Eerste dag gekenmerkt door verrassende keuze van de fantini

Wie dacht dat enkel de temperatuur in Siena hoog was, werd op zijn wenken bediend na de assegnazione. Het lot gaf Civetta, Torre en Drago de paarden die al een Palio gewonnen hadden. Ook Chiocciola lootte goed en bij Giraffa is er ook hoop. Alle paarden hebben reeds minstens 1 koers in de benen waardoor er dus geen enkele debutant te vinden valt. Het viel ook op dat Presioza Penelope uitgesloten werd door de kapiteins, wellicht om het lot te nivelleren omdat ze van mening zijn dat Preziosa Penelope er te hard bovenuit zou steken.

Belangrijkste vraag na de keuze van de fantini was : waarom hebben de grote fantini niet gekozen voor de beste paarden ?

Selva was het snelst om zijn keuze kenbaar te maken : Tempesta. Vervolgens kwam Aquila met Brigante naar buiten. Renalzos komt trouwens voor de derde keer in de stal van Aquila terecht. Onda koos voor een defensieve palio gezien de winnaar van vorig jaar, Rocco Nice, bij rivaal Torre zit. Ze gaan voor Amsicora in de rol van killer op Tabacco. Giraffa kiest voor Tittia op de sterke Tale e Quale. Remorex, winnaar van de straordinario in oktober, ging naar Drago die voor hun debutant in diezelfde Palio gaan : Ares.

Ondertussen ging het gerucht rond dat Brio andere oorden zocht dan zijn wijk Bruco. Niets was minder waar toen hij om 16u00 verscheen in de wijk van Barbicone. Op datzelfde ogenblik leek Scompiglio rond te zijn met Torre, terwijl Chiocciola voor Trecciolino leek te gaan op de krachtige Violenta da Clodia. Een half uur later werd Scompiglio echter in Chiocciola gezien, en Turbine in Torre.

Trecciolino daarentegen koos voor Pantera, terwijl daar eerder de naam van killer Bighino gonste. Carburo gaat opnieuw naar Civetta op Porto Alabe, winnaar van 2 palio’s.

Het is dus duidelijk dat de grote namen niet voor de grote paarden gekozen hebben. Zien of het duidelijk wordt waarom de komende 4 dagen.