Overzicht
KleurenRood en blauw met witte band
SymboolPanter
TerzoTerzo di Città
ZetelVia San Quirico 26
MuseumVia San Quirico 26
ClubhuisSocietà “Due Porte”, Via San Quirico
ContradaioliPanterini
OratorioChiesa del Carmine
PatroonheiligeS.Giovanni Decollato (vierde zondag van augustus)
Vijand(en)Aquila (dal 1947)
Geallieerde wijk(en)Aquila (dal 1730 al 1947)
Chiocciola (dal 1813)
Civetta (dal 1794)
Giraffa (dal 1781)
Leocorno (dal 1792)
Selva (dal 1780 al 1789)
Overwinningen26 officieel erkende
Websitehttp://www.contradadellapantera.it

Info
Territorium

De Bando di Violante di Baviera uit 1730 bepaalde de verdeling van de stad Siena in 17 Contrade. Men verwees naar gebouwen en hun toenmalige eigenaren in plaats van de straten (zoals men dat nu wel doet). Het document wordt vandaag de dag nog steeds aanzien als de basis waarop de werkelijke grenzen van de wijken werden bepaald.

Vandaag de dag maken volgende straten deel uit van het territorium van de wijk :

  • via di Stalloreggi
  • Madonna del Corvo
  • via di San Quirico
  • Fosso di Sant’Ansano
  • via Paolo Mascagni
  • via Ettore Bastianini
  • via del Nuovo Asilo
  • Pian dei Mantellini
  • piazza del Conte
  • vicolo del Contino
  • piazzetta delle Due Porte
Geschiedenis

We weten niet met zekerheid wat de reden is waarom de inwoner van Laterino en Stalloreggi voor de Panter hebben gekozen als symbool voor hun wijk. Een mogelijke reden is dat het een eerbetoon was aan de Republiek Lucca, die een Panter op hun wapenschild hadden.

Het zou een eerbetoon zijn geweest van de wijk aan een aantal kooplieden uit Lucca die in de 15e eeuw in Stalloreggi zouden gewoond hebben. In 1481 heeft de Republiek Siena immers een wet goedgekeurd die het makkelijker maakte voor handelaren uit Lucca omzich in Siena te vestigen en zaken te doen. Van hun aanwezigheid in de wijk Pantera is echter nergens een spoor terug te vinden.

Pantera 3
Belangrijke locaties en het Festa Titolare
Pantera 1

Het Oratorium van Pantera is de Chiesa del Carmine. Het gebouw heeft zowel in aanzicht als in gebruik aanzienlijke veranderingen doorgemaakt door de eeuwen heen. Het werd gebouwd door de Karmelieten in het midden van de dertiende eeuw op de plaats waar de voormalige kerk van San Niccolò stond daterend uit de achtste eeuw. Het huidige gebouw dateert grotendeels uit de veertiende eeuw, met veranderingen in 1517 toegeschreven aan Baldassarre Peruzzi. Het is een zeer grote kerk die zich goed leent om een zegening van het paard bij te wonen. Let wel : laat eerst de contradaioli binnengaan en sluit achteraan aan. De kerk is groot genoeg maar heb respect voor de prottettori van Pantera op dit belangrijke moment.

Het doopfontein staat op de piazza del Conte. Het werd in 1977 door Giulio Corsini gemaakt. Op de sokkel staat het motto van de wijk.

Het Festa Titolare ter ere van patroonheilige S.Giovanni Decollato wordt gevierd op de vierde zondag van augustus.

Pantera en de Palio

Pantera telt 26 officieel erkende overwinningen. De laatste was op 2 juli 2006, met Andrea Mari (Brio) op Choci.

Tot op heden won Pantera nooit een Cappotto.

De langste periode zonder overwinningen van de Pantera is 42 jaar, die duurde van 2 juli 1702 tot 16 augustus 1744. Na de overwinning van Nicchio in 1731 werd Pantera voor het eerst ‘nonna’. Dit werd ze nadien nog twee keer : tussen 3 juli 1892 en 3 juli 1904 en tussen 16 augustus 1962 en 2 juli 1963.

Pantera 4
Anekdotes

In juli 1930 lootte Pantera een paard (un baio di proprietà di Adamo Lunghi) waarvan men zeer weinig verwachtte.  De leiding van de wijk besloten om een zeer goedkope fantino de kans te geven.

De eerste keuze was Primetto Cortigiani detto Ciambella die de eerste drie prove mocht lopen. De panterini hadden echter zo’n hekel aan zijn persoon dat de wijk veranderde van fantino : Alfredo Iacopini detto Grattapassere. Het was een onervaren ruiter, die één keer de Palio reed in 1925 voor Drago. Die koers was één grote teleurstelling. Hij was echter zeer sympathiek tegenover de panterini.

