Tittia

Overzicht

Naam Giovanni Atzeni
Geboortedatum 13/04/1985
Geboorteplaats Nagold
Debuut 2 juli 2003
Laatste 17 augustus 2022
Totaal gereden 35
Totaal gewonnen 9
% overwinningen 26%

Info

Giovanni Atzeni, geboren in Duitsland, reed in 2001 op zijn 16e de Palio di Fonni op Sardinië. Hij werd tweede. Twee jaar later, toen hij 18 was ging hij op de scuderia van Trecciolino werken. Enkele maanden later kon hij, dankzij de steun van Trecciolino debuteren in de Palio van Siena voor Nicchio. Hij kreeg de bijnaam Tittia. Dit is een Sardijnse uitdrukking die ‘koud’ betekend en komt omdat hij telkens het fris was ‘s morgens en hij de paarden moest gaan trainen bij Bruschelli ‘tittia’ zei. Ook in 2004 en 2005 reed hij voor Nicchio. De jaren erna volgden Civetta, Leocorno en Bruco, allen zonder succes.

2007 werd zijn jaar! Tittia wint zijn eerste Palio in juli voor Oca. Nadat hij een ganse Palio domineert op Fedora Saura komt Nicchio langszij op de meet. Uiteindelijk wordt Oca uitgeroepen tot winnaar. De ban is gebroken.

In 2008 rijdt hij voor Bruco op Estremo Oriente. Een succes wordt dat niet. Het paard blijkt niet sterk genoeg om een rol van betekenis te spelen. In 2009 vindt hij Fedora Saura terug bij Drago. Ondanks een redelijke start rijdt hij een kleurloze Palio. In augustus valt hij van Giordhan bij Giraffa. In juli 2010 is hij geschorst waardoor hij pas in augustus weer te paard zit, bij Oca waar hij officiële ruiter geworden is. Wederom rijdt hij een kleurloze Palio.

In juli 2011 maakt hij een einde aan deze mindere periode. Hij wint zijn tweede Palio, voor de tweede keer bij Oca (op Mississippi). 2013 wordt pas echt zijn jaar! Terwijl de camera’s draaien voor de documentaire PALIO wint hij een persoonlijke cappotto : op 2 juli wint hij voor de derde keer voor Oca, in augustus voor Onda op Morosita Prima.

2014 : 2 keer komt hij uit voor Selva, 2 keer met een paard dat door experten bij de beste op het plein gezien wordt. Twee keer stelt hij teleur. 2015 moet dan weer zijn jaar worden. In juli zit hij op Occole’, winnaar van augustus 2014, bij Nicchio. Hij is topfavoriet! Nog voor de eerste San Martino gebeurt het ondenkbare : Veleno II, die voor rivaal Montone rijdt, trekt hem van zijn paard. Einde koers. In augustus neemt hij gepast revange. Hij wint voor Selva in een koers de hij volledig domineert.

Op 2 juli 2016 keert hij terug naar Nicchio waar hij op Quadrivia de topfavoriet is. Na een geweldige start wordt hij in de slotfase voorbijgegaan door Lupa die wint. In augustus volgt een nieuwe kans, op Oppio bij Aquila. Tittia geraakt niet goed weg en rijdt een ganse koers in vierde positie.

Op 2 juli vinden we Tittia terug bij de wijk waarvoor hij in 2013 won, Onda. Hij kiest om op Porto Alabe te rijden, zonder succes. In augustus gaat hij voor Istrice op zoek naar nieuw succes op Morosita Prima. Hij moet de start geven, botst in de San Martino met zijn paard tegen de matrassen en valt in de eerste Casato.

Een jaar later krijgt hij in juli een nieuwe kans op Porto Alabe voor zijn Oca. Hij krijgt de eerste startplaats toegewezen, wint enkele plaatsen maar zijn paard is niet sterk genoeg om opnieuw het verschil te maken in de derde ronde. Rocco Nice van Drago is te sterk. In augustus gaat hij op zoek naar een broodnodige overwinning, na de winst van Scompiglio en Brio de laatste jaren. Hij gaat naar Tartuca op debutant Rodrigo Baio maar rijdt de ganse koers in laatste positie.

In de Straordinario van 2018 zit hij opnieuw bij Nicchio. Hij is topfavoriet maar vertrekt niet goed. Hij komt terug maar wordt tweede na Tartuca.

Na 4 jaar geen overwinning komt Tittia opnieuw via de grote poort binnen. Hij klopt na een hele koers in tweede positie gelopen te hebben Chiocciola op de meet! Met een neus voorsprong op Tale e Quale. In augustus wint hij opnieuw, weliswaar scosso en behaalt hij zijn tweede persoonlijke cappotto.

Op 2 juli 2022 wint hij voor Drago op Zio Frac in een koers die hij van begin tot einde domineert. Het is zijn derde overwinning op rij na de twee uit 2019 (in 2020 en 2021 werd er geen Palio gereden omwille van de corona-pandemie). In augustus van datzelfde jaar wint hij zijn derde cappotto en 4e Palio op rij (meer dan 200 geleden dat dit nog gebeurde) voor Leocorno op Violenta Da Clodia in de snelste Palio ooit gereden.

Beelden

Gereden Palio's

Aantal palio's gereden per wijk

aquila 3 bruco 3 chiocciola 0 civetta 1 drago 2/1
giraffa 2/1 istrice 1 leocorno 2/1 lupa 0 nicchio 7
oca 6/3 onda 2/1 pantera 0 selva 4/2 tartuca 2
torre 0 valdimontone 0
Laatste aanpassing : 23 augustus 2022