Overzicht
KleurenBlauw met gele en rode band
SymboolSchelp
TerzoTerzo di San Martino
ZetelVia dell’Oliviera, 47
MuseumVia dei Pispini 68
ClubhuisSocietà “La Pania”, Via dei Pispini
ContradaioliNicchiaioli
OratorioSan Gaetano da Thiene
PatroonheiligeSan Gaetano da Thiene (7 augustus)
Vijand(en)Valdimontone (dal 1952)
Geallieerde wijk(en)Bruco
Onda (dal 1690)
Oca (dal 1777 al 1934)
Tartuca (dal 1933)
Valdimontone (dal 1905 al 1952)
Overwinningen42 officieel erkende
Websitehttp://www.nobilecontradadelnicchio.it

Info
Territorium

De Bando di Violante di Baviera uit 1730 bepaalde de verdeling van de stad Siena in 17 Contrade. Men verwees naar gebouwen en hun toenmalige eigenaren in plaats van de straten (zoals men dat nu wel doet). Het document wordt vandaag de dag nog steeds aanzien als de basis waarop de werkelijke grenzen van de wijken werden bepaald.

Vandaag de dag maken volgende straten deel uit van het territorium van de wijk :

 • Via dei Pispini
 • Via di Santa Chiara
 • Via dell’Oliviera
 • Via di Fieranuova
 • Via di Fieravecchia
 • Via del Refugio
 • Via di Pantaneto (deel)
 • Piazza Santo Spirito
 • Piazza Samoreci
 • Vicolo di Finimondo
 • Vicolo del Sasso
Geschiedenis

Nicchio heeft de titel van Nobile op verschillende manieren verdiend. In 1260 hielpen de mannen van de Abbadia Nuova de Florentijnen verslaan bij de Slag bij Montaperti. De inwoners van de wijk werden gedurende 6 maanden opgevorderd om het leger van de Republiek Siena te ontvangen.

Nicchio 3

In 1527 hebben diezelfde mannen van de Abbadia Nuova de muren en de poort (toen Porta San Viene, nu Porta Pispini) verdedigd tegen een mogelijke invasie van de Noveschi.

Een andere verdienste van Nicchio is dat ze met de Fonte dei Pispini de stad voorzien hebben van drinkwater daar er in de nabije omgeving van Siena geen rivieren vloeien.

Voor al deze verdiensten draagt Nicchio sinds 1680 een kroon in zijn vlag. De titel van Nobile werd pas in 1844 officieel en werd extra kracht bijgezet in 1889 bij het bezoek van koning Uberto I di Savoia aan Siena.

Belangrijke locaties en het Festa Titolare

Het Oratorium van Nicchio, de San Gaetano da Thiene, bevindt zich op de splitsing van de Via dei Pispini en Via dell’ Oliviera. De wijk kost het pand van de Augustijnen-zusters en het was architect Franchini, die reeds de chiesa di Sant’Antonio da Padova voor Tartuca had ontworpen die de werken coördineerde. In 1685 was het kerkje klaar.

Het doopfontein bevindt zich voor in de Via dei Pispini, ter hoogte van het kruispunt met de Via Santa Chiara. Het is de Fonte dei Pispini en stamt uit de 16e eeuw.

Het Festa Titolare ter ere van San Gaetano da Thiene wordt gevierd op 7 augustus.

Nicchio 1
Nicchio 4
Nicchio en de Palio

Nicchio telt 42 overwinningen. De laatste dateert van 16 augustus 1998 toen Il Bufera won op Re Artu.

Nicchio won één Cappotto, in 1834.

Nicchio won slechts 1x een Palio zonder ruiter, in 1834. Daarnaast zijn ze samen met Tatuca en Oca nooit de ‘nonna’ geweest.

Anekdotes

In de jaren 30 van de 20e eeuw was Nicchio lid van de meeste solide alliantie in de geschiedenis van de Palio, genaamd T.O.N.O., samengesteld uit Tartuca, Oca, Nicchio en Onda.