Ciambella was echter niet akkoord met de uitsluiting en eiste een loting die moest bepalen wie de fantino mocht zijn met de Palio zelf. De persoon die verantwoordelijk was voor de loting schreef de naam van Grattapassere echter op beide papiertjes waardoor deze zeker zou geloot worden.

Grattapassere reed de ganse koers in laatste positie. Toch werd hij na de koers gevierd door de panterini die hem voor altijd in de harten sloten. In 1974 werd het tijdschrift van de wijk zelfs naar hem genoemd. Tot op de dag van vandaag verschijnt dit blad meermaals per jaar.

De rivaliteit met Selva

Palio van 4 oktober 1745: de merrie van Selva, die in koppositie liep, werd tegengehouden op de piste door een panterino die zijn wijk wilde favoriseren. Dit lukte ook en Pantera won. De panterino werd gearresteerd. De relatie tussen de wijken bleek raar maar waar ongewijzigd. In 1786 ontstonden er terug spanningen tussen de wijken. De Chiesa dei Tessitori, die de zetel was van Selva sinds 1778 lag echter in Pantera-grondgebied. In juli 1786 moest Pantera zijn Cappella di San Giovanni, waar de zetel gevestigd was verlaten om een nieuwe begraafplaats te bouwen. Het stadsbestuur besloot dat Pantera zijn intrek moest nemen in de Chiesa dei Tessitori. Selva werd dus gedwongen zijn hoofdkwartier te verlaten en moest uitwijken naar de Chiesa di San Desiderio.

De rivaliteit was geboren. In 1813 verliet Pantera vrijwillig de Chiesa dei Tessitori en gingen ze naar San Quirico. De Chiesa dei Tessitori ging echter niet terug naar Selva. Ze werd ontwijd en Pantera maakte er een magazijn van.

In de jaren daarna leefde de vijandschap enorm op de Piazza del Campo tijdens de Palio. Ook naast de Piazza woedde de rivaliteit enorm hard. In 1867 werd er na een koers zeer zwaar gevochten op de “Fosso di Sant’Ansano”. Vier jaar later werd  Antonio Mancianti, een schoenmaker uit Selva vermoord door een zekere Bifino, panterino. Nog geen drie jaar later werd die Bifino op zijn beurt dood aangetroffen.

Pantera 2

Na deze tragische gebeurtenissen werd het tijd voor vrede. De rivaliteit doofde geleidelijk uit. De heel oude contradaioli vertellen er soms nog verhalen over waardoor het niet vergeten wordt.

De rivaliteit met Aquila

Aquila en Pantera gaan door het leven in een felle rivaliteit met elkaar. Deze rivaliteit is in tegenstelling tot vele andere niet gestoeld op klassieke grensgeschillen, maar omwille van feiten die zich afspeelden tijdens een koers.  De rivaliteit heeft daarenboven niets te maken met incidenten tussen de twee wijken, maar is ontstaan door de vijandschap tussen fantini.

Ter gelegenheid van de Palio van 16 augustus 1936, kreeg Pantera Ruello toegewezen. Dit paard won zijn laatste 4 gereden koersen en was dus topfavoriet. Fantino van dienst was Corrado Meloni detto Meloncino. Pantera wilde uiteraard winnen en genoot van de steun van Aquila, die zelfs een alleaat was in die tijd. Aquila kreeg Rondinella toegewezen en koos voor Fernando Leoni detto Ganascia als fantino. Het probleem was dat de twee jockeys een giganstische haat koesterden tegenover elkaar. Tijdens de Palio van juli 1933 had Ganascia de 53-jarige Angelo Meloni detto Picino (vader van, jawel, Meloncino) hard aangepakt met de zweep. Voor de oude Picino was dit trouwens zijn laatste koers. Ganascia won die koers voor Tartuca. Ook in augustus 1933 won Ganascia en haalde zo de Cappotto binnen voor Tartuca. De haat tussen Ganascia en de familie Meloni die gegroeid was uit dit incident kende zijn hoogtepunt in 1936.

Zoals verwacht hinderde Ganascia Meloncino bij de start zodat hij alle ambitie om de Palio te winnen mocht opbergen. De betrekkingen tussen beide wijken werd gespannen. Op papier bleven ze wel alleaten maar ook in 1939 en 1946 kwam het tot conflicten. Tijdens de Festa Titolare van Aquila op 8 september 1947 werden door een speaker heel wat verwijten richting Pantera gegooid. Dit was de druppel waardoor de alliantie ontbonden werd en omgezet werd in een officiële rivaliteit, die ook vandaag de dag nog voelbaar is.

