Pantera

Gebruik tabbladen om alle informatie te vinden

Overzicht

Kleuren Rood en blauw met witte band
Symbool Panter
Vlag Pantera
Terzo Terzo di Città
Zetel Via San Quirico 26
Museum Via San Quirico 26
Clubhuis Società “Due Porte”, Via San Quirico
Contradaioli Panterini
Oratorio Chiesa del Carmine
Patroonheilige S.Giovanni Decollato (vierde zondag van augustus)
Vijand(en) Aquila (dal 1947)
Geallieerde wijk(en) Aquila (dal 1730 al 1947)
Chiocciola (dal 1813)
Civetta (dal 1794)
Giraffa (dal 1781)
Leocorno (dal 1792)
Selva (dal 1780 al 1789)
Overwinningen 26 officieel erkende
Website http://www.contradadellapantera.it

Info

Territorium

De Bando di Violante di Baviera uit 1730 bepaalde de verdeling van de stad Siena in 17 Contrade. Men verwees naar gebouwen en hun toenmalige eigenaren in plaats van de straten (zoals men dat nu wel doet). Het document wordt vandaag de dag nog steeds aanzien als de basis waarop de werkelijke grenzen van de wijken werden bepaald.

Vandaag de dag maken volgende straten deel uit van het territorium van de wijk :

 • via di Stalloreggi
 • Madonna del Corvo
 • via di San Quirico
 • Fosso di Sant’Ansano
 • via Paolo Mascagni
 • via Ettore Bastianini
 • via del Nuovo Asilo
 • Pian dei Mantellini
 • piazza del Conte
 • vicolo del Contino
 • piazzetta delle Due Porte
Geschiedenis

We weten niet met zekerheid wat de reden is waarom de inwoner van Laterino en Stalloreggi voor de Panter hebben gekozen als symbool voor hun wijk. Een mogelijke reden is dat het een eerbetoon was aan de Republiek Lucca, die een Panter op hun wapenschild hadden.

Pantera 3Het zou een eerbetoon zijn geweest van de wijk aan een aantal kooplieden uit Lucca die in de 15e eeuw in Stalloreggi zouden gewoond hebben. In 1481 heeft de Republiek Siena immers een wet goedgekeurd die het makkelijker maakte voor handelaren uit Lucca omzich in Siena te vestigen en zaken te doen. Van hun aanwezigheid in de wijk Pantera is echter nergens een spoor terug te vinden.

Belangrijke locaties en het Festa Titolare

Het Oratorium van Pantera is de Chiesa del Carmine. Het gebouw heeft zowel in aanzicht als in gebruik aanzienlijke veranderingen doorgemaakt door de eeuwen heen. Het werd gebouwd door de Karmelieten in het midden van de dertiende eeuw op de plaats waar de voormalige kerk van San Niccolò stond daterend uit de achtste eeuw. Het huidige gebouw dateert grotendeels uit de veertiende eeuw, met veranderingen in 1517 toegeschreven aan Baldassarre Peruzzi. Het is een zeer grote kerk die zich goed leent om een zegening van het paard bij te wonen. Pantera 1Let wel : laat eerst de contradaioli binnengaan en sluit achteraan aan. De kerk is groot genoeg maar heb respect voor de prottettori van Pantera op dit belangrijke moment.

Het doopfontein staat op de piazza del Conte. Het werd in 1977 door Giulio Corsini gemaakt. Op de sokkel staat het motto van de wijk.

Het Festa Titolare ter ere van patroonheilige S.Giovanni Decollato wordt gevierd op de vierde zondag van augustus.

Pantera en de Palio

Pantera 4Pantera telt 26 officieel erkende overwinningen. De laatste was op 2 juli 2006, met Andrea Mari (Brio) op Choci.

Tot op heden won Pantera nooit een Cappotto.

De langste periode zonder overwinningen van de Pantera is 42 jaar, die duurde van 2 juli 1702 tot 16 augustus 1744. Na de overwinning van Nicchio in 1731 werd Pantera voor het eerst ‘nonna’. Dit werd ze nadien nog twee keer : tussen 3 juli 1892 en 3 juli 1904 en tussen 16 augustus 1962 en 2 juli 1963.

Je kan alle gewonnen drappelloni hier vinden. Ook de Numeri Unici staan online.

Anekdotes

In juli 1930 lootte Pantera een paard (un baio di proprietà di Adamo Lunghi) waarvan men zeer weinig verwachtte.  De leiding van de wijk besloten om een zeer goedkope fantino de kans te geven.

