Debuteren op de piazza én scosso winnen; een combinatie die slechts 5x voorviel sinds 1945

Sinds 1945 wonnen 33 debuterende paarden de Palio. En dit op 163 gereden koersen. Sinds datzelfde jaar wonnen 17 paarden scosso de Palio; waarvan Remorex er twee voor zijn rekening nam in 2018 en 2019. Remorex won trouwens scosso op zijn debuut op 20 oktober 2018. Vier anderen deden hem dit voor :

  1. Op 28 mei 1950 won Gaia scosso voor Valdimontone, nadat zijn fantino Ganascia zich slim van zijn paard liet vallen om het sneller te laten lopen.

  1. Pas in 1993 won opnieuw een debutant scosso; Vittorio voor Drago. Op 16 augustus mistte fantino Mistero zijn laatste San Martino en kwam ten val. Vittorio won zijn eerste Palio waarin maar liefst 8 van de 10 fantini vielen. Enkel Massimino en Trecciolino bleven te paard.

  1. Op 2 juli 2001 won Ugo Sancez zijn eerste Palio. Voor Trecciolino is het zijn enige (uit 13 overwinningen) die hij niet te paard gewonnen heeft.

  1. Drie jaar later, op 2 juli 2004 wint debutant Donosu Tou. Salasso die tweede rijdt voor Giraffa zet alles op alles in de laatste San Martino. Hij draait (te) kort, botst tegen de paal en sleurt leider Bruco mee in zijn val. Bruco behoudt echter de kop en lijkt te gaan winnen. Als plots het paard van Oca in de tegengestelde richting komt aangelopen en Vai Go moet uitwijken kan Domosu Tou de kop nemen en winnen.

  1. Zoals eerder geschreven won Remorex de Palio Straordinario van 2018 scosso na een koers vol drama en spanning waar Remorex tot twee maal toe zijn oriëntatie verloren lijkt te hebben. De eerste keer wordt hij ‘geholpen’ door de stalman van Tartuca; een tweede keer door een uitgestoken vlag van rivaal Chiocciola die een tegenovergesteld effect had.