1921 : 100 jaar geleden won Crognolo de twee Palio’s, voor Drago en Oca

In afwachting van eventuele beslissingen omtrent de Palio’s van 2021 delen we graag het verhaal van de Palio’s exact 100 jaar geleden.

Met het besluit van 20 april 1921 waren de Contrade niet langer verplicht de “borg” te betalen voor het paard. Deze verplichting was van kracht sinds 1698.

In juli 1921 werd de drappellone voor het eerst in de geschiedenis geschilderd door een vrouw, Maria de Maria. De Palio belooft erg onzeker te worden met een uitgebalanceerd lot paarden. Oca, die niet deelnemen, kijkt bezorgd naar de mogelijkheden van Torre en stuurt Testina naar Drago. Torre is protagonist tijdens de prove en plaatsen Carlo Magnelli in Tartuca en Moro in Bruco. Deze wisselen op de laatste moment en zien af van Bubbolo. Giraffa en Montone wisselen van fantino en Torre besluit om te rijden met Rombois, die ze weghalen bij Chiocciola waardoor Pioviscola arriveert.

Vanaf de start rijdt Drago aan kop, gevolgd door Torre, Onda en Bruco. San Martino schetst al het beslissende duel van de Palio: opnieuw botsen Giulio Cerpi, bekend als “Testina” en Torre. Testina op Crognolo geeft de eerste positie niet af. Rombois blijft altijd tweede en achtervolgt, zonder een meter te winnen. De fantino van Drago pareert de laatste aanvallen van Rombois en wint door de Palio te domineren.

Hard protest van de torraioli om de keuze van de bescheiden fantino Rombois, die zich ondanks het uitstekende potentieel van zijn paard nooit een bedreiging was voor Testina.

Geweldig feest voor de wijk Camporegio en in het bijzonder voor zijn beroemde Barbaresco Pappìo. Deze ging gedurende een maand niet meer naar huis om te vieren maar vooral om te ontsnappen aan de “verwijten” van zijn vrouw Marianna, een gepassioneerde torraiola.

In augustus is het Oca die winnen door een ongeziene strategie. Het lot is gunstig voor Oca die Crognolo, zegevierend in juli, toegewezen krijgen. De paarden van Selva en Aquila lijken echter verreweg de sterkste. Selva domineert vier van de vijf gereden prove; de Prova Generale wordt niet gereden omwille van de regen. Fulmine toont een grote harmonie met zijn grijs paard dat eigendom is van Gioacchino Pianigiani, met wie hij in juli reed. De bruine paard van Aquila lijkt het snelst uit de touwen te komen en heeft een krachtige progressie.

Oca, die koste wat het kost wil winnen, begint achter de schermen te werken en weet zowel Fulmine als Nappa om te kopen.

De bewegingen van de fantini tijdens de prove zijn best interessant; Oca haalt Picino weg bij Montone en bedankt Testina voor bewezen diensten. Onda vervangt de geblesseerde Cispa door Zaraballe. Pantera rijdt alleen de prima prova met Zaraballe maar zal de Palio rijden met Randellone op het geblesseerde paard.

Selva start het beste, gevolgd door Oca en Aquila die wat blijft hangen om Pantera te trakteren op zweepslagen.

Al in San Martino neemt de Oca de leiding, Fulmine en Nappa beginnen het plan om Picino te laten winnen in praktijk te brengen. De fantini van Aquila en Selva doen alles behalve hun paarden aansporen en doen alsof ze zich vervelen, wat Oca enorm ten goede komt.

Picino spoort Crognolo kalm aan, Aquila gaat naar de tweede plaats, terwijl Selva in de tweede Casato valt. In de groep remt Nicchio de poging van Torre om terug te komen af met zweepslagen. Op de laatste plaatsen zien we Drago en Tartuca mekaar zweepslagen geven.

Oca rijdt richting overwinning met Nappa die de posities van de achtervolgers controleert.

In Aquila is de teleurstelling aanzienlijk, Nappa wordt op het nippertje gered van een lynchpartij. Kapitein Silvio Griccioli protesteert heftig bij de autoriteiten en roept een voorbeeldige straf op voor de fantino die twaalf keer heeft gereden voor zijn contrada. Nappa weet, onder de bescherming van de ocaioli te verdwijnen en beëindigt zijn lange carrière op een roemloze manier, na dertig koersen en zes overwinningen.

Grote ontevredenheid ook in Selva; na twee dagen wordt een vergadering bijeengeroepen waarin ook fantino Fulmine wordt uitgenodigd om uitleg te geven over zijn gedrag. Net op het punt dat Fulmine wil spreken, stormt een grote groep ocaioli de zaal binnen. Ze zijn gewaarschuwd door de vrouw van de fantino. De spanning loopt erg hoog op, er zijn mensen gewapend en er breekt bijna een hevig gevecht uit. Fulmine verlaat Selva onder de bescherming van Oca en er ontstaat een lange periode van spanning tussen de twee contrade.