De Palio a Sorpresa

Tijdens de Quatro Giorni van de Palio van juli liet burgemeester De Mossi vallen dat hij niet weigerachtig staat tegen een Palio a Sorpresa. Slechts 2 maal in de lange geschiedenis van de Palio werd zo’n Palio ingericht. Zowel in 1909 als in 1919 werd deze gewonnen door Oca.

De Palio a Sorpresa staat ook bekend onder de naam ‘a sorteggio’. Dit omwille van het speciale kartakter van zo’n Palio. Deze wordt door de burgemeester uitgeroepen en wordt volledig door het lot bepaald. De ochtend na de reguliere koers (in beide gevallen die van 16 augustus) worden maar liefst 3 dingen geloot. Ten eerste de 10 deelnemende wijken. Daarnaast worden zoals gebruikelijk ook 10 paarden verloot (de 10 die de dag ervoor ook gelopen hebben) maar ook de fantini worden verloot. Uiteraard wordt ook de startvolgorde geloot zoals steeds.

De contradaioli worden op de hoogte gebracht door de 10 vlaggen die aan het stadhuis worden opgehangen. Daarnaast worden ze op de hoogte gesteld van het door hen gelote paard. Wat de fantini betreft blijft de spanning erin tot het moment dat de paarden buiten komen voor de koers. Of dit in deze tijden van sociale media nog mogelijk zou zijn is de vraag. Wat wel de ronde doet, op diezelfde sociale media is de roddel dat de stad 22 zwepen zou besteld hebben in plaats van de gebruikelijke 11 die men bestelt voor een reguliere Palio…

In 1909 lachtte het lot Aquila, Lupa en Pantera toe. Pantera kreeg Calabresella, de Winnaar van de dag ervoor. Pantera vertrok het beste, gevolgd door Lupa, Istrice en Drago. Oca, met Zaraballe op de bescheiden Farfalle moest de start geven maar kan zich toch bij de eersten vervoegen desondanks de aanwezigheid van rivaal Torre op positie 9. Istrice draait als eerst in de San Martino, maar al snel nemen Oca en Pantera de kop over. Sciò heeft een geweldige kans om voor het eerst te winnen na zeventien deelnames aan de Palio. Calabresella, die de Palio van de dag ervoor won, is duidelijk beter dan Farfalla. Sciò probeert Zaraballe af te houden ùmet zijn zweep maar toch is het Oca die verrassend de Palio zal winnen. Na de koers zijn er enkele incidenten. Zaraballe moet gaan lopen om geen slaag te krijgen van de nicchiaioli die zijn slechte koers van de dag ervoor betwisten. De zegevierende fantino wordt opgesloten in het stadhuis om hem te beschermen. Onder de vierende ocaioli verspreid zich het nieuws dat Zaraballe zou opgepakt zijn. Ook dit zorgt voor de nodige spanningen.

In 1919 werd het experiment herhaald. Drago met Cispa op Stellina en Oca met Scodata gemonteerd door Testina die de dag ervoor de kleuren van Torre had verdedigd zijn favoriet. In Salicotto waren ze goed georganiseerd. Ze hadden de dag ervoor afgesproken dat indien hij naar Oca zou gaan ze alles klaar zouden zetten zodat hij zou kunnen ontsnappen. Maar Testina koos voor het geld of de wraak, wie zal het zeggen en won op makkelijke wijze de Palio.

Dat was de laatste Palio a sorpresa tot op vandaag. De magie van de verrassing en het lot bezweek onder de economische belangen onder de fantini. We moeten wel correct zijn door te zeggen dat in 1913 ook een plan was voor een Palio a Sorpresa. Maar omdat de reguliere Palio van 16 augustus werd uitgesteld omwille van de regen werd deze geannuleerd.