Dag 1

29 JUNI & 13 AUGUSTUS om 7 uur – Aanbieden van de paarden die deelnemen aan de tratta (trekking).

29 JUNI & 13 AUGUSTUS om 9 uur
 – Start van de oefenritten (batterie). Na keuring door dierenartsen worden de paarden verdeeld in groepjes van 5 tot 7 paarden.  Zij rijden dan enkele ritjes tegen elkaar. Nadat alle paarden gereden hebben zitten de 10 kapiteins van de deelnemende wijken samen . Samen met de burgemeester kiezen zij de 10 meeste geschikte paarden uit.

29 JUNI & 13 AUGUSTUS tussen 12 en 13 uur
 – Op een podium voor het stadhuis (Palazzo Pubblico) wordt elk gekozen paard gekoppeld aan een wijk. De stalmeester van de wijk neemt zijn paard mee naar de stal die zich in de wijk bevindt, vergezeld door de leden van de wijk.

29 JUNI om 19u45 & 13 AUGUSTUS om 19u15
 – De eerste oefenrit ter voorbereiding van de palio. Elke wijk kiest een ruiter die deze rit rijdt. Meestal blijven de ruiters tot en met de palio bij dezelfde wijk ! (al kan je blijven wisselen tot de ochtend van de palio; een paard kan NIET gewisseld worden) Een uurtje voor de oefenrit worden alle paarden door hun desbetreffende wijk naar het plein gebracht. Dit gaat gepaard met traditionele gezangen.  De volgorde waarin ze tussen de touwen gaan staan is diegene waarin de wijken per lot  bepaald werden om deel te nemen aan de palio.

Dag 2

30 JUNI & 14 AUGUSTUS om 9 uur – Tweede oefenrit. De volgorde is de omgekeerde van de avond voordien.

30 JUNI om 19u45 & 14 AUGUSTUS om 19u15
 – Derde oefenrit. De volgorde is deze waarin de paarden tijdens de tratta aan de wijken werden toegekend.

Dag 3

1 JULI & 15 AUGUSTUS om 9 uur – Vierde oefenrit. De volgorde is de omgekeerde van de avond voordien.

1 JULI om 19u45 & 15 AUGUSTUS om 19u15 
– “Prova generale”. Deze wordt voorafgegaan door de Carabinieri. De volgorde wordt bepaald door de nummers die de paarden kregen tijdens de batterie de ochtend van de tratta.

1 JULI & 15 AUGUSTUS rond 20u30 
– “Cena”. In elke wijk zitten de leden van de wijk samen aan lange tafels. Ze eten het laatste avondmaal voor de race. Aan de hoofdtafel zit de jockey samen met de leiders van de wijk.

Dag 4

2 JULI & 16 AUGUSTUS om 7u45 – In de kapel voor het stadhuis zegent de Aartsbischop van Siena de ruiters. (La Messa del Fantino).

2 JULI & 16 AUGUSTUS om 9 uur 
– De laatste oefenrit, beter bekend onder da naam “Provaccia” (de lelijke proef) De volgorde is de omgekeerde van de avond voordien.
Na deze oefenrit  komen kapiteins hun ruiter officieel inschrijven voor de race. Vanaf dan kan je je ruiter niet meer veranderen.

2 JULI om 15u30 & 16 AUGUSTUS om 15 uur 
– De zegening van het paard en ruiter in de kerk van de wijk. De priester eindigt steeds met “Vai e torna vittorioso” (ga en kom terug als overwinnaar)
Daarna vertrekken vanuit elke wijk (ook diegene die niet deelnemen)  enkele historisch geklede figuren. Zij zullen meelopen in de “Corteo Storico” die de Palio voorafgaat. Je kan ze op verschillende plaatsen in de stad tegenkomen. Wellicht is het plein voor de Duomo de meest aangewezen.

2 JULI om 17u20 & 16 AUGUSTUS om 16u50
 – De historische stoet betreedt de piazza. De wijken lopen in de volgorde die ook gebruikt werd tijdens de eerste oefenrit.

2 JULI om 19u30 & 16 AUGUSTUS om 19 uur 
– Startuur van de Palio. Enige tijd later is de winnaar bekend.

Nota : Bij regen worden de oefenritten uitgesteld (of zelfs afgelast) tot de piste droog genoeg is. Bij regen op de dag van de palio wordt de palio uitgesteld tot het terug droog is. Dit kan ook de dag (of dagen) erna zijn.

Laatste aanpassing : 25 augustus 2013