De alliantie ontstond in 1927. In 1928 werden de eerste grote successen gehaald. Oca won in juli, Nicchio in augustus en Onda won de straordinario van september. In 1930 was het weer prijs : in juli won Onda en Tartuca ging in augustus met de overwinning aan de haal. 1931 was weer voor Oca, 1932 voor Onda en Nicchio en als klap op de vuurpijl won Tartuca in 1933 de Cappotto.

In augustus 1934 kwam de T.O.N.O. aan een einde. Op 13 augustus 1934 besliste T.O.N.O. om Oca te doen winnen die de sterke Wally hadden uitgeloot. Tijdens de oefenritten bleek dat Lampo van Nicchio sterker was. Pietrino, hun ruiter, stelde het bestuur van de wijk voor om het akkoord te laten wijzigen maar zij weigerden. Nicchio was als eerste weg, liet overduidelijk Oca passeren, nam terug de leiding, maar in de laatste Casato maakte Pietrino een grote opening voor Oca en blokkeerde tegelijkertijd een terugkeer van Aquila. Opdracht volbracht. Het Nicchiobestuur ging na  de wedstrijd naar Oca om hen te feliciteren, conform het akkoord. Toen ze terugkeerden in de Nicchiowijk was de republiek uitgebroken. Pietrino was gevlucht om aan een lynchpartij te ontsnappen. Zijn uitrusting was verscheurd en aan lantaarnpalen opgehangen. En ook het bestuur moest de vlucht nemen en durfde  zich 2 maanden niet meer laten zien in de wijk. Een volksvergadering verbrak de T.O.N.O. , en tussen Nicchio en Oca ontstond er een officieuze vijandschap.

Nicchio 2

Tussen augustus 1927 en 1934 werden er 16 Palio’s betwist. T.O.N.O.  won er respectievelijk 3+3+3+3 = 12. De rivalen geen enkele.

De rivaliteit met Valdimontone

De vijandschap tussen Nicchio en Montone is een van de oudste van de stad. Reeds in 1700 werd er regelmatig gevochten tussen beide wijken. Begin 1900 begon een periode van rust die zelfs uitmondde in een alliantie tussen beide wijken. In de jaren 30, ten tijde van de T.O.N.O. begon de rivaliteit terug de kop op te steken. Tussen 1934 en 1952 had Nicchio het echter te druk met de nieuwe rivaliteit met Oca. Tijdens de Palio van augustus 1952 kwam het echter terug tot schermutselingen die leidden tot de start van de officiële vijandschap tussen beide wijken. Toen de fantino Ivan Magnani detto Il Terribile voor Montone en Albano Nucciotti detto Ranco voor Nicchio tijdens de koers zweepslagen begonnen uit te delen omwille van een persoonlijke vete tussen de twee zat het spel op de wagen. Na de koers kwam het tot een gigantische vechtpartij op de rand tussen beide wijken. Op 27 augustus van datzelfde jaar werd op een volksvergadering in Montone beslist om alle banden met Nicchio te verbreken. Een officiële vijandschap was geboren.

Toen Nicchio na een generatiewissel rond 1970 een einde maakte aan de rivaliteit met Oca konden ze zich ten volle concentreren op deze met Montone. Momenteel is de rivaliteit Montone-Nicchio één van de meeste gevoelde in Siena.

Nichio 5

Het bewijs zijn de Palio’s van 2015. In juli lootte Nicchio met Occole’ het winnende paard van de Palio van augustus 2014. De hoop om na 17 jaar eindelijk nog eens aan te knopen met een overwinning was groot. Met Tittia werd één van dé topfantini van de moment geïnstalleerd. Niets stond een overwinning in de weg. Montone koos met Veleno II echter voor een killer pur-sang. Na een 75 minuten durende zenuwslopende startprocedure waarbij Montone Nicchio steeds bleef opzoeken waren ze eindelijk vertrokken. Montone zocht Nicchio echter onmiddellijk na de start op en Veleno II sleurde Tittia letterlijk én figuurlijk van zijn paard. De rellen na de koers waren er ook naar. Woedende contradaioli van Nicchio beletten Montone om de Piazza te verlaten. Een uur later werd Montone onder politiebegeleiding van de Piazza naar huis gebracht. Tussen beide wijken werd een muur van brandweerwagens en politiewagens opgetrokken voor de nacht.

