Estrazione Palio 2 luglio 2024; enkele statistieken

Op zondag 26 mei vindt de trekking plaats van de contrade waarin bekend wordt welke de drie contrade zijn die op 2 juli 2024 samen met Valdimontone, Bruco, Leocorno, Lupa, Civetta en Oca de Palio zullen lopen. We herinneren u eraan dat in het geval van loting van Aquila of Torre (die respectievelijk één en twee Palio’s van diskwalificatie moeten uitzitten) de vlaggen op de bovenste verdieping van het Palazzo Pubblico zullen worden geplaatst. In hun plaats zullen er één (of twee) extra contrade uitgeloot worden.

Francesco Zanibelli van la Voce del Palio zocht enkele statistieken op die we graag delen.

Wat het wachten sinds de laatste gelukstrekking voor de Palio di Provenzano betreft, zijn het Onda en Selva die het langst wachten (sinds juli 2015). Ze worden gevolgd door Nicchio (2016), Aquila (2017), Giraffa en Tartuca (2019, Tartuca zat toen een diskwalificatie uit) en tenslotte de 4 vorig jaar getrokken wijken: Drago, Istrice, Torre en Chiocciola.

Tartuca werd sinds 2000 het vaakst uitgeloot van de 10 wijken die kans hebben om geloot te worden; maar liefst 15 keer. Ze worden gevolgd door Drago (14), Giraffa (12), Torre en Chiocciola (11). Ze worden gevolgd door het drieluik bestaande uit Aquila, Onda en Selva met 10. Nicchio werd 9 maal uitgeloot en Ictrice sluit de rij met slechts 6 x.

Tot slot kijken we ook graag naar de keren dat er meer dan 3 wijken uitgeloot werden. gezien de uitsluitingen van Aquila en Torre is die kans ook deze keer reëel. Het is opvallend dat dit de laatste 10 jaar vaak is voorgevallen. In 2015 werden er 4 wijken uitgeloot door de diskwalificatie van Ictrice. Ook het jaar daarop, in 2016, werden 4 contrade geloot ter vervanging van Valdimontone (getrokken onder diskwalificatie).

Eveneens in juli 2017 werden 4 districten geloot vanwege de diskwalificatie van hetzelfde Valdimontone. Twee jaar later, in juli 2019, werden 4 wijken geloot ter vervanging van de Tartuca, die onder diskwalificatie werd geloot. Twee jaar geleden, in juli 2022, werden maar liefst 6 contrade geloot omwille van de diskwalificatie van Nicchio, Oca en Tartuca. Tot slot werden in juli 2023 4 contrade geloot door de diskwalificatie van Oca en ter vervanging van Civetta die onder diskwalificatie was getrokken.