Een perfect voorbeeld van de hardheid van de rivaliteit tussen beide wijken is de Palio van 2 juli 1992. Aquila kreeg de snelle Galleggiante toegewezen en besloot beroep te doen op Aceto (Andrea Degortes). Om de vijand van de overwinning te beroven deed Pantera beroep op Sebastiano Deledda detto Legno. De prioriteit was : Aceto belemmeren en zorgen dat Aquila zou verliezen.

Legno volgde de instructies perfect. Nog voor de start provoceerde hij Aceto zo hard dat het uitmondde in een zelden geziene uitwisseling van zweepslagen tussen de touwen.  Daar de straffen pas na de Palio worden uitgesproken konden ze uiteraard nog deelnemen aan de koers. (Aceto kreeg 1 palio schorsing, Legno maar liefst 5). Ook hierna gaat Legno gewoon voort met zijn acties. Beide vertrekken als laatste. Pantera, met de snelle Zucchero doet een onwaarschijnlijke remonte en draait als eerste in de San Martino. Aceto start een inhaalrace. In de tweede ronde is Pantera eerst en Aquila tweede. Ter hoogte van Fonte Gaia valt Pantera op een zeer bizarre manier waardoor Aquila de kop kan pakken. Aceto wint zijn 14e en laatste Palio.


Overwinningen
1

02/07/1691
Sciano
?

2

02/07/1696
Strega
leardo della Posta

3

02/07/1697
Pavolino
baio dorato

4

02/07/1702
Pelliccino
Naviglio

5

16/08/1744
Bechino
morello del Maddali

6

04/10/1745
Masino
baio scuro della Scala

7

02/07/1759
Luchino
baio scuro del Ricci

8

02/07/1764
Checchino
stornello del Falorsi

9

18/08/1788
Groppa Secca
baio sfacciato del Morichetti

10

08/09/1803
Mattiaccio
stornello del Pasquini

11

16/08/1808
Caino
baio del Batazzi

12

16/08/1821
Ferrino Maggiore
stornello del Felli

13

02/07/1835
Campanino
morello dello Iacopi

14

18/08/1839
cavalli scossi
cavallo del Bianchi

15

02/07/1863
Paolaccino
storno del Grandi

16

02/07/1874
Il Citto
storno del Pisani

Hiernaast schrijft Pantera zichzelf nog 3 overwinningen toe, niet erkend door de stad Siena :

