Over ons

Op 10 juli 2002 werd www.palio.be geregistreerd. Hiermee werd de site pionier wat betreft palio websites. De referentie ilpalio.org kwam later; net als vele andere. Enkel het ondertussen teloor gegane forum ilpaliodisiena.com bestond toen.

Wat initieel begon als een website met een beetje info en vooral foto’s groeide ondertussen uit tot een site met meer dan 900 pagina’s en 1000 berichten; volledig gericht op de Nederlandstalige markt.

Ook in de toekomst proberen we verder uit te breiden en te zorgen dat iedereen zo snel mogelijk de juiste info vindt. In augustus 2019 werd ook www.thepalio.eu aangekocht. Omwille van de corona-pandemie en het annuleren van de Palio’s van 2020 en 2021 bieden we sinds de palio van juli 2022 de basis-info aan in het Engels.

In 2023 lanceerden we de eerste Palio-app. Deze kan je vinden op www.palioapp.com.

Gezien we gaandeweg een aanspreekpunt geworden zijn, vooral voor de Nederlandstalige markt willen we ook hier ruimte maken voor vragen. Je kan ons altijd bereiken via onze facebookpagina. We trachten u zo snel mogelijk van antwoord te dienen.

Ons team

JAN-CHRISTIAAN GILLIAMS

OPRICHTER EN ONTWERPER

1987, 4 dagen na mijn 7e verjaardag werd ik door mijn vader meegenomen naar de Piazza del Campo voor de Palio. Een onverantwoorde beslissing die ik als jonge vader nooit zou nemen; het zou zelfs niet meer mogen gezien je tegenwoordig 12 moet zijn om de Piazza te betreden.

Maar toch, 36 jaar later, moeten we zeggen dat het de beste beslissing ooit was.

De legende gaat dat we blij waren de paardjes te zien. We werden echter getrakteerd op een stofwolk en een onwaarschijnlijke valpartij zoals je ze (gelukkig) al jaren niet meer ziet.

De bewijzen zijn er, want we staan vereeuwigd op een poster en postkaart die je in de betere zaak in Siena nog kan vinden … en aan de muur op de gang aan de kamer van mijn kinderen.

Jaarlijks bleven we teruggaan, aan de hand van vader leerden we heel wat mensen kennen waaronder Silvano Vigni detto Bastiano. We zijn ‘kind aan huis’ op zijn boerderij. Altijd welkom, ook met de kinderen.

Sinds 1990 gaat vriend Alexander Vets ook mee. Ook hij is gegrepen door de Palio-microbe en is sindsdien meer wel dan niet op post geweest.

In 1997 had ik er echter genoeg van, puberende jeugd die het beter weet. “Het zijn altijd dezelfden die winnen…” niet beseffende dat de cappotto van Giraffa dat jaar best uniek was.

In 2000 besloot ik terug te gaan voor de Straordinario na een lange tweede-zit. De microbe greep me weer. Toen ik een jaar later pas begon te werken en dus geen vakantie had volgde ik de Palio via de chatkanalen van het teloor gegane ilpaliodisiena.com; een forum want zo was dat toen, pré-facebook en andere socials.

Op 10 juli 2002 kocht ik www.palio.be en maakte ik een summiere website in frontpage. De eerste website met informatie. Ilpalio.org en vele andere volgden pas later.

In 2002 had ik echter wel verlof, dus ik besloot in augustus om opnieuw te gaan. Ik kocht een primitief digitaal fototoestel en maakte wat foto’s. Een jaar later werd dit vervangen door een beter, in 2008 door een nog beter etc… 

Sindsdien heb ik 4 palio’s gemist waarvan 1 omdat het regende en ik op 17 augustus naar huis moest vertrekken.

Sinds 2002 werden geleidelijk aan contacten gelegd. Zo ben ik lid van de groep Ricordi di Palio die onder leiding van Michele Fiorini documentaires maken over personages uit de ‘Palio-wereld’ gaande van fantini, tot barbaresci, mangini, capitani,…

Daarnaast zijn er contacten met Francesco Zanibelli van La Voce del Palio en sinds 2019 is thepalio.eu ook online. Op deze website probeer ik een kleinere kopie van palio.be te maken. Deze zal wellicht de komende jaren ook groeien maar voorlopig worden de beoogde doelen bereikt.

