Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

La Corsa – Palio agosto 2019

16 augustus 2019 @ 19:00 - 21:00

Na de Corteo Storico komen de fantini te paard uit het binnenkoer van het stadhuis (Entrone). Ze ontvangen een zweep uit de hand van een politieagent en begeven zich naar de mossa (start). Ter hoogte van de Costarella hangen twee touwen. Het achterste touw is korter als het voorste waardoor er een soort van “poortje” (Verrocchino) ontstaat. De starter roept 9 wijken binnen. Deze volgorde wordt geloot enkele minuten voor de start. Wanneer de starter de 10 wijken één voor één afroept kan je op een plein gevuld met tienduizenden toeschouwers een speld horen vallen. Adembenemend.

Het 10de en laatste paard bepaald wanneer er gestart wordt. Als hij met de neus van het paard het “poortje” betreed zal de starter (mossiere) de voorste koord laten vallen en wordt er gestart. Het is dus niet de mossiere die de start bepaald.

Tijdens deze fase van de koers zullen fantini de strategieën bepalen of bijstellen naargelang de startpositie die ze geloot hebben. De 10e (rincorsa) en laatste zal door zowat elke wijk benaderd worden om een gunstige start te geven aan die of deze wijk. Of net een slechte aan de rivaal. Op dit moment gaat er veel geld rond tussen de fantini. Uiteraard heeft ook de 10e een opdracht gekregen van zijn wijk. De start kan dus lang op zich laten wachten of in het slechtste geval uitgesteld worden tot de volgende dag, wanneer als terug van nul start. De laatste keer dat dit gebeurde was op 2 juli 1991.

Ook wijken die niet deelnemen kunnen een rol spelen in de startprocedure, zeker wanneer er rivalen betrokken zijn in het spel.

De koers

Eenmaal de rincorsa geldig binnenkomt start de koers. De Palio wordt gewonnen door het paard, met of zonder een jockey, dat als eerste de eindstreep (aangeduid met de bandierino (vlag)) bereikt na drie ronden rond het plein. Als het paard zonder ruiter aankomt wordt er gesproken van een ‘scosso’. De ruiter dragen de kleuren van de wijken in hun tenu. Het paard heeft een ‘spennacchiera’ op het hoofdstuk met de kleuren van de wijk.

Na de overwinning gaan de contradaioli van de winnende wijk de drappellone halen aan de stad waar deze omhoog hangt aan de tribune waar de kapiteins en afgevaardigden van de stad staan. Deze wordt in augustus naar de Duomo gebracht om daar het Te Deum te zingen om Maria te bedanken. De weken en maanden na de overwinning wordt er gevierd. Daarna wordt de Palio bewaard in het museum van de wijk.

Gegevens

Datum:
16 augustus 2019
Tijd:
19:00 - 21:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, ,

Organisator

Comune di Siena
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Piazza del Campo
Piazza del Campo
Siena, Italië
+ Google Maps