De Filosofie van de Mossiere

Amper hadden we vandaag een lange paragraaf geschreven over de mossiere of starter en zijn particuliere opvatting over de start zelf of we hebben deze avond in de 5de prova een klaar en duidelijke illustratie gezien van zijn. Voor de zoveelste keer na de betwiste start van 2 juli en na enkele batterie en prove in augustus heeft hij zijn kaarten duidelijk op tafel gelegd. Bij de 5de oefenrit van deze avond stonden Istrice en Coghe en Oppio klaar en duidelijk buiten toen hij de voorste canapo liet vallen, tegen de basisregels in van de Interpretatieve Normen in die zeggen dat de start wordt gegeven als de “incollatura” of hals van de rincorsa ter hoogte van verrochino moet zijn. Oppio stond volledig buiten. Op dat ogenblik deed het paard van Torre een vreemde beweging en bleef uiteindelijk staan toen de andere contrade weg waren. Men zou eventueel nog kunnen zeggen dat Torre heeft gefaald bij de start, maar eerst en vooral heeft de starter gefaald en had hij m.i. de start altijd moeten vals geven. Dit was quasi een herhaling van de verkeerde start op 2 juli toen de mossiere Torre had benadeeld wat Ambrosione diezelfde avond heeft betreurd en beloofd niet meer te herhalen. Het is opnieuw gebeurd en de boodschap moet nu heel duidelijk zijn voor allen. Ambrosione zal streven naar zeer snelle start en zal niet aarzelen de rincorsa buiten te laten staan en de contrade die verkeerd staan , om welke reden ook, zullen niet beschermd worden.

Ambrosione is een veteraan met 11 optredens als mossiere. Wat is er dus veranderd sinds kort? Wij raden een suggestie van het nieuwe stadsbestuur dat Ambrosione heeft wijsgemaakt dat hij ten allen prijzen lange starten moet vermijden ter beveiliging van de paarden die niet te zenuwachtig mogen worden met alle eventuele gevolgen van dien.

De fantini en capitani zijn verwittigd. Houdt jullie klaar voor een snelle start, geen medelijden voor slapers voor welke reden dan ook.

Er niet aan denken wat er kan gebeuren als Ambrosione toch een trage start zou geven : een grote valpartij aan de start.

Een laatste opmerking over Violenta da Clodia. Het paard is helemaal over zijn toeren en Bartoletti doet alles om de merrie te kalmeren. Hij treedt zeker niet te hard op. Morgen zal hij een meesterwerk moeten presteren, en met Violenta, en met Oca en Onda in de buurt.

Un grande Palio.

 

Jan Gilliams