De Paliesche verhalen van Bugher, Ussaro en Giuseppe Mazzini

Op 2 juli 1832 debuteerde Giuseppe Morandini, detto Bugher, op de Piazza. Hij reed slechts twee koersen maar ondanks zijn korte carrière verdiende hij eigenlijk een zijn plaats in de lijst met fantini met een slecht karakter. In augustus 1832 reed Bugher in de kleuren van Aquila. Hij kreeg een zevende positie toegewezen bij de start. Hij besloot echter om Brandini, fantino van Selva die op de derde plaats stond, op te zoeken. Hij reed op het favoriete paard maar zou zijn overwinning niet zomaar cadeau krijgen van zijn collega’s. Zodra de start gegeven was greep Bugher het paard bij de teugels. In San Martino, toen de andere ver genoeg waren liet hij Selva staan. Onmiddellijk na de koers werd Morandini gearresteerd en 8 dagen op brood en water gezet. Vervolgens werd de onjuiste Bugher verbannen uit Siena (hoewel deze, zoals te lezen valt in het archief, deze verplichting niet volledig nageleefd heeft). Hij werd ook gediskwalificeerd voor het leven voor de Palio.

Een fantino die we zeker niet als gezegend door geluk kunnen definiëren, was Giuseppe Vincentini uit Pavia, genaamd L’Ussaro. Vincentini, die zijn bijnaam te danken heeft aan het feit dat hij feitelijk lid was van het 5e bataljon van de Huzaren, liep, of beter gezegd niet, zijn enige Palio, op 2 juni 1862 voor Lupa. De koers had op 1 juni moeten plaatsvinden ter gelegenheid van de viering van het Festa dello Statuto, maar op die datum gebeurde er een serieuze incident. Tijdens de start werd er door verschillende wijken druk gezet op de koord. Er werd een collectieve val veroorzaakt. Het paard van Lupa stierf ter plekke. Het paard van Tartuca overleed in de nacht van 1 op 2 juni aan zijn verwondingen.  Een vechtpartij brak onmiddellijk daarna uit en waardoor de autoriteiten besloten om de Palio uit te stellen tot de dag erna. Vincentini kon hier uiteraard niet aan deelnemen. Na dit wapenfeit zijn er nergens nog sporen terug te vinden van L’Usaro in het Palio-archief.

Als we door de lange lijst van fantini scrollen die een Palio reden duikt ook de naam Giuseppe Mazzini op. Hij kreeg nooit een officiële bijnaam maar won 2 koersen : op 2 juli 1734 voor Nicchio en op 2 juli 1735 voor Tartuca. In de archieven van de contrade zien we dat hij maar liefst 70 lires verdiende met deze overwinningen, een opvallend hoog bedrag voor die tijd.