De geschiedenis van de fantini di contrada del Bruco

Nu Bruco opnieuw met Brio in zee zal gaan geven we graag een overzicht van alle belangrijke voorgangers als fantino di contrada bij Bruco.

De eerste belangrijke voorganger van Brio was Andrea Degortes, bekend als Aceto. De Contrada di Barbicone, onder leiding van kapitein Michele Selvolini, was de eerste die geloofde in het potentieel van de toekomstige Re della Piazza.

Aceto maakte zijn debuut in Bruco in juli 1964 met Olimpico en was fantino van de contrada tot 1966. Naast zijn debuut reed Aceto nog drie keer in de geel-groene kleuren, zonder ooit te winnen : 16 augustus 1964, 16 augustus 1965 en 2 juli 1966. In de jaren daarna, in zijn periode als fantino van Oca, zou hij nog drie maal rijden in de kleuren van Barbicone. Hij slaagde er echter niet in om het lange wachten op een nieuwe overwinning na 2 juli 1955 te verbreken.

Zoals bekend was het Salvatore Ladu, bekend als Cianchino op Rose Rosa, die deze lange, droge periode zou verbreken in augustus 1996. De fantino, afkomstig uit Bono, was historisch ook verbonden met de wijk van Via del Comune. Hij werd in 1976 gerapporteerd aan de brucaiola-directie door Giuseppe Gentili, bekend als Ciancone, die zijn grote leraar was.

Cianchino debuteerde in juli 1978 in Valdimontone op Tornado. Toen al was hij de officiële fantino van Bruco. De samenwerking duurde tot 1984. In die periode reed Cianchino 5 keer voor Bruco zonder ooit te winnen. Hij werd opnieuw fantino del Bruco in 1989, het jaar waarin hij in augustus met Pytheos zeer dicht was bij de langverwachte overwinning. In juli had Bruco echter voor Bastiano gekozen, op diezelfde Pytheos.

In werkelijkheid brak Cianchino’s band met Bruco nooit volledig. De kroon op dit historische partnerschap was de overwinning in augustus 1996 die een einde maakte aan 41 lange jaren.

Voor Cianchino, in 1976 sloot de toenmalige kapitein Mauro Finetti een akkoord met debutant Mauro Matteucci detto Marasma. Deze zou de jaren nadien een belangrijke relatie opbouwen met Onda. Marasma debuteerde in augustus 1976 voor Bruco op Rimini en won bijna. Het jaar daarop, in juli 1977, was er de tweede en laatste koers van de fantino uit Lazio in de kleuren van Bruco.

In 1987 smeedde kapitein Olinto Barducci een relatie met Adolfo Manzi, bekend als Ercolino. Hij reed in augustus van datzelfde jaar op Fogarizzu. Het jaar daarop, in 1988, zou Ercolino zijn laatste Palio uit zijn carrière lopen op de Piazza del Campo.

Na de triomf van 1996 concentreerde kapitein Riccardo Pagni zich op een jonge man met hoge verwachtingen: Manolo Deiana, bekend als Ciclone da Carbonia. Hij reed op 3 juli 1997 en op 16 augustus 1998 in de kleuren van Barbicone.

Een andere belangrijke naam in de geschiedenis van Bruco was Luigi Bruschelli, bekend als Trecciolino. In 2001 besloot kapitein Gianni Falciani namelijk om de relatie aan te gaan met de Sienese fantino die op dat moment al 4 keer gewonnen had. De band van Bruco met Trecciolino zou zeer vruchtbaar worden en leiden tot twee overwinningen : zowel in augustus 2003 als in juli 2005 won hij met Berio. De relatie duurt tot 2007 en in die periode reed Trecciolino nog twee keer voor Bruco. Nadat de relatie als fantino di contrada verbroken werd zou Trecciolino nog twee maal in het geel-groen rijden : augustus 2011 en augustus 2017.

Tenslotte, in 2008, was het opnieuw Gianni Falciani, die besloot een relatie te beginnen met Giuseppe Zedde, bekend als Gingillo. Deze relatie leidde tot de overwinning van de Palio op 16 augustus 2008 met Elisir di Logudoro en zou duren tot 2012. In die periode reed Gingillo nog drie keer voor Bruco : 16 augustus 2010, 2 juli 2011 en 2 juli 2012.

We besluiten met Brio (Andrea Mari) die tussen najaar 2017 en oktober 2019 fantino del Bruco was. In 2020 sloot Bruco opnieuw een akkoord met hem. Benieuwd of zijn tweede ambtstermijn wel succesvol zal zijn.

Wat opvalt is dat Bruco erin slaagt om steeds akkoorden te sluiten met belangrijke en kleurrijke figuren uit de geschiedenis van de Palio. Of ook Brio zijn aandeel zal hebben in de rijke geschiedenis van Bruco zal de komende jaren moeten blijken.