De geschiedenis van confrontaties tussen niet-rivaliserende contrade : periode 1982-1987

Na ons vierde artikel over confrontaties tussen niet-rivaliserend contrade eind jaren zeventig gaan we nu de jaren 80 in. De referentieperiode loopt van 1982 tot 1987.

Palio 16 augustus 1982: Aan het einde van een prova komt het in Chiasso Largo tot een confrontatie tussen Drago en Torre. Aanleiding was het rijden van Tremoto (fantino bij de Oca) voor Drago op Bambola de Ploaghe. In deze Palio was er na een ochtendprova ook een lichte schermutseling tussen Leocorno en Pantera waarvan we de motivatie niet kennen. Tot slot kwam het na een prova ook tot een confrontatie tussen Leocorno en Torre ter hoogte van de Logge del Papa. De motivatie betreft het feit dat Leocorno Ercolino (fantino bij de toren) had vervangen door Moretto om op Balente de su Sassu te rijden.

Palio van 3 juli 1983: In die Palio was er een mooie aankomst met de scosso Benito voor Leocorno die net voor Bruco met Il Pesse en Ascaro de Torralba won. Il Pesse hief zijn zweep op als teken van overwinning en onder de Palco dei Capitani was er een confrontatie tussen Leocorno (die de Palio ging afdalen) en Bruco.

Palio 16 augustus 1985: Tijdens een prova sloeg de fantino van Chiocciola, Bazzino, het paard van Istrice, Orion. Het resultaat was een confrontatie tussen chiocciolini en istriciaoli. Aan het einde van de koers kwam er een confrontatie tussen Bruco en Istrice. De reden was dat Istrice, met Il Pesse en Orion (die in die koers de rincorsa was) Bruco met Aceto en Baiardo had achtergelaten aan de koord.

Palio 16 augustus 1986: Aan het einde van de koers zochten enkele ocaioli Il Pesse op die voor Leocorno reed. Het resultaat was een lichte schermutseling tussen Leocorno en Oca.

Palio 16 augustus 1987: In deze Palio was er een confrontatie tussen Istrice en Oca. We kennen de motivatie niet en het moet benadrukt worden dat in die Palio de fantino van Oca, Aceto, reed voor de Contrada di Camollia.

Foto : Ricordi di Palio