De eerste keuze was Primetto Cortigiani detto Ciambella die de eerste drie prove mocht lopen. De panterini hadden echter zo’n hekel aan zijn persoon dat de wijk veranderde van fantino : Alfredo Iacopini detto Grattapassere. Het was een onervaren ruiter, die één keer de Palio reed in 1925 voor Drago. Die koers was één grote teleurstelling. Hij was echter zeer sympathiek tegenover de panterini.

Ciambella was echter niet akkoord met de uitsluiting en eiste een loting die moest bepalen wie de fantino mocht zijn met de Palio zelf. De persoon die verantwoordelijk was voor de loting schreef de naam van Grattapassere echter op beide papiertjes waardoor deze zeker zou geloot worden.

Grattapassere reed de ganse koers in laatste positie. Toch werd hij na de koers gevierd door de panterini die hem voor altijd in de harten sloten. In 1974 werd het tijdschrift van de wijk zelfs naar hem genoemd. Tot op de dag van vandaag verschijnt dit blad meermaals per jaar.

De rivaliteit met Selva

Palio van 4 oktober 1745: de merrie van Selva, die in koppositie liep, werd tegengehouden op de piste door een panterino die zijn wijk wilde favoriseren. Dit lukte ook en Pantera won. De panterino werd gearresteerd. De relatie tussen de wijken bleek raar maar waar ongewijzigd. In 1786 ontstonden er terug spanningen tussen de wijken. De Chiesa dei Tessitori, die de zetel was van Selva sinds 1778 lag echter in Pantera-grondgebied. In juli 1786 moest Pantera zijn Cappella di San Giovanni, waar de zetel gevestigd was verlaten om een nieuwe begraafplaats te bouwen. Het stadsbestuur besloot dat Pantera zijn intrek moest nemen in de Chiesa dei Tessitori. Selva werd dus gedwongen zijn hoofdkwartier te verlaten en moest uitwijken naar de Chiesa di San Desiderio.

Pantera 2De rivaliteit was geboren. In 1813 verliet Pantera vrijwillig de Chiesa dei Tessitori en gingen ze naar San Quirico. De Chiesa dei Tessitori ging echter niet terug naar Selva. Ze werd ontwijd en Pantera maakte er een magazijn van.

In de jaren daarna leefde de vijandschap enorm op de Piazza del Campo tijdens de Palio. Ook naast de Piazza woedde de rivaliteit enorm hard. In 1867 werd er na een koers zeer zwaar gevochten op de “Fosso di Sant’Ansano”. Vier jaar later werd  Antonio Mancianti, een schoenmaker uit Selva vermoord door een zekere Bifino, panterino. Nog geen drie jaar later werd die Bifino op zijn beurt dood aangetroffen.

Na deze tragische gebeurtenissen werd het tijd voor vrede. De rivaliteit doofde geleidelijk uit. De heel oude contradaioli vertellen er soms nog verhalen over waardoor het niet vergeten wordt.

De rivaliteit met Aquila

Aquila en Pantera gaan door het leven in een felle rivaliteit met elkaar. Deze rivaliteit is in tegenstelling tot vele andere niet gestoeld op klassieke grensgeschillen, maar omwille van feiten die zich afspeelden tijdens een koers.  De rivaliteit heeft daarenboven niets te maken met incidenten tussen de twee wijken, maar is ontstaan door de vijandschap tussen fantini.

Ter gelegenheid van de Palio van 16 augustus 1936, kreeg Pantera Ruello toegewezen. Dit paard won zijn laatste 4 gereden koersen en was dus topfavoriet. Fantino van dienst was Corrado Meloni detto Meloncino. Pantera wilde uiteraard winnen en genoot van de steun van Aquila, die zelfs een alleaat was in die tijd. Aquila kreeg Rondinella toegewezen en koos voor Fernando Leoni detto Ganascia als fantino. Het probleem was dat de twee jockeys een giganstische haat koesterden tegenover elkaar. Tijdens de Palio van juli 1933 had Ganascia de 53-jarige Angelo Meloni detto Picino (vader van, jawel, Meloncino) hard aangepakt met de zweep. Voor de oude Picino was dit trouwens zijn laatste koers. Ganascia won die koers voor Tartuca. Ook in augustus 1933 won Ganascia en haalde zo de Cappotto binnen voor Tartuca. De haat tussen Ganascia en de familie Meloni die gegroeid was uit dit incident kende zijn hoogtepunt in 1936.

