Giraffa triomfeert opnieuw na 2 jaar door spectaculaire overwinning!

De wijken werden in volgende volgorde tussen de touwen geroepen : Aquila, Chiocciola, Pantera, Torre, Onda, Giraffa, Selva, Bruco, Drago en Civetta; de mossiere Bartolo Ambrosione besliste onmiddellijk om de paarden buiten te laten om tot rust te komen en om de fantini de kans te geven om akkoorden te maken.

Bij de tweede uitlijning zien we enkele problemen tussen de touwen. Vooral Chiocciola en Onda hebben moeite om hun plaats te houden aan de koord. Opnieuw worden de paarden buitengestuurd door de mossiere.

Derde uitlijning, opnieuw nervositeit. Ambrosione laat de koord vallen en geeft een valse start.

Bij de vierde uitlijning wordt het alleen maar meer gespannen tussen de touwen. Na enkele minuten worden de paarden opnieuw buitengestuurd.

Vijfde poging. Ook nu weer veel chaos. Vooral door Pantera die Aquila gek maakt. Renalzos deelt een schop uit aan Scompiglio. Uiteraard worden de paarden opnieuw buitengestuurd.

Om 19.50 komt Civetta binnen. De start wordt als correct gezien al blijft Torre aan de start staan.

Chiocciola, Giraffa, Bruco en Aquila zijn het snelste weg. De posities blijven anderhalve ronde ongewijzigd ook al zien we Drago vanuit de achtergrond een remonte inzetten. In de laatste ronde komt Drago dichter en worden ze derde.

In de laatste Casato probeert Giraffa via de binnenbocht Chiocciola voorbij te gaan. Dit lijkt echter onmogelijk. Chiocciola ruikt de overwinning maar in de laatste meter gaat Giovanni Atzeni detto Tittia op Tale e Quale er toch voorbij en wint het de palio van 2 luglio 2019 met een neus voorsprong. Het is nog even wachten op zekerheid maar de giudici della corsa geven de overwinning terecht aan Giraffa.

Voor Tittia de 6e overwinning na 4 jaar teleurstellingen, voor Tale e Quale is het de eerste overwinning. Voor Giraffa is het de 36e overwinning!