Palio’s gereden op 4 juli; een overzicht

Opnieuw werd de Palio uitgesteld omwille van regen. Vandaag, 4 juli wordt stabieler weer voorspeld. We geven graag een overzicht van de 12 palio’s die op 4 juli gehouden werden.

Het eerste precedent betreft de Palio van 4 juli 1751 die Lupa won met Maremmano di Massa op sauro del Mensani. De Palio vond toen plaats op 4 juli omdat het een zondag was. Vijf jaar later, op 4 juli 1756, werd dezelfde reden ingeroepen voor de organisatie van de Palio die gewonnen werd door Tartuca met Luchino op morello stellato del Vichi.

Op 4 juli 1847 werd de Palio ook op een zondag gehouden, al regende het de dagen voordien ook. Bruco won met Il Figlio di Buonino op morello maltinto del Bonsignori. Elf jaar later, op 4 juli 1858, koos men opnieuw voor 4 juli omwille van het feit dat dit een zondag was. Oca won met de Gano di Catera op Trattienti. Het was trouwens in die Palio dat Leocorno haar kleuren veranderde. Het goud van weleer maakte plaats voor wit.

Op zondag 4 juli 1869 werd de Palio gewonnen door Chiocciola met Marzialetto op baio dell’Amaddii. De tratta vond plaats op 2 juli, in plaats van 1 juli omwille van regen. Zes jaar later, op zondag 4 juli 1875, won hij Pilesse voor Torre op storno del Pisani.

Vijf jaar later, op zondag 4 juli 1880, won Selva met Leggerino en Baia del Ceccarelli. De volgende 2 koersen die op 4 juli gereden werden, werden gewonnen door Tartuca. Op zondag 4 juli 1886 wonnen Leggerino en Carbonello, terwijl op 4 juli 1889 (deze Palio werd wel uitgesteld vanwege regen) won Tabarre op de merrie Gemma. Negen jaar later, op zondag 4 juli 1897, won Scansino voor Giraffa op Febo.

Tot slot komen we bij de enige twee Palio’s die op 4 juli gereden werden in de twintigste eeuw. Op 4 juli 1909 was het opnieuw Scansino die won (deze keer voor Lupa) op baia dorata del Sampieri. We sluiten af ​​met de Palio van 4 juli 1979 gewonnen door Civetta. De werd op de 4e gehouden vanwege de regen en de overwinning werd aan de inwoners van Castellare gegeven door Francesco Congiu, bekend als Tremoto en Quebel. Nu, vijfenveertig jaar later is het opnieuw een Palio op 4 juli.