Zoals verwacht hinderde Ganascia Meloncino bij de start zodat hij alle ambitie om de Palio te winnen mocht opbergen. De betrekkingen tussen beide wijken werd gespannen. Op papier bleven ze wel alleaten maar ook in 1939 en 1946 kwam het tot conflicten. Tijdens de Festa Titolare van Aquila op 8 september 1947 werden door een speaker heel wat verwijten richting Pantera gegooid. Dit was de druppel waardoor de alliantie ontbonden werd en omgezet werd in een officiële rivaliteit, die ook vandaag de dag nog voelbaar is.

Een perfect voorbeeld van de hardheid van de rivaliteit tussen beide wijken is de Palio van 2 juli 1992. Aquila kreeg de snelle Galleggiante toegewezen en besloot beroep te doen op Aceto (Andrea Degortes). Om de vijand van de overwinning te beroven deed Pantera beroep op Sebastiano Deledda detto Legno. De prioriteit was : Aceto belemmeren en zorgen dat Aquila zou verliezen.

Legno volgde de instructies perfect. Nog voor de start provoceerde hij Aceto zo hard dat het uitmondde in een zelden geziene uitwisseling van zweepslagen tussen de touwen.  Daar de straffen pas na de Palio worden uitgesproken konden ze uiteraard nog deelnemen aan de koers. (Aceto kreeg 1 palio schorsing, Legno maar liefst 5). Ook hierna gaat Legno gewoon voort met zijn acties. Beide vertrekken als laatste. Pantera, met de snelle Zucchero doet een onwaarschijnlijke remonte en draait als eerste in de San Martino. Aceto start een inhaalrace. In de tweede ronde is Pantera eerst en Aquila tweede. Ter hoogte van Fonte Gaia valt Pantera op een zeer bizarre manier waardoor Aquila de kop kan pakken. Aceto wint zijn 14e en laatste Palio.

Beelden

Overwinningen

1 02/07/1691 Sciano ?
2 02/07/1696 Strega leardo della Posta
3 02/07/1697 Pavolino baio dorato
Totaal aantal overwinningen 17e eeuw : 3
4 02/07/1702 Pelliccino Naviglio
5 16/08/1744 Bechino morello del Maddali
6 04/10/1745 Masino baio scuro della Scala
7 02/07/1759 Luchino baio scuro del Ricci
8 02/07/1764 Checchino stornello del Falorsi
9 18/08/1788 Groppa Secca baio sfacciato del Morichetti
Totaal aantal overwinningen 18e eeuw : 6
10 08/09/1803 Mattiaccio stornello del Pasquini
11 16/08/1808 Caino baio del Batazzi
12 16/08/1821 Ferrino Maggiore stornello del Felli
13 02/07/1835 Campanino morello dello Iacopi
14 18/08/1839 cavalli scossi cavallo del Bianchi
15 02/07/1863 Paolaccino storno del Grandi
16 02/07/1874 Il Citto storno del Pisani
Totaal aantal overwinningen 19e eeuw : 7
17 03/07/1904 Nappa Ida
18 02/07/1926 Bubbolo Giacca
19 02/07/1951 Ciancone Archetta
20 02/07/1963 Canapino Eucalipto
21 02/07/1971 Canapino Mirabella
22 16/08/1978 Cianchino Urbino de Ozieri
23 16/08/1987 Cianchino Benito III
24 16/08/1991 Il Pesse Pytheos
25 02/07/1994 Massimino Uberto
Totaal aantal overwinningen 20e eeuw : 9
26 02/07/2006 Brio Choci
Totaal aantal overwinningen 21e eeuw : 1

Hiernaast schrijft Pantera zichzelf nog 3 overwinningen toe, niet erkend door de stad Siena :

 1. 15 agosto 1643: bufalata
 2. 15 agosto 1646: bufalata
 3. 1667

Fantini en cavalli sinds 2000

2 luglio 2022 * Turbine Una Per Tutti
16 agosto 2019 * Trecciolino Tabacco
2 luglio 2019 Trecciolino Sorighittu
16 agosto 2018 Scompiglio Rexy
2 luglio 2017 Bellocchio Mississippi
16 agosto 2016 Carburo Ondina Prima
2 luglio 2015 * Scompiglio Quintiliano
16 agosto 2014 Grandine Querino
2 luglio 2014 * Brio Indianos
2 luglio 2013 Voglia Pestifero
16 agosto 2012 * Voglia Gammede
16 agosto 2011 Bighino Gammede
2 luglio 2011 Trecciolino Miguel
16 agosto 2009 * Gingillo Giove Deus
2 luglio 2009 * Scompiglio Elfo di Montalbo
16 agosto 2008 Bighino Istriceddu
2 luglio 2008 Brio Indira Bella
16 agosto 2006 Brio Choci
2 luglio 2006 Brio Choci
16 agosto 2004 Massimino II Vai Go
2 luglio 2004 * Sgaibarre Zodiach
2 luglio 2003 * Trecciolino Zilata Usa
16 agosto 2002 Massimino II Zilata Usa
2 luglio 2002 Velluto Zetsun
16 agosto 2000 Cianchino Re Artù
2 luglio 2000 * Il Bufera Zoarco