Een week later werd Montone uitgeloot en werd bekend dat ze in augustus weer in elkaars ogen moesten kijken. Gedurende 4 dagen werd de spanning opgebouwd. Van bij de tratta was de spanning voelbaar. Geen van beide had een toppaard geloot. Nicchio koos voor Bighino om de klus te klaren, Montone voor Brigante. Na de start heeft Bighino drie ronden de fantino van Montone kletsen gegeven met de zweep, tientallen meters na de kop van de koers. Na de koers werd er zwaar gevochten tussen beide wijken waardoor Selva minutenlang moest blijven wachten om triomfantelijk de Piazza te kunnen verlaten na de overwinning.

Desondanks meerdere verontschuldigingen wordt Montone 2 Palio’s uitgesloten. Veleno II is er erger aan toe, hij mag 10 Palio’s niet meer deelnemen. Nicchio kwam voor de vechtpartijen weg met een berisping.

De rivaliteit met Oca

In 1934 kwam een einde aan de T.ON.O. nadat de leden van de wijk Nicchio zich niet konden neerleggen bij de overwinning van Oca, temeer omdat ze vonden dat zij het sterkste paard hadden. De dirigenten van de wijk vonden echter dat gemaakte afspraken moesten nagekomen worden. De alliantie werd verbroken en er startte een vijandschap met Oca. Hoewel Oca na 1945 de dominerende wijk was, presenteerde Nicchio regelmatig de rekening van 1934. In 1947 belaagde Oca Rubacuori van Drago, volgens hen omgekocht door Nicchio om Oca te hinderen. Nicchio gebruikte de sterke Vittorino als anti-Ciancone toen deze grootmeester voor Oca reed. In 1963 deed Oca Nicchio opzettelijk verliezen, waarna in 1967  Rondone voor Nicchio een flink pak zweepslagen gaf aan Aceto, de nieuwe rijzende ster van Oca.  Er kwam een einde aan de zware rivaliteit omstreeks 1970 toen een generatiewissel was voltooid en Nicchio zich volledig concentreerde op Valdimontone als enige rivaal. De ouderen in de wijk zijn het echter nooit vergeten.

In de jaren 80 leende Nicchio hun vaste fantino uit aan Oca. In 1984 wonnen beide wijken zelfs in hetzelfde jaar. Ze weigerden echter om elkaar eer te betonen. Ook in 1998 wonnen beide wijken in hetzelfde jaar.

In 2007 werd het echter weer heel warm. Oca domineerde de volledige koers, maar in de laatste meters kwam Nicchio dichterbij, zelfs langszij. Eerst werd de Palio aan Nicchio uitgereikt om 7 minuten later naar Oca te gaan. Gelukkig kwam het niet tot botsingen.

Hoewel Oca en Nicchio geen vijandschap meer hadden, bracht de episode van 2007 wel nieuwe wederzijdse wrok, die echter verstikt bleef door hun respectievelijke rivaliteiten met Torre en Montone.


Overwinningen
1

02/07/1666
Bacchino
?

2

02/07/1676
Bacchino
?

3

04/07/1677
Pavolino
?

4

08/06/1680
Granchio
?

5

17/09/1683
Granchio
?

