De geschiedenis van confrontaties tussen niet-rivaliserende contrade : periode 1960-1967

Na het eerste artikel over de periode 1945-1958, gaan we verder met onze reeks over confrontaties tussen niet-rivaliserende contrade. We zijn aangekomen in de jaren 60 waarin heel wat verhalen te vertellen zijn. Francesco Zanibelli baseerde zich op documentatie uit afleveringen van Ricordi di Palio en artikels op ilpalio.org. De referentieperiode in deze aflevering loopt van 1960 tot 1967.

Palio 2 juli 1960: Na een prova was er een discussie tussen de barbaresco van Selva, bijgestaan door enkele selvaioli, en enkele contradaioli van Torre. Dit leidde tot het verbreken van de historische alliantie tussen de twee contrade. Na de Palio waren er confrontaties tussen Bruco en Lupa toen de fantino van de Lupa, Ciancone, ervan beschuldigd werd  Bruco, met Mezzetto en Salomé de Mores, te hebben “gepareerd”. Ten slotte ook confrontaties tussen Lupa en Toren omdat de fantino van Lupa, Ciancone, goede relaties had met Oca.

Palio 16 augustus 1963: In deze Palio zette Valdimontone met Canapetta en Beatrice zich sterk in om te winnen. Op het moment van vertrek belemmerde Giraffa met Lenticchia en Coraggio duidelijk het duo uit Via dei Servi die op dat moment de Palio reeds verloren. Na de koers volgde een invasie van montaioli in Giraffa.

Palio 2 juli 1964: In deze koers pareerde Lupa, met Giove op Dubba, Tartuca met Canapetta en Topolone. Na de Palio was er een confrontatie tussen Lupa en Tartuca.

Palio 16 augustus 1964: Fantino Peppinello, die de eerste prova in Oca had gereden, ontsnapte en werd naar Luriano gebracht naar het huis van de kapitein van Torre, Maria Pace Chigi Zondadari Misciattelli. Vervolgens raakte de fantino van Chiocciola, Solitario, geblesseerd tijdens de provaccia. De Contrada van San Marco vroeg Torre of ze Peppinello mochten engageren. Voorafgaand aan de koers was er een confrontatie tussen ocaioli en chiocciolini. Ook enkele leden uit de comparsa (Corteo Storico) raakten betrokken in dit incident. Uiteindelijk was het Chiocciola die de Palio scosso won. (voor het volledige verhaal : lees Swinging Sixties)

Palio 2 juli 1965: Deze Palio had gewonnen moeten worden door Onda met Giove en Selvaggia. Het koppel uit Malborghetto begon met een aanzienlijke voorsprong, maar in de eerste Casato bracht een fout van Giove de overwinning in gevaar. Aan het einde van de Palio probeerden de boze ondaioli ocaiolo Giove te pakken. Enkele ocaioli gingen hun fantino verdedigen en er ontstond een confrontatie tussen Oca en Onda.

Palio 17 augustus 1966: Voor de Provaccia in de Entrone gaf de Barbaresco van Oca een klap aan de fantino van Onda, Ciancone. Aanleiding was de beroemde “Rigirata ” in augustus 1961 van Ciancone. Deze reed voor Oca die in omgekeerde richting stond op het moment dat Torre de start gaf. Torre won die Palio ook. Na deze prova kwam er een confrontatie tussen Oca en Onda die leidde tot het verbreken van de eeuwenoude alliantie tussen de twee Contrade.

Palio 2 juli 1967: Rondone, een fantino die erg close was met Torre, reed die Palio voor Aquila. In de eerste Casato pareerde hij Bruco met Baino op Gabria. Na de Palio probeerden de brucaioli Rondone te pakken. Ze vonden echter torraioli op hun weg die hun fantino wilden beschermen. Er volgde een confrontatie tussen Bruco en Torre aan de deur van Palazzo Chigi Zondadari waar de torraioli Rondone hadden verstopt.

Palio 16 augustus 1967: De ocaioli, nog steeds boos op Ciancone na de gebeurtenissen van augustus 1961 waar we het al over hadden, probeerden na een prova dezelfde Ciancone aan te vallen die die Palio voor Bruco reed. Er volgde een confrontatie tussen Bruco en Oca.

Palio Straordinario 24 september 1967: In deze Palio werd de fantino van Leocorno, Canapino (in die tijd vaste fantino van Tartuca) door chiocciolini ervan beschuldigd het koppel uit San Marco (Bazza en Selvaggia) te hebben gehinderd. Na de Palio, bij de Logge del Papa, volgde een confrontatie tussen de contradaioli van Chiocciola (die Canapino wilden slaan) en Leocorno.

Foto : Ricordi di Palio