2 luglio 1999 : Oca sluit een eeuw met 20 overwinningen met een nieuwe overwinning af

Kapitein Bruni kiest net als in 1996 en 1998 voor Trecciolino; deze keer op debutant Giove.

De grote favoriet na de tratta is Pantera. Ze herinstalleren de winnende combinatie van augustus 1998 voor Nicchio. Voor de vierde maal op rij wordt Il Bufera op Re Artu gezet, een record! Ook Drago is enthousiast. Ze loten eeuwige belofte Votta Votta en overtuigen Il Pesse om voor hen te rijden.

Als potentiele outsiders worden Uir bij Chiocciola en Musetto bij Lupa genoemd. Lupa heeft echter veel moeite om een goede fantino te overtuigen. Uiteindelijk kiezen ze voor de trainer van het paard : Roberto Falchi detto Falchino, die na 8 jaar afwezigheid opnieuw een kans krijgt op de Piazza.

Tijdens de eerste prova zien we heel wat jongeren een kans krijgen bij diverse wijken, tussen hen zien we de 60-jarige Canapino bij Selva. De dag erna zien we maar liefst 6 andere fantini. Trecciolino heeft last met de nerveuze Giove.

Aquila zoekt naar de perfecte killer om Pantera van een overwinning te houden. Battaglia wordt geprobeerd, zelfs Legno die in 1992 voor Pantera tussen de touwen op Aceto sloeg krijgt een kans. Uiteindelijk is het Ciclone die de kleuren van Aquila zal verdedigen.

Net zoals vorig jaar roept mossiere Turner 8 wijken binnen om ze dan terug wandelen te sturen. Zo blijft de onzekerheid wie de start moet geven, Oca of Civetta. Uiteindelijk is het Clemente voor Civetta die de start moet geven. Tussen de touwen noteren we schermutselingen tussen Aquila en Pantera.

Civetta wacht op een aarzeling bij de onervaren debuterende fantino bij rivaal Leocorno : Bighino. Wanneer deze omgedraaid staat komt hij binnen. Ook Lupa is verrast. Oca schiet als eerste uit de startblokken en kan de eerste positie behouden tot aan de streep. Ook Chiocciola start goed maar in de eerste San Martino zijn alle kansen weg wanneer hij in de buik van het peloton plaats moeten nemen. Voor Il Bufera eindigt de koers andermaal tegen de paal van de Casato.

Trecciolino heeft al snel een geruststellende voorsprong. Il Pesse wordt opgehouden door de scosso van Pantera. Selva valt in de tweede Casato, net als Lupa die aan een goede inhaalrace bezig was. Ook Massimino, bij Chiocciola komt ten val.

Oca wint, verrassend, zijn derde Palio in 5 koersen tussen 1996 en 1999. Trecciolino neemt plaats tussen de grote fantini uit de geschiedenis van Oca : Picino en Aceto.

Nota : de nieuwe PVC-matrassen werden geïnstalleerd in San Martino en men is begonnen met het controleren van de tufo (zand) om dit optimaal te kunnen houden gedurende de 4 dagen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

2 luglio 1999