6

02/07/1731
Pettinaio
baio della Scala

7

02/07/1734
Mazzini
stornello di Fantozzi

8

02/07/1748
Bechino
Baio dorato del Giorgi

9

16/08/1749
Ministro
cavallo del Becarelli

10

02/07/1775
Romeo
baio del Santini

11

16/08/1777
Ciocio
storno del Santini

12

16/08/1780
Nacche
stornello del Cesti

13

16/08/1782
Nacche
baio scuro del Gigli

14

02/07/1791
Ciocio
morello balzano del Coppi

15

16/08/1799
Mattiaccio
baio scuro del Mugnaini

16

16/08/1826
Cicciolesso
morello maltinto del Gigli

17

02/07/1834
Pipistrello
morello dello Iacopi

18

17/08/1834
Pipistrello
baio del Santi

19

17/08/1841
Betto
morello maltinto del Barbetti

20

02/07/1844
Bicchierino
morello biondo del Bernini

21

16/08/1847
Folaghino
morello fino del Baldini

22

16/08/1854
Paolaccino
baio bruciato del Bandini

23

02/07/1867
Bachicche
morello del Cecconi

24

02/07/1871
Bachicche
storna del Grandi

25

17/08/1875
Girocche
storno del Pisani

26

16/08/1878
Bachicche
baia scura del Ceccarelli

Daarnaast kent Nicchio zichzelf 5 extra Palio’s toe, niet erkend door de Stad Siena :

 1. 2 luglio 1658 : deze Palio is toegewezen aan Oca, maar Nicchio beschikt over een document (24/6/1685) waaruit blijkt dat ze deze ‘gekocht’ zouden hebben
 2. 2 luglio 1660 : Officieuze Palio waarvan Nicchio zegt dat zij die gewonnen hebben maar achteraf hebben gedoneerd aan de Compagnia di Santo Stefano
 3. 2 luglio 1662 : uit een document van de Compagnia di Santo Stefano blijft dat Nicchio deze Palio aan hen gedoneerd heeft na de overwinning
 4. 3 luglio 1667 : ook deze Palio werd gedoneerd aan de Compagnia du Santo Stefano
 5. 19 agosto 1894 : Palio van de troost ‘alla Romana’

