2 juli 1995 : Onda wint de eerste Palio die live via internet te volgen was

Juli 1995, de rechten van de Palio zijn ook deze keer niet in handen van de RAI. Hij wordt uitgezonden door de commerciële omroep Canale 5. Daarnaast is het de eerste keer dat de Palio de wereld rondgaat via internet. In deze primitieve internet-tijden wordt uiteraard slechts een beperkt aantal mensen aangesproken. Ook de mobiele telefoon speelt de Palio parten gezien fantini ten allen tijde bereikbaar zijn, ook voor andere contrade… De enige echte antieke geur die te bespeuren valt is die van het gezicht van Cianchino die op zijn 37ste op Oriolu de Zamaglia de dromen van Onda waarmaakt, 10 jaar na de vorige overwinning.

De moderniteit doet zijn intrede in de wereld van de Palio. Aceto blijft thuis en vindt geen paard, en Bruco blijft ondertussen 40 jaar wachten op een nieuwe overwinning. Grote aanwezige op de Palio is Kevin Costner, uitgenodigd door de familie Lenzi.

Favoriet Delfort Song bij Nicchio verwondde zich en kan niet deelnemen. Het is echter niet geweten of dit gebeurde tijdens de Prova Generale of dat er een fout gemaakt is tijdens het beslaan van de hoeven. Zes maanden revalidatie aan een microfractuur in de rechtervoorpoot is het verdikt. De barbaresco van Nicchio zal ongetwijfeld betere dagen gekend hebben…

Zoals gezegd is Aceto dus niet aanwezig. Hij zou voor Bruco rijden maar Fabio’s Lady maakte niet de beste indruk. Bij een prove, toen de anderen vertrokken bleef ze staan, gedesoriënteerd, met haar hoofd naar de verkeerde kant. Aceto bedankte voor de dienst en zei : “Ik hoef niemand iets te bewijzen. Ik rijd alleen als ik een goed paard heb. Ik zal het in augustus opnieuw proberen. Ik heb het record van 14 overwinningen en kan dus kiezen of ik al dan niet wil rijden”

Tussen de touwen probeert Tartuca Pippinella te sturen. Fabio’s Lady is rusteloos en draait om haar as. Il Pesse, bij Pantera, is kalm maar heeft last van zijn gezwollen knie na een crash in de casato tijdens de Prova Generale.

De eerste start is onmiddellijk de goed, al na 5 minuten! Civetta is de rincorsa. Tartuca is het snelst weg. Lupa volgt als tweede. In San Martino neemt Onda de leiding. Oriolu is het meest ervaren paard met drie deelnames. Hij bepaalt het ritme van de koers.

Tartuca komt ten val in deze eerste San Martino, Leocorno worstelt maar het wordt een duel tussen Onda en Pantera. Cianchino vuurt zijn paard als een bezetene aan. Pantera geeft niet op en Il Pesse vuurt zijn paard aan om het ritme van Oriolu te volgen.

In de Casato valt Giraffa, en in de tweede San Martino rolt Massimino, fantino van Lupa door het stof. Cianchino neemt meer voorsprong en controleert de koers volledig. Net voor de aankomst draait hij zich om richting de radeloze Il Pesse. Hij steekt zijn hand uit en gebaart : kom me maar pakken als je kan. Vervolgens gooit hij een kus richting drappellone. De ondaioli weten met hun vreugde geen blijf.

De kleuren van de wijk, wit en lichtblauw, gaan dankzij het internet de wereld rond. Siena maakt kennis met de moderniteit, maar in essentie blijft de Palio zichzelf. Oud en bijna pre-historisch, beestachtig maar nu zoekend naar een compromis met de toekomst.

Na de koers een vuistgevecht tussen Bruco en Leocorno. Een politieman deelt in de klappen. Maar de woede verdwijnt snel. Ook de dierenactivisten lijken verdwenen. Siena en burgemeester Piccini lijken de Palio opnieuw onder controle te hebben.

Siena en de Palio passen zich aan zonder hun charme te verliezen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

2 luglio 1995