6 augustus 1843: Lupa valt Bruco binnen

De korte rivaliteit tussen Bruco en Lupa ontstond in een geest van wraak die al enige tijd bestond tussen personen van Lupa, bijgestaan door Oca en mensen uit Bruco. Het verhaal hierover werd gevonden in een verslag van een politieagent.

Gisteravond rond half 10 viel een grote groep lupaioli Bruco binnen en begon daar zonder reden met stenen naar voorbijgangers te gooien. Ze viseerden mensen die in het verleden aan de overzijde van de straat gewoond hadden. Tot drie maal toe trokken ze zich terug om dan opnieuw te starten met wat we hierboven beschrijven.

Toen Papetti Angiolo rond 12 uur ’s middags het theater verliet om naar zijn huis in Pian d’Ovile te trekken werd hij achtervolgd door een groep mensen die met stenen gooien en riepen dat ze hem wilden doden. Papetti was bang en zocht de hulp van de politie. Hij vertrok richting het politiekantoor op de Piazza del Campo. Carabiniere Giovanni Brogi besloot hem te volgen naar huis.

Daar aangekomen zag hij een groep jonge mannen die zich uit de voeten maakten van zodra ze de politie zagen. Deze laatste probeerden op alle manieren hen te arresteren maar dat lukte niet. Maar ondergetekende agent kon de namen van sommigen onder hen wel traceren ; Bicci Pietro, Loretti Girolamo, Casini Ulisse, Ferratti Domenico. Zij waren allen woonachtig in de Via Vallerozzi in Lupa.

Ook volgende personen werden herkend : Papetti Angiolo en Giuseppa (zijn partner), Brogi Pietro, Zocchi Giovacchino, Bigoli Giuseppe allemaal woonachtig in Pian d’Ovile. Deze laatste is een militair die op reis was in Siena.

Het verslag werd ondertekend door hoofdinspecteur G.Pacini op 7 augustus 1843