Sbandierata della Vittoria : geïntroduceerd op 2 juli 1919 om eer te betonen aan de helden van de Groote Oorlog.

De sbandierata is de laatste fase van de Corteo Storico. Het is de laatste luidruchtige moment op de Piazza voorafgaande aan de ijzige stilte tijdens de bekendmaking van de startvolgorde. Een contrast kan niet groter zijn.

Deze gewoonte heeft vandaag de dag veel van zijn pluimen verloren. Het is de moment waar de vaandelzwaaiers van de verschillende wijken elkaar uitdaagden. Zo werd de contrada die als eerste, of als laatste zijn vlag lanceert beschouwd als een extra geluksbrenger voor de aankomende koers. Oorspronkelijk was het een eerbetoon aan de helden van de Grootte Oorlog.

De Eerste Wereldoorlog begon formeel in juli 1914 na de moord op Frans Ferdinand van Oostenrijk en zijn vrouw in Sarajevo. Italië bleef afzijdig in het conflict waardoor in Siena de Palio in 1914 nog kon plaatsvinden. De laatste Palio’s voor de lange onderbreking werden gewonnen door Istrice met Rancani en Tartuca met Bubbolo. Pas later kwam Italië ook in het conflict, samen met de geallieerden (het Britse rijk, Frankrijk en het Russische rijk) met wie ze in het geheim het pakt van Londen had ondertekend. De jaren van het conflict waren vreselijk; terwijl er in het noordoosten in de loopgraven gevochten werd, werd in Siena geen Palio meer gelopen en zorgden de contrade voor morele en materiële steun aan militaire families.

Op 4 november 1918 ondertekende Oostenrijk de wapenstilstand met Italië in Villa Giusti. Het nieuws bereikte al snel de Stad. De Sienesen vierden het einde van de oorlog met grote feestelijkheden in de aanwezigheid van de contrade. Er werd besloten om de Palio van juli 1919 in het teken van de vrede te houden. De verbazingwekkende drappellone werd geschilderd door Aldo Piantini. Op de avond van 2 juli was een ereplaats gereserveerd voor de veteranen van de oorlog. Velen onder hen waren gewond of verminkt. Op voorstel van Augusto Pacini werd na de Corteo Storico op de piste een laatste groet gedaan door een trommelaar en een vaandelzwaaier van elke wijk. Dit werd door het publiek zo gewaardeerd dat dit ook in de Palio van augustus herhaald werd. Vervolgens werd beslist om dit nieuwe ritueel bij elke Palio te herhalen. Vandaag staat het zelfs beschreven in artikel 82 van het Reglement van de Palio.

Deze slideshow vereist JavaScript.