Remorex triomfeert en bezorgt Selva zijn 39e overwinning

Selva, met scosso Remorex won de Palio van 16 augustus 2019, gereden ter ere van de Madonna dell’Assunta Ze wonnen de Drappellone gemaakt door de kunstenaar Milo Manara. Voor Selva is het de 39e overwinning. Remorex wint zijn 2e, wederom scosso. Tittia wint zijn tweede persoonlijke cappotto, zijn 7e Palio in totaal.

De paarden werden door Mossiere Ambrosione als volgt binnegeroepen : Istrice, Drago, Torre, Selva, Bruco, Chiocciola, Onda, Aquila, Oca en Pantera die de start moest geven. Hij besloot onmiddellij de paarden buiten te sturen om de paarden tot rust te laten komen maar vooral om de fantini de kans te geven om te gaan onderhandelen met de rincorsa. Bij de tweede uitlijning opnieuw veel nervositeit, vooral bij Aquila en Oca, die Torre opzoekt.

Er volgt een derde uitlijning, waarbij Oca onmiddellijk Torre opzoekt i.p.v. zijn toegewezen positie in te nemen. Desondanks de aanhoudende verwittigingen van de mossiere blijft Oca Torre opzoeken. Ook bij een vierde en vijfde poging zien we eenzelfde situatie waarbij Amsicora de mossiere negeert.

De zesde uitlijning brengt geen beterschap. Oca blijft Torre opzoeken. De paarden forceren de koord. Valse start. Zevende uitlijning, Amsicora blijft Scompiglio opzoeken. Unidos, het paard van Oca deelt een stamp uit aan Brio van Bruco. Bij de achtste poging eenzelfde scenario, het publiek keert zich tegen Oca.

Negende poging : Oca vindt in Onda een bondgenoot. Iedereen staat nu uit positie behalve Aquila die rustig op zijn plaats staat. Uiteraard niet het gewenste scenario van rivaal Pantera. Bij de tiende uitlijning is het 19u34, Pantera komt binnen. Desondanks het feit dat nagenoeg niemand op zijn plaats staat, en dat Istrice en Oca blijven staan wordt de start toch als geldig gegeven. Aquila, Onda en Bruco zijn uitstekend vertrokken. Onda draait als eerste in San Martino, maar het is Bruco die na een perfecte San Martino de kop neemt, gevolgd door favoriet Selva.

In de tweede San Martino valt Tittia. Bruco gaat verder aan de leiding gevolgd door Onda, Aquila en de scosso van Selva. Bruco lijkt de Palio te gaan winnen. Hij kan een laatste poging van Aquila afblokken, probeert Remorex tegen te houden met een zweepslag, maar wordt op de meet alsnog ingehaald, met enkele centimeters…

Bruco denkt echter gewonnen te hebben, Brio steekt zijn zweep omhoog. Momenten van verwarring en onzekerheid volgen. Uiteindelijk beslissen de Giudici della corsa dat Selva gewonnen heeft en zo de felbegeerde drappellone van Milo Manara verovert.