Palio.be is aanwezig op vele socials zoals Facebook, Instagram, YouTube,… Er zijn plannen om nog verder te gaan maar dat is voor later.

Sinds 2004 ben ik ook officieel contradaiolo van Drago; mijn eerste grote liefde als 9-jarige. Deze werd onmiddellijk bezegeld met de prachtige scosso overwinning van Benito tegen de al even scosso Pytheos bij Bruco. Ook in 1992 en 1993 was het prijs. De liefde werd dus enkel groter. 

Zoals in eerder schreef volgde ik de palio van augustus 2001 via een forum. Opnieuw won Drago. Overwinningen in 2014, 2018 en 2022 brengen het totaal op 7. De vlag hangt dus wel eens uit in Lier!

Welkom op de website die sinds 2002 van een homepage uitgroeide tot een site met een kleine 1000 pagina’s, minstens evenveel artikels,…

Ah ja, mijn kinderen hebben het virus ook te pakken. Oef

2 juli 2022 rond 20u33

JAN GILLIAMS

ANALIST EN GESCHIEDKUNDIGE

In 1974 bezochten mijn vrouw en ik voor de eerste keer Siena, toevallig een tiental dagen na de Palio van 2 juli. Op straat zagen we spectaculaire foto’s van de wedstrijd die zich vastzetten in ons geheugen. Enkele jaren later zagen we een Duitse documentaire over Siena, een “rode” stad, decennialang bestuurd door de communisten maar toch ook “De Stad van de Madonna”, en over de geweldige impact van de Palio op de inwoners. De communistische burgemeester Barzanti zou later als ondervoorzitter van het Europese Parlement en voorzitter van de cultuurcommissie met succes pleiten voor de aanvaarding van de heilige Catherina van Siena als patroonheilige van Europa. Wat een mooie en ook intrigerende stad! Maar op vakantie verbleven we veel meer in Firenze. Siena bleef een zeer aangename Toscaanse afsluiter. Op 3 juli 1983 las ik toevallig in de Gazzetta dello Sport dat een paard de Palio had gewonnen zonder ruiter. Hoe kan dat? In de Paasvakantie van 1984 waren we een dag in Siena en kochten mijn zoontjes enkele onweerstaanbaar mooie Paliovlaggen. Maar verder ging de belangstelling niet.

En toen gebeurde het eerste wonder! Eind augustus 1986 vond ik in een Antwerpse boekhandel de Engelse editie van het lijvige, prachtig geïllustreerde en goed geschreven boek Palio van professor antropologie Alessandro Falassi en enkele medewerkers. Het was niet goedkoop en ik was eigenlijk niet geïnteresseerd in paarden en koersen, historische kostumering en wat ik uiteindelijk beschouwde als een mooi maar “folkloristisch feest” voor Sienezen en om toeristen te lokken. Omdat onze kinderen te klein waren hadden we twee jaar aan de Vlaamse kust doorgebracht en regen en wind en veel wolken doorstaan, en in een aanval van Toscaanse nostalgie kocht ik het boek. 

En kort daarop gebeurde er een tweede wonder. Een week later zat Raiuno op de kabel en op zaterdagnamiddag 13 september zonden zij toch wel de Palio Straordinario uit, volgens velen de koers van de eeuw. En weer begreep ik er niet veel van: de lange onbegrijpelijke startprocedure, ruiters die op mekaar sloegen met zwepen, hoe kort de race was en de hysterie erna. Paolo Frajese, nieuwsanker van de Rai gaf de commentaar en brulde “Ha vinto il Montone “. Ik had het boek op mijn knieën liggen en vond geen contrada of stadswijk die Montone heette. Dus besloot ik dat het boek onvolledig was en dat er contrade ontbraken. Ik ontdekte pas later dat Valdimontone had gewonnen!

In de winter las ik het boek en werd zeer geïntrigeerd door verhalen over eeuwenoude rivaliteiten, briljante maar vaak onbetrouwbare ruiters, geaccepteerde corruptie en bedrog en list, geweld en absurde grappen ten koste van de rivalen, de intense en gemeende beleving over generaties heen. Hier opende zich een onbekende, vreemde wereld.