  1. 15 agosto 1643: bufalata
  2. 15 agosto 1646: bufalata
  3. 1667

Beelden

Fantini en cavalli sinds 1900
PalioFantinoCavallo
4 luglio 2024BellocchioViso D’Angelo
16 agosto 2023ScompiglioAnda e Bola
2 luglio 2022 *TurbineUna Per Tutti
16 agosto 2019 *TrecciolinoTabacco
2 luglio 2019TrecciolinoSorighittu
16 agosto 2018ScompiglioRexy
2 luglio 2017BellocchioMississippi
16 agosto 2016CarburoOndina Prima
2 luglio 2015 *ScompiglioQuintiliano
16 agosto 2014GrandineQuerino
2 luglio 2014 *BrioIndianos
2 luglio 2013VogliaPestifero
16 agosto 2012 *VogliaGammede
16 agosto 2011BighinoGammede
2 luglio 2011TrecciolinoMiguel
16 agosto 2009 *GingilloGiove Deus
2 luglio 2009 *ScompiglioElfo di Montalbo
16 agosto 2008BighinoIstriceddu
2 luglio 2008BrioIndira Bella
16 agosto 2006BrioChoci
2 luglio 2006BrioChoci
16 agosto 2004Massimino IIVai Go
2 luglio 2004 *SgaibarreZodiach
2 luglio 2003 *TrecciolinoZilata Usa
16 agosto 2002Massimino IIZilata Usa
2 luglio 2002VellutoZetsun
16 agosto 2000CianchinoRe Artù
2 luglio 2000 *Il BuferaZoarco
2 luglio 1999 *Il BuferaRe Artù
16 agosto 1998PinturicchioArianna
2 luglio 1998PistilloSilver Sword
16 agosto 1996SpiritoRe Artù
2 luglio 1995 *Il PesseLa Fanfara
16 agosto 1994BucefaloPrincipessa
2 luglio 1994Massimino IIUberto
16 agosto 1992 *CianchinoFigaro
3 luglio 1992 *LegnoZucchero
16 agosto 1991Il PessePytheos
3 luglio 1991 *Il PesseChartreuse
2 luglio 1990 *FalchinoPenna Nera
16 agosto 1989TrediciGalleggiante
2 luglio 1989TrediciFogarizzu
16 agosto 1987CianchinoBenito III
2 luglio 1987SilvioMariolina
13 settembre 1986 *CianchinoBaiardo
16 agosto 1985Canapino IIBizzarro
2 luglio 1985SpilloCiriaco
16 agosto 1984TrucioloDiciosu
3 luglio 1983MusinoBambola
16 agosto 1982AcetoBenito III
2 luglio 1981 *MusinoBlack Magic
7 settembre 1980 *ValenteTorquato Tasso
17 agosto 1980ValenteLamadina
2 luglio 1980ValenteVittorina
16 agosto 1978 *CianchinoUrbino
3 luglio 1978BazzinoTessera
16 agosto 1977Canapino IITeseo II
2 luglio 1976 *RondoneTeseo II
17 agosto 1975 *Morino IVRio Marin
2 luglio 1975 *Morino IVLucianella
16 agosto 1974 *RagnoRimini
2 luglio 1974FrascaRingo
16 agosto 1973TurbinaManon
17 settembre 1972 *ValenteQuartetta
2 luglio 1972 *AramisTopolone
16 agosto 1971TristezzaDispettoso
2 luglio 1971 *Canapino IIMirabella
2 luglio 1970TristezzaMacchina
21 settembre 1969 *GioveLinda
16 agosto 1969GioveVandala
2 luglio 1968Bubbolino IIDanubio
24 settembre 1967 *BozzoloBolero
16 agosto 1967GuantoTopolone
2 luglio 1966 *Canapino IIArchetta II
16 agosto 1965 *El ArgentinoGabria
2 luglio 1965PeppinelloGisella
16 agosto 1964 *Canapino IIOlimpico
16 agosto 1963 *GioveDaria
2 luglio 1963 *Canapino IITopolone
16 agosto 1962AcciugaMarisa
2 luglio 1962 *TristezzaBeatrice
2 luglio 1961GuantoRosella
4 settembre 1960 *GuantoRosella
16 agosto 1960SolitarioBolivia
2 luglio 1959 *RondoneVelka
16 agosto 1958CianconeTanaquilla
2 luglio 1958 *TristezzaBarbara
2 luglio 1957FalchettoPupa
16 agosto 1956TristezzaSantuzza
2 luglio 1955TristezzaRondello
5 settembre 1954 *TironeUria
16 agosto 1954 *TironeDorina
16 agosto 1953VittorinoLirio
2 luglio 1953LampinoAnita
16 agosto 1951LampinoNiduzza
2 luglio 1951 *CianconeArchetta
2 luglio 1950LampinoForletto
28 maggio 1950 *RancoOrafo
16 agosto 1949 *RancoPiero
16 agosto 1948LampinoAnita
2 luglio 1948LampinoBologna
16 agosto 1946RancoImpero
2 luglio 1946 *RancoZola
20 agosto 1945 *DonatinoDora
2 luglio 1945 *RubacuoriBozzetto
16 agosto 1939 *Morino IIIGina
2 luglio 1939 3(Valerio)
16 agosto 1938Bubbolino IFolco
2 luglio 1937 *Morino IIIValerio
16 agosto 1936MeloncinoRuello
2 luglio 1936 *SgonfioGobba
2 luglio 1935StudenteDina
16 agosto 1934 *SgonfioMelisenda
16 agosto 1933SgonfioSperanza Mia
2 luglio 1933SgonfioAquilino
16 agosto 1931 *SgonfioIda
2 luglio 1931 *SgonfioZola
16 agosto 1930E.TorriniBeppina
3 luglio 1930 *GrattapassereB. di A.Lunghi
2 luglio 1929SmaniaMargiacchina
16 agosto 1928SmaniaS. di G Fregoli
2 luglio 1927 *GaribaldiGirardengo I
16 agosto 1926 *MemmoB. di S.Paolucci
2 luglio 1926BubboloGiacca
16 agosto 1925BubboloM. di O.Fiaschi
2 luglio 1924NocciolinoM. di F.Rosi
16 agosto 1923PorcinoS. di F.Rosi
2 luglio 1922FulmineCrognolo
16 agosto 1921RandelloneS. di E.Furi
2 luglio 1920ZaraballeG. di L.Franci
16 agosto 1919RomboisB. di A.Mantovani
2 luglio 1914ScacascioB. di A.Mattii
17 agosto 1913MosconeB. di P.Neri
2 luglio 1912BubboloS. di C.Donatelli
16 agosto 1911Moro IIIB. di E.Fontani
13 settembre 1910 *Scio’G. di G.Marzocchi
3 luglio 1910RossoG. di F.Bernini
17 agosto 1909 *Scio’Calabresella
16 agosto 1909NappaStella
3 luglio 1908ScansinoB. di E.Forconi
16 agosto 1907S.MenichettiM. di A.Tonini
2 luglio 1906MartellinoIda
16 agosto 1905 *ScansinettoStornino
16 agosto 1904MartellinoPrimetta
3 luglio 1904NappaIda
17 aprile 1904 *MartellinoB di G.Sani
28 settembre 1902 *ScansinoB. di A.Gracci
16 agosto 1902TestinaB. di L.Franci
2 luglio 1902GaggiaB. di A.Gracci
9 settembre 1900PippioM. di P.Neri
2 luglio 1900 *PippioM. di G.Vigni
1Niet gereden omwille van blessure fantino tijdens de start
2Niet gereden omwille van blessure paard tijdens de start
3Niet gereden omwille van blessure paard tijdens de prove
*Uitgeloot
VOverwinning

