Palio 4 luglio 2024: Onda triomfeert

De Contrada Capitana dell’Onda met Carlo Sanna, bekend als Brigante op Tabacco, won de Palio van 2 juli 2024, gewijd aan de Madonna van Provenzano, die op donderdag 4 juli werd gereden om 19.00 uur na dubbel uitstel vanwege slecht weer op dinsdag en woensdag. Zij winnen de Drappellone, gemaakt door kunstenaar Giovanni Gasparro.

De startvolgorde tussen de touwen onder bevel van mossiere Bartolo Ambrosione, die zijn negentiende keer (tweede meeste ooit) op de verrocchio stond: Pantera, Valdimontone, Nicchio, Giraffa, Civetta, Leocorno, Bruco, Oca, Onda en Lupa als rincorsa.

Voor Carlo Sanna (Brigante) is het zijn derde overwinning uit 16 gereden Palio’s. Voor Tabacco is het de eerste.

De Palio werd gekenmerkt door veel debutanten, zes onder de paarden en twee onder de fantini, en daarnaast ook twee paren rivaliserende Contrade : Civetta-Leocorno en Valdimontone-Nicchio.

Van de deelnemende paarden hadden er slechts vier al deelgenomen aan de Palio, en geen van hen won er één: Tabacco (6 Palio’s), Viso d’Angelo (3 Palio’s), Ungaros (2 Palio’s), Veranu (1 Palio ) (de statistieken houden geen rekening met de huidige Palio). Er waren zes paarden die hun debuut maakten op de tufo van de Piazza del Campo: Akida, Ardeglina, Ares Elce, Brivido Sardo, Criptha en Zenios.

Onder bevel van de mossiere Bartolo Ambrosione laat hij de contrade de touwen verlaten omwille van een probleem met het kopstuk van het paard van Leocorno.

De tweede uitlijning zorgt voor enkele positieproblemen tussen de touwen, vooral de positie van Onda die altijd zeer hoog gaat staan om de ingang toe te doen. Opnieuw iedereen buiten en een nieuwe poging.

Bij de vierde poging komt Lupa binnen met een ietwat onzekere aanloop, waardoor het onderste deel van het touw onder spanning komt te staan. Ongeldige start! Pantera en Oca waren geweldig weg en achteraf gezien was deze start zeker “geldiger” dan de uiteindelijk goedgekeurde.

Vijfde uitlijning, de paarden zijn kalm en ordelijk, Lupa staat op het punt binnen te komen, maar de paarden forceren: de canapé wordt neergelaten en  opnieuw ongeldig.

De Barbareschi mogen even komen om het zweet van de paarden te drogen. Een nieuwe poging, de zesde, wordt snel afgebroken omwille van meningsverschillen tussen de fantini. Om 19.25 uur een nieuwe uitlijning (de zevende) waarbij we de paarden vrij rustig tussen de touwen zien, ook al wordt de volgorde niet gerespecteerd.

Deze keer maakt Lupa onmiddellijk aanstalte om binnen te komen. De mossiere geeft een geldige start (ook al had deze zeker ongeldig moeten zijn omdat het touw wordt neergelaten terwijl Lupa nog minstens een meter verwijderd is van de verrocchino). Oca start goed, gevolgd door Leocorno, Onda en Bruco. Ook de Pantera kende een goede start, maar werd gehinderd door Nicchio.

Oca passeert als eerste San Martino met Tittia, gevolgd door Leocorno, Bruco, Montone en Pantera. De fantino van Civetta, Tamurè, valt. De vier leiders rijden in ongewijzigde posities door totdat ze aan de eerste Casato komen: hier draait Oca breder richting de tribunes, Onda draait lager en passeert.

Achter Onda, Oca en Leocorno zien we Valdimontone, Pantera en Bruco. In de tweede  San Martino komt Valdimontone ten val. Hij sleurt ook Pantera en Nicchio mee. De koers gaat verder met Onda aan de leiding. Carlo Sanna controleert op Tabacco, vóór Oca en Leocorno en met Bruco op afstand.

Ondanks Tittia’s poging om in te halen op Veranu, is het de Onda die, met Carlo Sanna bekend als Brigante op Tabacco, de Palio van 2 juli 2024, gereden op 4 juli wint.