16 agosto 1998 : Il Bufera demonstreert na een mythische derde ronde. Nicchio wint na 10 jaar wachten.

Net zoals in juli krijgen Oca, Onda en Torre de beste paarden. Ook Nicchio en Aquila zien 16 augustus positief tegemoet.  Pantera en Bruco loten paarden die veelbelovend zijn.

Topfavoriet is Onda, die Lobi’s Andrea (Penna Bianca) en Il Pesse herenigen na hun overwinning in juli 1997.

Tijdens de prove komt Dè ten val. Hij wordt vervangen door Bonito Da Silva die na 3 jaar afwezigheid terug opduikt op de Piazza. Ook zien we schermutselingen tussen Oca en Torre. Ten slotte lokt het “overlopen” van Pinturicchio van Leocorno naar Pantera de nodige reacties uit. Een vechtpartij tussen Pantera en Lupa, die hier een zet van Istrice in zien, is het gevolg.

Mossiere Mario Turner roept de dag van de koers de eerste 8 binnen. Dan stuurt hij ze weer allen buiten. Nicchio en Aquila blijven in twijfel over wie nu de start moet geven.

Uiteindelijk is het Il Bufera voor Nicchio die de start moet geven. Ook de tweede poging lukt niet. Careca (Oca) is erg nerveus en er is een probleem met de hoefijzers van Lobis Andrea (Onda).

Als Nicchio uiteindelijk binnenkomt is Pantera eerst weg, gevolgd door Aquila, Oca en Onda met Nicchio die al goed opgeschoven is.

De eerste San Martino is dramatisch. Cianchino (Torre) zoekt Il Pesse (Onda). Bruco wordt meegesleurd in de val. Deze is fataal voor Tuareg en Lobis Andrea. De koers gaat verder. Pantera, Nicchio, Oca en Aquila zitten goed geplaatst. Pinturicchio rijdt een geweldige koers maar in de tweede San Martino struikelt Lady Easter over een matras. Het ritme is gebroken en in de volgende Casato valt de fantino van zijn paard.

De scosso van Pantera blijft aan de leiding. Achter het paard zien we Nicchio en Aquila zweepslagen uitdelen. Clemente op Votta Votta neemt in de laatste San Martino de leiding. Een kwestie van seconden later komen Re Artù en Il Bufera langs de binnenkant.

Nicchio wint 10 jaar na de vorige overwinning opnieuw de Palio. Een enorm feest barst los na deze spannende én dramatische koers.

Deze slideshow vereist JavaScript.

16 agosto 1998