Beelden

Fantini en cavalli sinds 1900
PalioFantinoCavallo
2 luglio 2023TurbineAstoriux
17 agosto 2022ScangeoZio Frac
20 ottobre 2018 *TittiaViolenta da Clodia
16 agosto 2018TrecciolinoTale e Quale
2 luglio 2018TrecciolinoTabacco
16 agosto 2016 *BellocchioMocambo
2 luglio 2016 *TittiaQuadrivia
17 agosto 2015BighinoQulpa di Gallura
2 luglio 2015TittiaOccolè
16 agosto 2013TrecciolinoOppio
2 luglio 2013 *GrandineMorosita Prima
2 luglio 2012GirolamoMisteriosu
16 agosto 2011 *GirolamoFantastic Light
16 agosto 2010TremendoMocambo
2 luglio 2010TrecciolinoIstriceddu
16 agosto 2008SalassoGuess
2 luglio 2008 *Lo ZeddeGiove Deus
2 luglio 2007BrioDostoevskij
16 agosto 2006Zodiach
2 luglio 2005TittiaBrento
16 agosto 2004 *TittiaBarattieri
16 agosto 2003TittiaAmoroso
2 luglio 2003TittiaAlesandra
16 agosto 2001Il BuferaAriannha
2 luglio 2001Il BuferaZullina
2 luglio 1999Veleno IIVenus VIII
16 agosto 1998Il BuferaRe Artù
3 luglio 1997CianchinoVittorio
16 agosto 1996 *Veleno IINordico
16 agosto 1995 *Il BuferaTrionfale
2 luglio 1995 *(Il Bufera)(Delfort Song)
16 agosto 1994Cittino IIDog Bane
2 luglio 1994Cittino IIGloria Rustica
3 luglio 1992 *Cittino IIPinturetta
16 agosto 1991Massimino IIOrchidea
3 luglio 1991 *Massimino IIYanez
2 luglio 1990Massimino IIGaucho
16 agosto 1989 *Massimino IIUberto
16 agosto 1988Massimino IIOdeon
2 luglio 1988Massimino IIBenito III
13 settembre 1986 * BastianoFigaro
16 agosto 1986(Massimino II)(Martino)
2 luglio 1986Massimino IIBrandano
16 agosto 1984 *CianchinoOrion
2 luglio 1984 *BazzinoTom
16 agosto 1983MusinoDiciosu
3 luglio 1983RicciolinoBaiardo
16 agosto 1981 *ErcolinoBalente
2 luglio 1981PispoloHarlem
17 agosto 1980BastianoPutnik
4 luglio 1979Canapino IIUtrillo
16 agosto 1978BastianoSaputello
2 luglio 1977GrintaUmbrino
18 agosto 1976L’ArgentinoRostov
2 luglio 1975GallettoRondine IV
16 agosto 1974RondoneRio Marin
2 luglio 1973RondonePitagora
16 agosto 1972RondonePanezio
2 luglio 1971RondoneIra
16 agosto 1970 *BazzaSamantha
16 agosto 1969RondoneTopolone
2 luglio 1969BazzaLeda
16 agosto 1967RondoneFiamma
2 luglio 1967 *LenticchiaJolly
2 luglio 1966Mezz’EttoGabria
16 agosto 1965GioveSambrina
2 luglio 1964 *TristezzaZaffira
16 agosto 1963 *TristezzaArianna
2 luglio 1963VittorinoCoraggio
16 agosto 1962VittorinoElena de Mores
2 luglio 1961VittorinoElena de Mores
5 giugno 1961 *VittorinoUberta de Mores
16 agosto 1960VittorinoUberta de Mores
2 luglio 1959VittorinoMetallina
16 agosto 1958 *MenghinoSerenata
16 agosto 1957 *VittorinoBelfiore
2 luglio 1957Il TerribileIsabellina
16 agosto 1956VittorinoTanaquilla
2 luglio 1955VittorinoVermiglia
16 agosto 1954VittorinoRosella
2 luglio 1953VittorinoTurbolento
16 agosto 1952RancoArchetta
2 luglio 1951 *FalchettoVolpe
16 agosto 1950 *GanasciaGaia
2 luglio 1950 *ZannaGina
28 maggio 1950 *TironeMarco Polo
16 agosto 1949TironeSalomè
2 luglio 1949(Stellino)
16 agosto 1947CianconeBrillante
2 luglio 1947 *CianconeSalomè
2 luglio 1946TripolinoPiccolo
20 agosto 1945 *BiondinoFalchetto
16 agosto 1945BiondinoFanfara
2 luglio 1939BoccacciaRuello
16 agosto 1938BovinoAquilino
2 luglio 1937Il BiondoOtello
16 agosto 1936BoccacciaFolco
2 luglio 1935BovinoFolco
16 agosto 1934PietrinoLampo
2 luglio 1933PietrinoZebra
16 agosto 1932TripolinoRuello
2 luglio 1931TripolinoBeppina
16 agosto 1930 *TitinoCesarina
16 agosto 1929 *MemmoB. di B.Brandani
2 luglio 1929Canapino IM. di P.Neri
16 agosto 1928 *Canapino IMargiacchina
16 agosto 1927 *BovinoGiacca
2 luglio 1927PorcinoB. di A.Paghi
16 agosto 1926Angelo RossiB. di E.Moretti
2 luglio 1925 *MemmoS. di L.Franci
16 agosto 1924 *MemmoB. di A.Pacciani
2 luglio 1924CispaFanfara
16 agosto 1923 *ScacascioS. di N.Magnelli
16 agosto 1922 *ZaraballeB. di G.Pianigiani
2 luglio 1922RomboisM. di E.Furi
16 agosto 1921RancaniB. di C.Tordini
2 luglio 1920RancaniScodata
16 agosto 1919 *RancaniB. di E.Furi
16 agosto 1914 *RancaniS. di A.Nencini
2 luglio 1914Santi MenichettiM. di S.Brandi
25 settembre 1913 *PicinoG. di L.Bellini
17 agosto 1913PicinoB. di C.Capperucci
2 luglio 1912ScansinoS. di U.Benedetti
16 agosto 1911 *Scio’S. di A.Fregoli
16 agosto 1910 *ZaraballeFarfalla
3 luglio 1910Moro IIIM. di A.Tonini
16 agosto 1909ZaraballeB. di D.Leoni
3 luglio 1908 *TestinaM. di L.Brandani
16 agosto 1907RossoB. di A.Montechiari
2 luglio 1907 *RossoB. di A.Montechiari
2 luglio 1906ScansinettoB. di V.Bonelli
16 agosto 1905MartellinoS. di F.Rosi
3 luglio 1904 *ScansinoB. di C.Naldini
16 agosto 1903ScansinoM. di G.Cerpi
2 luglio 1903TestinaM. di G.Beligni
28 settembre 1902 *TestinaG. di A.Ciacci
(18 agosto 1901 *)(Scansino)(S. di N.Turillazzi)
16 agosto 1901 *PallinoNocciola
2 luglio 1901ScansinoNocciola
9 settembre 1900 *BellinoB. di A.Fanetti
1Niet gereden omwille van blessure fantino tijdens de start
2Niet gereden omwille van blessure paard tijdens de start
3Niet gereden omwille van blessure paard tijdens de prove
*Uitgeloot
VOverwinning

