Gingillo

Overzicht

Naam Guiseppe Zedde
Geboortedatum 30/07/1982
Geboorteplaats Siena
Debuut 16 augustus 2002
Laatste 17 augustus 2022
Totaal gereden 29
Totaal gewonnen 3
% overwinningen 10%

Info


Dat Guiseppe Zedde fantino werd op de Palio is niet echt verwonderlijk. Als zoon van de Sardijnse fantino Antonio Zedde, beter bekend als Valente (winnaar van 2 palio’s) maakte hij zijn debuut in augustus 2002 voor Bruco. Ook zijn broer, Virginio (Lo Zedde) reed de Palio. Zijn bijnaam Gingillo betekent sierraad.

Tot 2008 reed hij 8 keer de Palio zonder echt op te vallen. In de kleinere Palio in de provincie is hij wel succesvoller. In augustus 2008 veranderde alles. Hij reed weer voor Bruco, waar hij eerste keuze geworden was, op Elisir di Logudoro. Een sterk paard, maar niet echt geschikt om de Palio te lopen. In Bruco gelooft men echter niet echt in hem waardoor hij niet echt als favoriet start. Na de val van Drago in de eerste Casato komt hij in tweede positie achter Oca (Tittia op Elfo Di Montalbo). Een fout van Tittia zorgt ervoor dat hij net voor de laatste San Martino in koppositie komt. Gingillo rijdt beheerst door en wint zijn eerste Palio.

In juli 2009 is het weer prijs. Op Già del Menhir wint hij voor Tartuca. Hij domineert de volledige koers waardoor er geen discussie is over de overwinning. In augustus rijdt hij voor Pantera, zonder succes deze keer.

De jaren nadien rijdt hij nagenoeg elke Palio. In augustus 2011 komt hij wegens een val in juli niet aan de bak. Ook juli 2015 moet hij overslaan omwille van een schorsing. Tot een overwinning komt het niet meer, desondanks een sterke koers op 2 juli 2016 voor Oca. In augustus rijdt hij wederom een kleurloze palio bij Bruco.

Pas een jaar later volgt een nieuwe kans, bij Aquila op debutant Rocco Ro. Hij rijdt een onzichtbare koers. Op 2 juli 2018 rijdt hij als ‘killer’ bij Montone. Een rol die hij goed vervuld gezien Trecciolino en Nicchio niet winnen. Een maand later is hij enorm gebrand op een overwinning, zeker met de schorsing van 2 palio’s die boven zijn hoofd hangt. Hij kiest voor Lupa en Porto Alabe, hij moet de start geven maar rijdt een fantastische koers en wint; 9 jaar na zijn laatste overwinning.

In de Straordinario van 2018 zit hij bij Oca. Hij moet de start geven en wordt in de eerste San Martino door Torre van zijn paard geduwd.

Na een schorsing en de corona-pandemie keert hij na 4 jaar terug op de Piazza. Hij rijdt voor Chiocciola maar komt niet in het stuk voor. Een nieuwe Palio, dito kans in augustus. Hij kiest voor Lupa met Astoriux. Een bizarre keuze en alweer een kleurloze Palio.

Beelden

Gereden Palio's

Aantal palio's gereden per wijk

aquila 3 bruco 6/1 chiocciola 1 civetta 4 drago 1
giraffa 0 istrice 2 leocorno 2 lupa 2/1 nicchio 0
oca 2 onda 0 pantera 1 selva 0 tartuca 2/1
torre 2 valdimontone 1
Laatste aanpassing : 23 augustus 2022