De Palio’s van 1845: ook toen wonnen Drago en Leocorno

De combinatie van Drago en Leocorno als winnaars van de Palio in hetzelfde jaar heeft een precedent; in 1845 wonnen ze maar in omgekeerde volgorde. Ook opvallend is dat de Palio van augustus ook toen gelopen werd op 17 augustus. Dit jaar was dit omwille van meteorologische omstandigheden; toen omdat de 17e op een zondag viel.

De fantino die in juli de overwinning naar Leocorno bracht was een tiener, Davi Bianciardi bekend als Sagrino. Volgens artikels over de Palio zou hij dertien geweest zijn, volgens het kadaster 17. Hij debuteerde tussen heel wat ervaren fantini uit die periode. Tussen de touwen stond hij op de vierde plaats maar na de start koos hij voor een ongebruikelijk hoog traject. Een botsing tussen Tartuca, Selva en Lupa in de eerste San Martino was zijn geluk. Hij kon hier optimaal van profiteren door de leiding te nemen. Deze zou hij niet meer afstaan. Bianciardi’s enige tegenstander was de Gobbo Saragiolo die voor Selva reed. Deze viel echter in de tweede Casato na een meesterlijke parata van Figlio di Bonino, de fantino van Lupa.

De lof die de verschillende verslaggevers voor de ‘giudici della mossa’ hadden in juli stond in schril contrast met de kritiek in augustus. De twee mossieri gaven de start zeer snel; té snel zelfs want het squadro van de Regi Cacciatori te paard had de Piazza nog niet verlaten na de Corteo Storico. Het was een wonder dat het niet tot een botsing kwam tussen hen en de 10 deelnemers aan de Palio. In de chaos die heerste op de Piazza was het Figlio di Bonino, fantino bij Drago die het grootste voordeel haalde uit deze situatie. Hij slaagde erin een grote voorsprong te nemen op eerste achtervolger Chiocciola, wiens kleuren verdedigd werden door Bonino, zijn vader dus. Deze deed dan ook weinig moeite om zijn zoon te bedreigen. Hij simuleerde zelfs een val in de tweede ronde.