Ganascia

Overzicht

Naam Leoni Fernando
Geboortedatum 30/06/1908
Geboorteplaats Monticello Amiata
Debuut 16 augustus 1930
Laatste 2 juli 1953
Totaal gereden 36
Totaal gewonnen 8
% overwinningen 22%

Info

Fernando Leoni kreeg de bijnaam Ganascia (kaak) omwille van zijn erg grote kaken. Hij is de zoon van Domenico Leoni (Moro, die 18x de palio reed en 2x won). Moro zette zelfs een stap opzij om zijn zoon te lanceren. Hij probeert bij Torre maar die hebben het zo niet met de lengte van zijn zoon. Ze vinden hem eigenlijk te groot om fantino te worden. Tartuca ziet er wel iets in en geeft hem bij de derde prova een kans. Het gaat de ronde dat de merri van Tartuca, Carnera zwanger zou zijn. Ganascia is er echter zeker van dat hem om een verstopping van de darmen gaat en verlost ze uit haar lijden. Plots lijkt ze veel sneller en aanweziger. Bij de Prova Generale gaat Ganascia over de koord. Hij wordt afgevoerd naar het ziekenhuis. Terwijl de tartucini haastig op zoek zijn naar een vervanger meldt hij zich de volgende ochtend terug aan. Enkele uren later wint hij zijn eerste Palio. De relaties met Tartuca zijn onmiddellijk top.

In 1931 rijdt hij terug voor Tartuca en voor Giraffa. Voor de palio van juli 1932 kiest hij voor Onda. Hij wint op Gobba di Vescona. Het jaar erna is hét jaar van Tartuca. Tot twee maal toe loten ze Folco. Ganascia loodst hem naar een cappotto. Een vierde overwinning in evenveel jaar is een feit.

De jaren erna zijn minder succesvol. Het is wachten tot 1939 voor een nieuw succes. Ganascia wint de laatste Palio voor de oorlog voor Torre. Desondanks de 5 verloren jaren staat Ganascia er weer op 2 juli 1945. Een jaar later wint hij zijn 6e Palio voor Valdimontone op Piero. Een jaar later wint hij opnieuw op Piero, deze keer voor Torre.

Op 28 mei 1950 wint hij zijn 8e en laatste Palio, weer voor Valdimontone. Ganascia loopt daarna nog 4 koersen om op 2 juli 1952 op pensioen te gaan. Op 16 augustus van datzelfde jaar zit hij als toeschouwer aan de start. Bij een valse start vallen Aquila, Chiocciola en Bruco over de koord. De fantino van Chiocciola moet afgevoerd worden en Chiocciola kan dus niet meedoen. Toen gebeurde er is dat nooit eerder én later gebeurde : Ganascia werd uit het publiek gehaald en kreeg de tenue van Chiocciola aan. Zonder officieel ingeschreven te zijn rijdt hij de Palio die overigens door Oca gewonnen werd.

Op 2 juli 1953 reed hij zijn allerlaatste palio voor Leocorno.

Documentaire


Beelden

Gereden Palio's

Aantal palio's gereden per wijk

aquila 2 bruco 1 chiocciola 1 civetta 0 drago 2
giraffa 1 istrice 1 leocorno 3 lupa 1 nicchio 1
oca 1 onda 2/1 pantera 0 selva 2 tartuca 9/3
torre 6/2 valdimontone 3/2
Laatste aanpassing : 20 januari 2021