Drappelloni en Numeri Unici

De Drappellone en Numeri Unici van Pantera kan je vinden op aparte pagina’s :


Debuterende fantini
  • Sinds 2 juli 1775 debuteerden 488 fantini op de Piazza.
  • In 1928 debuteerden maar liefst 9 fantini (in 3 koersen).
  • 21 fantini wonnen op hun debuut. Een overzicht vind je hier.
  • Pantera liet 37 fantini debuteren sinds 1775
  • Geen enkele won op zijn debuut
  • De langste periode zonder debutant is 25 jaar : 16/8/1984-…
NrFantinoPalio
1Pacchiano16/8/1782
2Memmo di Monteroni16/8/1790
3Caino I16/8/1799
4Vecchio2/7/1816
5Maremmani II17/8/1823
6Stecco2/7/1826
7Giacco2/7/1833
8Beppaccio3/7/1836
9Conchiglia16/8/1839
10Figlio di Bonino2/7/1841
11Beniamino18/8/1842
12Gobbo Fenzi2/7/1846
13Rogantino16/8/1847
14Contadino21/10/1849
15Montermini Domenico28/9/1862
16Seccaticci Augusto16/8/1877
17Boggione4/7/1880
18Beppino16/8/1881
19Roti Angelo2/7/1888
20Gaggia2/7/1902
21Testina16/8/1902
22Menichetti Santi16/8/1907
23Moscone17/8/1913
24Nocciolino I2/7/1924
25Smania16/8/1928
26Torrini Ezio16/8/1930
27Rubacuori2/7/1945
28Lampino2/7/1948
29Tristezza2/7/1955
30Guanto4/9/1960
31El Argentino16/8/1965
32Bubbolino II2/7/1968
33Aramis2/7/1972
34Turbina16/8/1973
35Ragno16/8/1974
36Musino2/7/1981
37Truciolo16/8/1984

Nooit voorgevallen

Hieronder vindt u gebeurtenissen die nog nooit hebben plaatsgevonden en die zorgen voor een soort bijgeloof bij de contradaioli. MAI ofte nooit is natuurlijk een relatief begrip. Hoe verder we teruggaan in de tijd hoe minder gegevens er bewaard zijn en hoe onzekerder we worden.

Pantera heeft nooit :

  1. een cappotto gewonnen
  2. gewonnen wanneer ook Civetta en Giraffa, Civetta en Torre, Drago en Lupa, Giraffa en Lupa, Lupa en Torre, Onda en Torre reden
  3. gewonnen in augustus wanneer ook Civetta of Lupa of Torre reden
  4. gewonnen wanneer ze als 4e, 5e, 6e, 7e of 9e uitgeloot werden (estrazione)
  5. gewonnen vertrekkende vanuit 1e, 2e, 6e of 7e positie aan de start
  6. gewonnen wanneer ze aan de start naast Bruco of Chiocciola of Giraffa of Leocorno of Lupa of Selva stonden
  7. een palio gewonnen in juli nadat ze uitgeloot werden samen met Leocorno
  8. een palio gewonnen in augustus nadat ze uitgeloot werden samen met Civetta of Drago of Giraffa of Nicchio
  9. een palio alla romana gewonnen
  10. een palio gewonnen wanneer Nicchio, Onda of Valdimontone de rincorsa was
Laatste aanpassing : 19 augustus 2024