Drappelloni en Numeri Unici

De Drappellone en Numeri Unici van Nicchio kan je vinden op aparte pagina’s :


Debuterende fantini
 • Sinds 2 juli 1775 debuteerden 483 fantini op de Piazza.
 • In 1928 debuteerden maar liefst 9 fantini (in 3 koersen).
 • 21 fantini wonnen op hun debuut. Een overzicht vind je hier.
 • Nicchio liet 32  fantini debuteren sinds 1775
 • Romeo, Folaghino en Bovino wonnen op hun debuut
 • De langste periode zonder debutant is 25 jaar : 2/7/1818-16/8/1843
NrFantinoPalio
1Romeo 2/7/1775
2Cornetano17/4/1791
3Pesce I16/8/1793
4Vecchia 17/8/1800
5Groppasecca II2/7/1804
6Figlio di Piaccina16/8/1807
7Salvadori16/8/1810
8Serafinaccio2/7/1812
9Pesce II2/7/1818
10Bicchierino 16/8/1843
11Folaghino 16/8/1847
12Monterosi2/7/1855
13Nenniere2/7/1857
14Pirro15/8/1862
15Ministrino2/7/1879
16Tagatta16/8/1888
17Picino 4/7/1897
18Il Rosso2/7/1907
19Bovino 16/8/1927
20Tripolino 2/7/1931
21Pietrino II2/7/1933
22Biondino16/8/1945
23Falchetto2/7/1951
24Vittorino 2/7/1953
25Menghino16/8/1958
26Galletto2/7/1975
27L’Argentino18/8/1976
28Pispolo2/7/1981
29Ricciolino3/7/1983
30Massimino II2/7/1986
31Veleno II16/8/1996
32Tittia2/7/2003

Nooit voorgevallen

Hieronder vindt u gebeurtenissen die nog nooit hebben plaatsgevonden en die zorgen voor een soort bijgeloof bij de contradaioli. MAI ofte nooit is natuurlijk een relatief begrip. Hoe verder we teruggaan in de tijd hoe minder gegevens er bewaard zijn en hoe onzekerder we worden.

Nicchio heeft nooit :

 1. een palio gewonnen in de 21ste eeuw
 2. gewonnen in juli wanneer ook Drago reed
 3. gewonnen wanneer ze als 4e of 10e uitgeloot werden (estrazione)
 4. gewonnen vertrekkende vanuit 2e en 7e positie aan de start
 5. gewonnen wanneer ze aan de start naast Drago of Giraffa of Pantera of Torre stonden
 6. een palio gewonnen in juli nadat ze uitgeloot werden samen met Aquila of Bruco of Civetta of Drago of Giraffa of Istrice of Leocorno of Lupa of Onda of Selva of Tartuca
 7. een palio gewonnen in augustus nadat ze uitgeloot werden samen met Drago of Giraffa of Selva of Tartuca of Torre of Valdimontone
 8. uitgeloot geweest in juli samen met Chiocciola of Selva
 9. uitgeloot geweest in augustus samen met Selva
 10. een palio met cavalli scossi gewonnen
 11. een palio gewonnen wanneer Oca de rincorsa was
Laatste aanpassing : 5 juli 2023