En op zaterdag 27 juni 1987 arriveerden we met onze drie zoontjes in een agriturismo op 20 km van Siena, twee dagen voor het begin van het feest. En toch gingen we niet onmiddellijk naar Siena. Twijfel overheerste. Wat hadden we er uiteindelijk mee te maken. De ochtend van 1 juli zag ik met twee zoontjes de ochtendrit en ’s avonds zag de gehele familie de vijfde avondrit op een vol plein. De fascinatie begon te werken. De dag van de Palio, donderdag 2 juli, ging ik met 2 zoontjes naar de stad om 14.30 uur, vijf uur voor de koers. Niet beter wetend stonden we om 15.30 uur op het plein, en nog wel op de eerste rij in de beruchte bocht van San Martino. Eigenlijk een totaal onverantwoorde beslissing. Niemand gaat onder een brandende zon en 36 graden met kinderen van 7 en 5 jaar uren op de Piazza del Campo staan. Pas om 17.10 uur begon de historische stoet, om 19.30 uur de startprocedure en ruim 20 minuten later waren ze weg. “Hier komen de paardjes” riep ik tegen mijn zoontjes en een seconden later zagen we in een reusachtige stofwolk een valpartij waarbij vier ruiters waren betrokken. Favoriet Silvano Vigni detto Bastiano bleef midden op de piste liggen en strekte zijn arm uit om hulp. Recht naar ons! Hij kon nog net weggedragen worden alvorens 25 seconden later de fantini terug passeerden. “Wie heeft gewonnen”, vroeg ik na de koers. “Selva” hoorde ik. Kan niet, zei ik want ik had de krant gekocht en gelezen dat de avond voordien de capitano van Selva op het avondfeest van de contrada officieel had verklaard dat hun paard Vipera een beentje in een poot had gebroken en niet zou kunnen deelnemen. Ik kreeg mijn eerste leerzame inleiding tot de duistere strategieën en practical jokes van de wondere Paliowereld.

Ik verliet het plein met mijn doodvermoeide zoontjes recht naar uitgang onder de hoofdtribune toen ik een paard honderd Ocaioli in onze richting zag stormen… gelukkig op weg naar de matrassen van San Martino waarachter hun gehate rivaal Torre, die zelfs niet had deelgenomen aan de koers, hen stond uit te lachen omdat hun ruiter ook was gevallen in de eerste bocht. Er vielen rake klappen en ik leerde een nieuwe les over de intensiteit en ernst van de Palio. Ik had één en ander gelezen over de stedelijke cultuur in Toscane in de late middeleeuwen en in de Renaissance en het voelde aan alsof ik toeschouwer was van een grote rel tussen Welfen en Ghibellijnen.

Al onze vakanties worden sinds 2 juli 1987 zodanig georganiseerd dat we de Palio kunnen bijwonen en sedert 16 augustus 1989 heb ik alle Palio’s ter plaatse gezien, van 2 juli en 16 augustus en zelfs twee straordinarii in september 2000 en 2018.

In augustus 1988 had ik het geluk om geïntroduceerd te worden bij Silvano Vigni detto Bastiano, de meest intelligente, ironische en soms hilarische onweerstaanbare verteller over de wereld van de Palio maar ook van het landelijk leven in Toscane want hij was de enige fantino die ook boer was midden het wonderlijke landschap van Le Crete di Siena. Ons contact is uitgegroeid tot een echte vriendschap.

Het is ook en misschien vooral het begin geweest van duurzame vriendschappen met Sienezen e.a. contradaioli van buiten de stad. De Palio is het feest van “stare insieme” of samen zijn in uitbundige vriendschap met veel eten en drinken en … grote angst want er wint er maar één en al de anderen verliezen … Deze vrienden hebben mij alles geleerd over de wonderlijke en steeds opnieuw verbazingwekkende Paliowereld. Intelligente mensen met verstand op nul en blik op oneindig! 

Mijn oudste zoon Jan-Christiaan is ook aangetast door de microbe en het bezielende brein achter deze site.  Mijn andere zonen komen regelmatig kijken en brengen vrienden mee. Een tiental jaren geleden bleken er de avond van 16 augustus 35 mensen uit Lier op de Piazza te staan. En sommigen komen terug en terug en terug. De Palio is een ziekte, een gevaarlijke microbe. En daaraan probeert deze site U allen deelachtig te maken. Welkom!