Analyse van de Palio van 16 augustus 2016

Contrade en Fantini

Eerste  opvallende kenmerken waren de afwezigheid van grote contrade op Nicchio en Bruco na, de honger om te winnen van Lupa, Aquila en Nicchio, zonder overwinningen sedert 1989, 1992 en 1998. En eigenlijk ook van Bruco waar men zenuwachtig begon te worden na de sterke periode 1996 – 2002 – 2005 – 2008.

Bij de ruiters de wil om te winnen van de twee  koningen Mari en Atzeni, winnaars van 2015 en beiden op 5 overwinningen, die enigszins ongerust omkeken naar Bartoletti, winnaar van juli en met  3 zeges op de teller.

Paarden en Strategie

In juli waren de toppaarden Oppio, Morosita Prima, Polonski, Mississippi en Osama Bin niet aangeboden om strategische redenen (eigenaars-contradaioli proberen de kans te vermijden dat hun paard wordt uitgeloot door een rivaliserende contrada), of uitgesloten bij de ultieme selectie van 10 paarden om soms duistere medische of opnieuw strategische redenen. Altijd een vergissing. Vooral  grotere Contrade  met een stevig  budget om topruiters te engageren, sluiten de zogezegde  toppaarden uit en  hopen dan dat de topruiters het verschil zullen maken. Achteraf blijkt dan zoals in juli dat onder de zogezegd mindere paarden nieuwe toppers verschijnen die opnieuw het verschil maken : Preziosa Penelope voor Lupa, Quadrivia voor Nicchio en  Phatos de Ozieri voor Drago. En trouwens het feit alleen dat deze “mindere” paarden toch werden gezocht door de topruiters bewijst de kennis van de ruiters en de falende tactiek van de bange kapiteins. In augustus met meer kleine contrade waren er zoals verwacht opnieuw meer toppers aanwezig  : de comeback van vroegere winnaars Morosita Prima en Mississippi en Oppio en de terugkeer van Preziosa Penelope. Phatos de Ozieri moest rusten van zijn eigenaar , Quadrivia had karakteriële problemen en de veelbesproken Osama Bin werd om duistere redenen  uitgesloten.

Loting en Keuze ruiters : de droom van een Cappotto

De loting was een thriller : Preziosa Penelope opnieuw naar Lupa, dus het woord cappotto of dubbele overwinning in één jaar van dezelfde contrada en ruiter en paard, lag op ieders lippen, zeker nu Bartoletti terugkwam.

Aquila, de contrade met de langste periode zonder zege, juichte voor Oppio, allicht het  sterkste paard maar allergisch voor contact met rivalen, en koos Atzeni . Morosita Prima naar Drago met Mari en outsider Mississippi naar Tartuca met Bruschelli.

De geruchtenmolen begon grote kwaliteiten toe te schrijven aan Smeraldo Nulese van Bruco en aan Ondina Prima van Pantera. Bruco gaf vertrouwen aan Zedde, winnaar voor Bruco in 2008, maar verliezer in 2011 van een koers die gewonnen leek en waarbij hij zwaar werd gekwetst. Zedde had  een zwakke periode achter de rug  en had pas in juli 2016 opnieuw zijn klasse had laten zien.

Voor Pantera ontstond er een dilemma : de snelheid van Ondina Prima uitbuiten en voor de overwinning gaan of favoriet Oppio van rivaal Aquila afremmen. Men koos voor de tweede strategie en engageerde Carboni die een “killerrol” moest vervullen, zoals al snel bleek tussen de touwen.

De Startprocedure

Carboni  speelde mandekking op Atzeni, ging  overal  tussen de touwen voor Aquila staan zonder dat de starter ingreep met verwittigingen. Bruschelli van Tartuca moest de start geven. Na een eerste valse start gaf hij een goede aan Aquila en Atzeni, maar deze start werd ten onrechte geannulleerd  door de mossiere. Bij de derde en ditmaal goede start lanceerde Bruschelli vooral zijn zoon Enrico voor Nicchio, gevolgd door favoriet Drago. Lupa stond negende, geen gunstige plaats, en half omgedraaid, dus niet gunstig gestart. De dolgedraaide maar sterke Oppio van Aquila en Giovanni Atzeni waren ditmaal helemaal verrast en moesten zelfs achter Pantera vertrekken. Koers verloren bij de start.

De Koers

Tot aan de eerste San Martino reed  Bartoletti een voorzichtige en zeer intelligente koers, voortdurend  naar links en rechts kijkend naar eventueel gevaar, lees een onbesuisde ruiter, nam een mooie bocht en zat derde achter Nicchio en Drago. Bij de aanvang van de tweede ronde liet Nicchio onbegrijpelijk veel ruimte langs binnen en Drago en Lupa gingen hem voorbij. Enrico Bruschelli  botste tegen het paaltje van San Martino en viel veel te gemakkelijk. En dan volgde een bloedstollende derde en laatste ronde.  Mari zag het gevaar en ging bewust dicht bij de steccato of afsluiting rijden, en toch zag Bartoletti een  kleine opening, dook erin, Preziosa Penelope botste licht tegen de afsluiting, Bartoletti passeerde langsbinnen, gaf een kleine maar duidelijke elleboogstoot aan Mari voor Drago, en nam de leiding in San Martino. Preziosa Penelope schoof uit maar hervond onmiddellijk haar ritme en liep naar een  sensationele cappotto.

De zon ging definitief onder voor Istrice, grote ontgoocheling voor Drago en nog meer voor Aquila. Carboni, de killer van Pantera, werd in Stalloregi onthaald alsof hij gewonnen was. Ook grote vreugde bij Valdimontone want  rivaal  Nicchio bleef ontgoochelen.

Lupa liet de Palio van juli op de Piazza del Campo verschijnen om zijn nieuw broertje af te halen.  Opnieuw was de vreugde van Lupa intens, al iets uitbundiger dan in juli, en met nog toegenomen  ongeloof.

Lees ook  :  Omaggio aan Luca Luchini en zijn Lupa, voor een verduidelijking van wat een cappotto betekent, de kwaliteiten van Preziosa Penelope en het begrip “manifesta superiorità”, over Jonathan Bartoletti en zijn “gebrek aan strategie”, en over Lupa als contrada en hun relatie met de rivaal.

Jan Gilliams