Eind 2003 werkte Orlando Papei samen met wijlen Giacomo Calossi, een doe-het-zelf-programmeur die in zijn vrije tijd HTML-paginasjablonen in Microsoft Front Page zette. Orlando werkte, naar eigen zeggen, op een Olivetti-computer die zelfs geen internetverbinding had. De eerste naam van de site was trouwens Statistichepalio.com.

Begin 2004 besloot Orlando Papei om het domein ilpalio.org te registreren om zo de non-profit bedoeling van de site te onderstrepen. Hij vroeg ook toestemming aan het Consorzio per la Tutela del Palio di Siena, toen in in handen van Lorenzo Sampieri.

Op 3 mei, vandaag dag op dag, ging de site online.

Einde zomer 2004, begin september werd de eerste video op de site gezet; in Real Media, een populair formaat in die tijd. Ook hiervoor werd toestemming gevraagd aan Senio Sensi. Daarna werden ook andere palio’s van verschillende VHS-videobanden overgezet naar PC.

Drie jaar geleden, bij het 15 jarige bestaan telde de site 25000 pagina’s! Daarnaast kan je er meer dan 8000 postkaarten van Siena vinden.
De site wordt gemaakt door een dertigtal vrijwilligers.

Vandaag hebben ze 17300 volgers op Instagram. Op Twitter tellen ze 7400 volgers, wat de derde grootste account is van Siena (na Monte dei Paschi en Università di Siena) Op Telegram zijn ze de tweede grootste van de Regio Toscane na de officiële van de Regio met 1750 ingeschrevenen.

Ilpalio.org is een instituut, ook voor onze site. Zo staan er foto’s van ons op en worden bij vragen mailtjes over en weer gestuurd.

Proficiat met jullie 18-jarige bestaan!