Ook in augustus 2019 werd de Palio op de meet beslist

In juli schreven we een artikel over winnen op de meet. Zoals veel met de Palio is het net op de moment dat je denkt dat je alles gezien hebt, dat er nog iets straffer gebeurt. Waar het verschil in juli tientallen centimeters was, spreken we nu van centimeters of millimeters (?). Een update van het overzicht van alle Palio’s met ‘fotofinish’ sinds de Tweede Wereldoorlog dringt zich op.

Ons overzicht start bij de Palio Straordinario van 28 mei 1950, gewonnen door de scosso van Valdimontone, Gaia. De fantino, Ganascia viel van zijn paard in de laatste Casato. In deze actie blokkeerde hij Tripolino van Lupa die op kop liep waardoor Gaia de kop overnam en won.

Een paar jaar later, in augustus 1954 wint opnieuw een scosso. De mythische Gaudenzia, van wie Veleno reeds in de eerste Casato gevallen was won met een snorhaar voorsprong op de meet voor haar eigenaar Vittorino die bij Nicchio op Rosella de overwinning al proefde.

De jaren 60 gaven ons het prachtige duel tussen Canapetta en Ciancone in de turbulente Palio van 17 augustus 1966. Canapetta gebruikte zijn zweep en sneedt de pas meermaals perfect af en won voor Chiocciola op Beatrice. Ciancone had alles geprobeerd voor Onda op Sambrina maar geraakte er niet voorbij.

De jaren zeventig daarentegen stonden bol van de hartverscheurende aankomsten: de eerste was die van augustus 1971 toen Giraffa dankzij een fantastische eindsprint van Orbello (die bekend stond voor zijn derde ronde). Pas in de laatste meters ging hij Rondone op Musella bij Tartuca voorbij.

De aankomst van augustus 1973 was minstens even sensationeel en fel besproken. Drie paarden op een zakdoek reden richting aankomst. Panezio en Marco Polo, beide scosso duiken het gat in onder Orbello (Chiocciola), die zijn gebruikelijke comeback beginnen was. Aquila verdedigt zijn positie het best en wint de Palio na een historische sprint met drie. Pas 30 minuten na de koers wordt de winnaar bekend gemaakt.

Op 17 augustus 1975 haalt Chiocciola zijn gram dankzij Panezio en Aceto. Zij profiteren van het duel tussen Montone, met Canapino en Rimini, en Bruco, met Rucola en Marasma.

De aankomst van de dramatische Palio van 4 juli 1979 was eveneens onwaarschijnlijk. Gedurende de ganse koers wisselen Grinta op Flash Royal op Drago en Quebel met Tremoto voor Civetta. Uiteindelijk is het Civetta die aan het langste eind trekken op de meet.

Op 2 juli 1983 was het de beurt aan de Leocorno met de grote Benito, die Bastiano had achtergelaten in de tweede Casato. Benito doorprikte de droom van Bruco met Il Pesse op Ascaro op de lijn.

Van 2 juli 1986 herinneren we ons de ongelooflijke eindsprint van Ogiva met Falchino voor Drago die vanuit een uitzichtloze positie op een paar meter van de meet plots aan kop kwamen en wonnen. Drago zegeviert opnieuw na 20 jaar wachten in wat een van de spectaculairste koersen ooit moet geweest zijn.

De 21ste eeuw kende zijn eerste fotofinish op 2 juli 2001, met de overwinning van de scosso Ugo Sancez (waarvan Trecciolino gevallen was) . Hij slaagde erin om debutanten Attilax en Velluto bij Giraffa en Alanis en Cianchino bij Civetta te verslaan op de meet.

10 maanden later zien we opnieuw Ugo Sancez in een hoofdrol. Deze keer met Dè voor Istrice die een fout van Salasso op Zilata Usa bij Onda in de laatste Casato afstraft.

Onvergetelijk is ook de aankomst op 2 juli 2004. Velluto bij Bruco lijkt op weg naar de overwinning wanneer Salasso een onverwacht manoeuvreuitvoert in de laatste San Martino. Beide fantini komen ten val. Vai Go en Danosu Tou lopen richting laatste Casato. Bruco nog steeds op kop.Het is de scosso van Oca die in de Casato was blijven staan die Bruco, en later ook Pantera en Drago hindert waardoor Donosu Tou het eerst aan de aankomst is.

De Contradaioli van Pantera zullen de aankomst van de Palio van 2 juli 2006 nooit vergeten. Brio op Choci gaat op de streep voorbij rivaal Aquila met Ellery en Lo Zedde die de ganse koers op kop gereden hadden.

Ook de finale van de koers van 2 juli 2007 is er één op in te kaderen. Brio en Dostojevski bij Nicchio komen net te kort tegen Oca met Tittia op Fedora Saura. Er is echter veel verwarring op het plein als de vlag van Nicchio aan het stadhuis verschijnt voor enkele minuten.

Dezelfde protagonisten van de aankomst van de palio van 2019 vochten ook in augustus 2012 een onvergetelijk duel uit. Toen was het Scompiglio op Lo Specialista bij Montone die aan het langste eind trok voor Tittia op Indianos bij Tartuca.

De laatste Palio in deze lijn is die van 2 juli 2013, gewonnen door Oca met Tittia op Guess die zich goed kon verweren tegen aanvallen van Brio op Indianos bij Lupa en de scosso Pestifero bij Pantera.

De Palio van 2 juli 2019 ligt nog vers in het geheugen. Daar was het Tittia die op de meet voorbij Scompiglio (Chiocciola) ging en zo Giraffa de overwinning schonk ondanks het feit dat Chiocciola 3 ronden op kop gereden had en de overwinning rook.

In augustus van 2019 wellicht nog straffer. Bruco verliest de Palio met enkele centimeters. Het is Remorex die zijn tweede Palio wint, wederom scosso! En hoe. Je kan de koers 100x zien, met het blote oog blijft het moeilijk om een onderscheid te maken. De vergelijking met de verloren Palio van 1983 door Il Pesse voor Bruco werd ook in Siena heel snel gemaakt.