Hoe gaat de estrazione in zijn werk ?

Niet iedereen weet hoe de estrazione in zijn werk gaat, zelfs in Siena niet. Op de site www.ilpalio.org vonden we volgende beschrijving: “De burgemeester plaatst de namen van de 17 contrade in een urne en haalt vervolgens het aantal wijken eruit om aan te vullen tot tien. Deze contrade (over het algemeen drie, tenzij er wijken zijn met een lopende diskwalificatie) trekken vervolgens, via hun kapitein, de wijken die de Palio zullen meelopen.

In de tweede fase worden de 10 wijken die het jaar ervoor liepen in een andere urne gedaan. De eerste kapitein die dus door het lot werd aangewezen zal de eerste wijk loten die mag deelnemen. Vervolgens de tweede kapitein enzoverder tot we aan tien deelnemende wijken komen. Indien er een wijk geloot wordt die een diskwalificatie riskeert dan wordt deze geëlimineerd (waardoor ze hun straf of een deel ervan zullen aflossen) en vindt er onmiddellijk een nieuwe trekking plaats.

Wanneer de 10 wijken die mogen deelnemen bekend zijn, zal de burgemeester verder gaan met de loting tot alle 17 wijken geloot zijn. De volgorde is immers van belang voor de Corteo Storico.