 

1 Niet gereden omwille van blessure fantino tijdens de start
2 Niet gereden omwille van blessure paard tijdens de start
3 Niet gereden omwille van blessure paard tijdens de prove
* Uitgeloot
V Overwinning

Drappelloni en Numeri Unici

De Drappellone en Numeri Unici van Pantera kan je vinden op aparte pagina’s :

Debuterende fantini

 • Sinds 2 juli 1775 debuteerden 483 fantini op de Piazza.
 • In 1928 debuteerden maar liefst 9 fantini (in 3 koersen).
 • 21 fantini wonnen op hun debuut. Een overzicht vind je hier.
 • Pantera liet 37 fantini debuteren sinds 1775
 • Geen enkele won op zijn debuut
 • De langste periode zonder debutant is 25 jaar : 16/8/1984-…
1 Pacchiano 16/8/1782
2 Memmo di Monteroni 16/8/1790
3 Caino I 16/8/1799
4 Vecchio 2/7/1816
5 Maremmani II 17/8/1823
6 Stecco 2/7/1826
7 Giacco 2/7/1833
8 Beppaccio 3/7/1836
9 Conchiglia 16/8/1839
10 Figlio di Bonino 2/7/1841
11 Beniamino 18/8/1842
12 Gobbo Fenzi 2/7/1846
13 Rogantino 16/8/1847
14 Contadino 21/10/1849
15 Montermini Domenico 28/9/1862
16 Seccaticci Augusto 16/8/1877
17 Boggione 4/7/1880
18 Beppino 16/8/1881
19 Roti Angelo 2/7/1888
20 Gaggia 2/7/1902
21 Testina 16/8/1902
22 Menichetti Santi 16/8/1907
23 Moscone 17/8/1913
24 Nocciolino I 2/7/1924
25 Smania 16/8/1928
26 Torrini Ezio 16/8/1930
27 Rubacuori 2/7/1945
28 Lampino 2/7/1948
29 Tristezza 2/7/1955
30 Guanto 4/9/1960
31 El Argentino 16/8/1965
32 Bubbolino II 2/7/1968
33 Aramis 2/7/1972
34 Turbina 16/8/1973
35 Ragno 16/8/1974
36 Musino 2/7/1981
37 Truciolo 16/8/1984

Nooit voorgevallen

Hieronder vindt u gebeurtenissen die nog nooit hebben plaatsgevonden en die zorgen voor een soort bijgeloof bij de contradaioli. MAI ofte nooit is natuurlijk een relatief begrip. Hoe verder we teruggaan in de tijd hoe minder gegevens er bewaard zijn en hoe onzekerder we worden.

Pantera heeft nooit :

 1. een cappotto gewonnen
 2. gewonnen wanneer ook Civetta en Giraffa, Civetta en Torre, Drago en Lupa, Giraffa en Lupa, Lupa en Torre, Onda en Torre reden
 3. gewonnen in augustus wanneer ook Civetta of Lupa of Torre reden
 4. gewonnen wanneer ze als 4e, 5e, 6e, 7e of 9e uitgeloot werden (estrazione)
 5. gewonnen vertrekkende vanuit 1e, 2e, 6e of 7e positie aan de start
 6. gewonnen wanneer ze aan de start naast Bruco of Chiocciola of Giraffa of Leocorno of Lupa of Selva stonden
 7. een palio gewonnen in juli nadat ze uitgeloot werden samen met Leocorno
 8. een palio gewonnen in augustus nadat ze uitgeloot werden samen met Civetta of Drago of Giraffa of Nicchio
 9. een palio alla romana gewonnen
 10. een palio gewonnen wanneer Nicchio, Onda of Valdimontone de rincorsa was
Aquila bruco Chiocciola civetta drago giraffa istrice leocorno lupa nicchio oca Onda Pantera Selva Tartuca torre montone
Laatste aanpassing : 4 juli 2022