De 10 wijken op een rij voor de Palio van 16 agosto 2019

Vanavond om 19u00 rijden we de Palio van Siena met 10 wijken. Met Aquila-Pantera, Torre-Oca en Torre-Onda tellen we 3 rivaliteiten.

We zien 3 debutanten aan de start. Tornada bij Drago, Tottugoddu bij Aquila en Unidos bij Oca. Verder zien we 3 ex-winnaars : Porto Alabe bij Onda, Remorex bij Selva en Oppio bij Istrice.

Ook bij de fantini zien we een debutant : Stefano Piras die de bijnaam Scangeo.

Hieronder een overzicht van favorieten, outsiders en mogelijke verrassingen :

FAVORIETEN

TORRE – VIOLENTA DA CLODIA – Jonatan Bartoletti detto Scompiglio

Violenta da Clodia en Scompiglio, het duo dat in juli een ganse koers op kop reed en op de meet 30 centimeter te kort kwam voor een overwinning is herenigd. Het paard is krachtig en precies, Bartoletti is een goed starter. Ze behoren dus zeker tot de favorieten. Veel zal echter afhangen van de toegewezen plaats tussen de touwen. Violenta maakt een erg zenuwachtige indruk.  Daarnaast is de aanwezigheid van rivalen Onda en Oca niet te onderschatten.

SELVA – REMOREX – Giovanni Atzeni detto Tittia

Remorex en Tittia zijn eveneens favoriet. Tittia zocht net als in juli de rust en vond deze bij Selva. Ze lijken elkaar gevonden te hebben ook al hebben ze nagenoeg niets laten zien tijdens de prove. We verwachten ze zeker als protagonist. Tittia gaat op zoek naar zijn tweede  persoonlijke cappotto.

ONDA – PORTO ALABE – Carlo Sanna detto Brigante

Porto Alabe en Brigante vormen een perfect koppel, die beiden al triomfeerden voor Onda. Het paard is op papier nummer één omwille van twee overwinningen en in goede vorm.  Uiteraard zullen ze naast de wil om te winnen ook oog hebben voor rivaal Torre. Brigante heeft alle redenen om goed te presteren. Na zijn overwinning met Porto Alabe volgden 4 zeer zwakke prestaties .

OUTSIDER

BRUCO – SCHIETTA – Andrea Mari detto Brio

Schietta is zeer kalm tussen de touwen en een supergemotiveerde Brio doet haar meestal bliksemsnel starten. Open vraag : heeft ze een derde ronde .

ISTRICE – OPPIO – Andrea Coghe detto Tempesta

Andrea Coghe krijgt van Istrice een grote kans op Oppio.  Het paard lijkt  ondanks leeftijd en drie jaar afwezigheid op de Piazza nog steeds snel en precies.  Eigenlijk zouden we ze evengoed bij de favorieten kunnen zetten, maar Oppio is zenuwachtig tussen de touwen en reed zoals gezegd al 3 jaar geen Palio meer.

AQUILA – TOTTUGODDU – Stefano Piras detto Scangeo

Stefano Piras zal vandaag debuteren, net als Tottugoddu. Het paard kan starten en heeft een mooie galop . Piras heeft alles om een topper te worden en in de provaccia van deze ochtend liet hij zich niet intimideren door Bruschelli die probeerde hem tegen de omheining te rijden .  Gaat een rol spelen als Pantera – Bruschelli  hem niet volledig blokkeren bij de start . Een duel om naar uit te kijken .

ONBEKENDEN

DRAGO – TORNADA – Federico Arri detto Ares

Met Tornada zal Ares een debutant berijden. De fantino wil het beste uit het paard halen bij zijn debuut. Een goede start behoort tot de mogelijkheden , maar de motor is allicht te klein.

PANTERA – TABACCO – Luigi Bruschelli detto Trecciolino

Tabacco en Trecciolino hebben zich niet weggestoken. Ze hebben veel geprobeerd bij de start maar ook op de Piazza zelf. Het paard is een goede vertrekker gebleken en heeft kwaliteiten. Het lijkt wel te kort te komen om te concurreren met de toppers. Het verlangen naar een 14e overwinning van Trecciolino kan uiteraard ook een rol spelen. Hij lijkt heel gemotiveerd, minstens om Aquila te blokkeren.

OCA – UNIDOS – Antonio Siri detto Amsicora

Unidos en Siri hebben zich veelal verstopt de laatste dagen. Het paard gaat debuteren en krijgt de opdracht om rivaal Torre te stoppen. Een rol spelen voor de overwinning zien we er niet in.

CHIOCCIOLA – UNA PER TUTTI – Francesco Caria detto Tremendo

Una per Tutti en Tremendo geven we desondanks de enorme wil van Chiocciola om te winnen weinig kans . Het paard zal zijn tweede Palio rijden na de straordinario van vorig jaar. Caria  heeft flink gewerkt aan de start maar het paard is niet uitgerust met een grote motor.

Contrada Cavallo Fantino
Onda Porto Alabe (13/2) Brigante (11/1)
Selva Remorex (2/1) Tittia (32/6)
Bruco Schietta (2/0) Brio (31/6)
Torre Violenta da Clodia (2/0) Scompiglio (24/5)
Oca Unidos (0/0) Amsicora (6/0)
Aquila Tottugoddu (0/0) Scangeo (0/0)
Pantera Tabacco (3/0) Trecciolino (53/13)
Istrice Oppio (5/1) Tempesta (4/1)
Chiocciola Una Per Tutti (1/0) Tremendo (10/0)
Drago Tornada (0/0) Ares (2/0)

De Palio wordt uitgezonden op RaiDue en is in Belgie te bekijken via ProximusTV (285). Hopelijk hebben ze in Nederland evenveel geluk! Het zal jammer genoeg onmogelijk zijn de koers op de livestream van Canale3Toscana te zien daar deze verplicht worden deze af te zetten zolang de koers duurt (rechten Rai). Met een beetje goeie wil kan je wel een (illegale) livestream van RaiDue vinden 😉

Buon Palio a tutti !