16 agosto 1689: de eerste Palio gereden op 16 augustus

De reden waarom deze Palio, door de stad toegekend aan Giraffa, niet werd uitgevoerd in juli kennen we niet. De winnaar kennen we uit een privé-correspondentie op 18 augustus tussen Galgano Bichi * en zijn moeder. “De Palio de Barberi werd maandag met 14 contrade gelopen en gewonnen door onze Giraffa“.

Dit succes werd op 28 augustus bezegeld door de Compagnia del Suffragio, die blij was om het geschenk ‘van de gewonnen Palio‘ te accepteren. Ze namen de verantwoordelijkheid op om de anonieme fantino 10 scudi te doneren.

Onder de Contrade die deelnamen zijn we zeker van Nicchio, Oca en Onda.

Zoals reeds vermeld, werd door de Biccherna geen vraag gesteld om de Piazza met aarde te bedekken omdat dit klaarblijkelijk nooit werd verwijderd na aangelegd geweest te zijn in afwachting van de Palio in juli.

 

* Galgano Bichi (Siena 1662 – 1727) komt uit een familie van oude adel uit de Monte dei Nove. Ze bezaten het kasteel van Rocca Albegna, onder de titel van markies en het graafschap Scorgiano.

Hij studeerde af in burgerlijk recht op 2 januari 1686. In maart van hetzelfde jaar vertrok hij naar Osimo met zijn oom van vaderskant Antonio. Deze was voormalig bisschop van Montalcino en nadien prelaat van die stad.

Hij verbleef daar ongeveer zes jaar en vergezelde vaak zijn oom naar Rome. Deze had het inmiddels tot kardinaal geschopt. In oktober 1692, na de dood van zijn beschermer, keerde hij definitief terug naar Siena. Zijn belangstelling voor geschiedenis en oude documenten was zo groot en diepgaand dat hij een van de meest illustere Sienese geleerden was.