Palio 2019

2 luglio 2019

Onda, Selva, Bruco, Torre, Civetta, Aquila en Pantera rijden de Palio automatisch omdat ze er vorig jaar in juli niet bij waren. Nicchio, Tartuca (2) en Valdimontone zijn geschorst en zullen bij loting hun schorsing uitzitten. De zeven andere wijken hebben dus meer kans om uitgeloot te worden. De estrazione zal plaatsvinden op zondag 26 mei 2019 om 19u00. Voorlopig zien we al 2 rivaliteiten op de Piazza : OndaTorre en AquilaPantera.

De drappellone zal geschilderd worden door Giosetta Fioroni. Ze werd geboren in Rome in 1932 en komt uit een familie van kunstenaars. Na haar studie aan de Academie voor Schone Kunsten in Rome heeft ze in haar werk veel aandacht voor de diepgewortelde emotionele toon van de kindertijd en het vrouw-zijn. Ze exposeerde op de 7e Quadriennale van Rome in 1955. Daarna werkte ze als kostuumontwerper voor de ontluikende Italiaanse televisie.

De werken van Giosetta Fioroni zijn verhalen van werelden, volkeren en beschavingen. Haar werk wordt gewoonlijk geplaatst binnen de Italiaanse Pop Art en laat 2 werelden samenvloeien : werkelijkheid en fantasie. Zo zien we bijvoorbeeld enerzijds de culturele industrie en langs de andere kant de elvenwereld.

UPDATE 18/03 : omwille van gezondheidsredenen zal Giosetta Fioroni niet in staat zijn om de drappellone te schilderen. De stad Siena werkt aan een oplossing.

UPDATE 24/03 : Na het forfait van Giosetta Fioroni omwille van gezondheidsredenen, wees burgemeester Luigi De Mossi na een paar dagen van bezinning, de schilder aan wie hij de taak van het schilderen van de Palio van 2 juli 2019 zal toevertrouwen .

Het is Massimo Stecchi geworden, een Sienese schilder van 1954, die al heel wat tentoonstellingen gaf in en rond Siena. In zijn werk heeft hij bijzondere aandacht voor paarden. Zo heeft hij ook een een tentoonstelling gedaan met werken rond details uit de Corteo Storico.

Zijn werk is aanwezig in heel wat openebare en prive collecties.

 

Tot ieders verbazing zal Ambrosione terugkeren als mossiere na 3 jaar (waarin Fabio Magni 7 palio’s op een rij mossiere was). De commissie die verantwoordelijk is om de starter aan te stellen (Simone Manganelli (Bruco), Fabio Miraldi (Drago); Stefano Casini (Giraffa) en Alessandro Giorgi (Selva)) komen dus Bartolo Ambrosione op de proppen. Deze heeft zijn beschikbaarheid al kenbaar gemaakt. De kapiteins zullen de keuze officialiseren de dag van de estrazione van de Palio van 2 juli.

Enkele fantini zullen de Palio op tv moeten volgen :

  • Veleno II kreeg 10 koersen schorsing en zal er niet bijzijn tot en met juli 2020.
  • Nappa II kreeg 6 palio’s voor zijn wangedrag in juli 2018.
  • Gingillo kreeg voor zijn gedrag tijdens de palio van 2 juli 2018 een schorsing van 2 palio’s en zal er in 2019 niet bijzijn.

16 agosto 2019

Chiocciola, Oca, Selva, Aquila, Onda, Torre, en Istrice rijden de Palio automatisch omdat ze er vorig jaar in juli niet bij waren. Op zondag 7 juli 2019 zullen de overige 3 wijken geloot worden. Tartuca zal er zeker niet bijzijn. Nicchio en Valdimontone kunnen uitgeloot worden als ze ook in juli geloot worden waardoor ze dan hun schorsing zullen uitzitten. We zien alvast 2 rivaliteiten op de Piazza : OcaTorre en OndaTorre

De drappellone wordt toevertrouwd aan Maurilio Manara, detto Milo. Hij werd geboren in Luson (Bolzano) in 1945. Hij is een van de beroemdste Italiaanse cartoonisten van de naoorlogse periode. Hij is een verfijnde ontwerper en heeft een droomachtige wereld weten te creëren, bevolkt door mooie en onmogelijke meisjes, zo fascinerend dat het totaal onwerkelijk is. Aanvankelijk wijdde hij zich aan schilderen en adverteren. In 1969 debuteerde hij met zijn strip “Genius”, een erotische-politie-serie gepubliceerd door Furio Viano. Tijdens zijn lange carrière heeft hij zelfs samengewerkt met Fellini,

Meer dan 30 jaar lang zou hij strips tekenen waardoor hij meer dan zijn stempel drukte op de Italiaanse stripwereld.

Enkele fantini zullen de Palio op tv moeten volgen :

  • Veleno II kreeg 10 koersen schorsing en zal er niet bijzijn tot en met juli 2020.
  • Nappa II kreeg 6 palio’s voor zijn wangedrag in juli 2018.
  • Gingillo kreeg voor zijn gedrag tijdens de palio van 2 juli 2018 een schorsing van 2 palio’s en zal er in 2019 niet bijzijn.
Laatste aanpassing : 12 maart 2019