Laatste update voor de PALIO van 2 JULI 2024.

De teerlingen lijken geworpen na de vierde prova. De kans dat een fantino wordt vervangen lijkt zeer klein.

CAVALLI

De keuze van de 10 paarden na de tratta was eens te meer controversieel. Zio Frac, de grote favoriet, is opzettelijk niet aangeboden door de eigenaar Gigi Bruschelli omdat geen enkele contrada bereid was zijn zoon erop te laten rijden. De sterke maar onhandelbare Remorex is niet gekozen omdat geen enkele fantino hem wilde berijden. Tale e Quale is afgekeurd door de veeartsen van de stad Siena omdat hij een week voordien een kleine Palio had gereden en dat liet sporen na. Daarmee waren de drie enige vorige winnaars uitgeschakeld. De volgende favoriet, Anda e Bola is door de capitani niet gekozen omdat hij zogezegd te sterk was terwijl in de realiteit geen enkel paard onklopbaar is.

Dus heeft men gekozen voor 4 paarden met veel of weinig ervaring waarvan geen enkel paard vroeger echt indruk had gemaakt. Dus hoopt men nu dat ze verbeterd zijn. Bijgevolg zijn er nu 6 debuterende paarden, dus zonder ervaring wat altijd een risico is en waarvan de echte waarde nog moet ontdekt worden.

FANTINI: keuze en mogelijkheden

Oca: Atzeni (Tittia) rijdt op Veranu omdat het paard redelijk snel is, ervaring heeft, precies en betrouwbaar is. Men beschouwt het koppel als de grote favoriet maar niet uitgesproken.

Onda: Carlo Sanna (Brigante) rijdt op Tabacco, met veel ervaring, degelijk maar nooit overtuigend en is in het beste geval een outsider.

Pantera met Enrico Bruschelli (Bellocchio) op Viso D’Angelo, redelijk snel, met ervaring maar volgens de kenners overroepen. Toch is het allicht een outsider.

Lupa met Andrea Coghe (Tempesta) op Zenios, een debutant waarvan niet veel wordt verwacht.

Giraffa met de jonge debutant Gabriele Puligheddu (21) op debutante Ardeglina die op de kenners een goede indruk maakt en waarvan wordt verwacht dat het wel eens een rol zou kunnen spelen in de koers.

Bruco met de andere debutant Mattia Chiavassa, al 33 jaar op debutant Brivido Sardo die een rustige indruk maken maar vermoedelijk kansloos zijn.

Leocorno met Sebastiano Murtas (Grandine) op de debuterende Ares Elce die wel snel lijkt maar waarvan wordt gefluisterd dat hij een moeilijk karakter heeft.

Civetta, rivaal van Leocorno met Federico Guglielmi (Tamurè) op debutant Criptha die kansloos lijkt.

Valdimontone met Jonatan Bartoletti (Scompiglio) op Ungaros met ervaring en een zekere snelheid. Hij wordt als favoriet beschouwd maar mogelijk is zijn paard toch iets overroepen.

Nicchio met Elias Mannucci (Turbine) op Akida zou volgens kenners wel eens het snelste paard kunnen zijn maar is niet precies in de bochten.

Wij zitten hier bij de kern van de Palio. De rivaliteit tussen Valdimontone en Nicchio waarbij iedereen eerst dacht dat Nicchio een killer zou gebruiken om Bartoletti te stoppen terwijl het meer en meer duidelijk wordt dat Nicchio eerder een aanvallende koers zal rijden. De posities bij de start van deze rivaliserende contrade zou de sleutel kunnen zijn van het verloop van deze koers. Moet één van hen de start geven en staan ze ver of dicht bij elkaar moet zeer oplettend gevolgd worden.

Voor de Palio werd er gezegd dat Bartoletti, die zich steeds liet leiden door de kwaliteit van het paard en nooit rekening hield met de aanwezigheid en strategie van de rivaal, deze keer zou kiezen voor een contrada zonder rivaal en veel geld. Het is verbazingwekkend dat hij opnieuw de uitdaging heeft aanvaard van te rijden tegen een machtige rivaal.

Zoals het ook verbazingwekkend is dat Nicchio schijnbaar schijnt te kiezen voor de aanval terwijl ze toch niet kunnen vergeten zijn dat Bartoletti de enige fantino is die in 34 jaar voor Valdimontone is gewonnen en bovendien dat voor enkele jaren hun topfantino Atzeni bij het begin van de koers van zijn paard is getrokken door Columbu die als meedogeloze killer was ingehuurd door Valdimontone. Dat vraagt om wraak en toch kiezen ze schijnbaar eerder voor de aanval als voor de verdediging. Allicht omdat men veel vertrouwen heeft in de snelheid van Akida en Mannucci is een starter. Maar als dit verkeerd afloopt dreigt een volksopstand binnen Nicchio. Nauwkeurig op te volgen.

Het is ook vreemd dat Bartoletti al vergeten is hoe hij met sterke paarden werd behandeld door rivaliserende contrade. Wij denken vooral aan vorig jaar toen hij voor Pantera reed en de fantino van de rivaal Aquila hem zo hard aanpakte dat hij voor 10 palio’s in geschorst. Schijnbaar is hij ook vergeten hoe hij voor enkele jaren door Oca werd aangepakt toen hij voor Torre reed en waarbij zelfs de contrada is geschorst voor wangedrag van de fantino. Kortom Nicchio en Valdimontone zijn het peper en zout van deze Palio.

Niet winnen zou betekenen dat het 7 jaar geleden is dat Bartoletti nog is gewonnen, en dat is uitzonderlijk lang voor een zogenaamde topper. Falen kan zijn marktwaarde fel verminderen.

Ons besluit is dat de kwalitatieve verschillen tussen paarden zelden zo klein zijn geweest dus dat er vreemde dingen kunnen gebeuren in de koers en dat een debuterend paard wel eens voor de grote verrassing zou kunnen zorgen. Vooral als één of twee debutanten geweldig zouden starten.

Normaal gesproken is dit de meest open Palio van de laatste jaren. Excuses als we er compleet naast zitten. Buon Palio.

Jan Gilliams