2 juli 1990 – Giraffa wint de eerste Palio van de jaren 90 dankzij Bastiano en Galleggiante.

De koers zelf kent weinig verhaal. Silvano Vigni bewijst nogmaals dat hij een meester is in starten. De fantini uit Vescona profiteert van de lage startplaats en kan zo zijn kwaliteiten als snelle starter ten volle benutten; hij neemt onmiddellijk de kop en behoudt zijn positie van start tot finish.

De comebacks van Torre en later ook Oca en Istrice worden door Bastiano’s enorme drang naar een nieuwe overwinning afgewend. De grootste verdienste van Bastiano was dat hij een goede ‘feeling’ had opgebouwd tijdens de prove met Galleggiante, een paard dat niet gewild was door de grote fantini van die tijd.

De tratta zette Montone met Figaro en Oca met Pitheos in de rol van superfavoriet. Daaronder werd Torre gezet met Chartreuse, die in zijn eerste Palio indruk had gemaakt. Aquila met Uberto en Giraffa met Galleggiante werden gezien als gevaarlijke outsiders.

Voor het eerst dragen Massimo Donatini en Renzino Turchi de kleuren van een contrada. Ze worden echter vervangen vanaf de tweede prova wanneer alle 10 contrade hun definitieve fantino gekozen hadden. Pantera en Nicchio (2x) worden vrijgesteld van deelname aan een prova. De prove worden gewonnen door Tartuca, Nicchio, Giraffa, Istrice en Montone (2x).

Mossiere Euro Federico Roman

Dit brengt ons tot de dag van de Palio met Euro Federico Roman die zijn debuut maakt op de verrocchio. De startvolgorde benadeeld favorieten Montone en Oca met een negende en tiende plaats aan de start. De start duurt lang en is chaotisch. Temeer door het controversiële werk van Roman. Eerst wordt hij ervan beschuldigd om onterecht een valse start te geven, vervolgens is hij de oorzaak van de val van Bambina en Aceto en tot slot is hij niet in staat om zijn autoriteit te bewaren ten aanzien van de fantini, in het bijzonder Massimino die zich misdraagt.

Roman noemt de tien Contrade als volgt binnen :  de volgende volgorde: Istrice, Giraffa, Nicchio, Torre, Leocorno, Aquila, Tartuca, Pantera, Montone en Oca. Tussen de touwen is er veel verwarring omdat Nicchio onmiddellijk zijn positie verlaat om Montone te hinderen.

Bij een eerste ongeldige start kan Roman de koord niet tijdig laten zakken waardoor Aceto en Bambino ten val komen. Istrice en Nicchio waren wel op tijd weg maar werden dus teruggefloten. Minuten gingen voorbij, de orde werd hersteld maar de verwarring tussen de touwen bleef. De mossiere besliste om de paarden meerdere keren opnieuw binnen te roepen.

Wanneer Cianchino het geschikte moment ziet om binnen te komen is Torre iets verwijderd van de eerste koord. Terwijl Oca binnenkomt staan de 9 andere als volgt : ver van het hek behoudt Istrice de eerste positie, geflankeerd door Giraffa. Achter hen, op de tweede rij als het war staat Torre. Vervolgens Leocorno, Aquila, Tartuca, Pantera, Nicchio ietwat achteruit en tot slot Montone.

Giraffa start het best en neemt de kop, gevolgd door Leocorno. Vervolgens zien we een peloton van Istrice, Torre, Aquila, Tartuca, Pantera en Montone. Achteraan volgen Nicchio en Oca.

Na de Fonte Gaia is Bastiano alleen op kop, Leocorno wordt bijgebeend door een uitstekende Francesco Ticci die Chartreuse en Torre naar een tweede positie leidt. Montone vermindert de achterstand ook en komt langszij bij Bazzino en Fabiola.

Van achterenuit is Nicchio erg sterk, hij passeert na Fonte Gaia Tartuca, Pantera en Oca. In San Martino draait Giraffa als eerste, gevolgd door Torre. Achter hen volgen Leocorno, Aquila en Montone; Nicchio heeft teveel snelheid, rijdt in op Leocorno maar Bazzino kan op de rug van Fabiola blijven zitten. Aquila en Nicchio vallen. Montone wordt gedwongen om te remmen waardoor de krachtige Figaro uit zijn ritme valt.

In de derde positie volgt Istrice die het hele gebeuren kan ontwijken. Daarna volgt Oca die 5 posities herstelt. In de eerste Casato draait Giraffa nog steeds als eerste. Hij wordt achtervolgd door Torre en Oca die Istrice voor het Palazzo Pubblico passeerden. Verderop zien we Leocorno, Uberto die scosso loopt, Pantera, Montone en Tartuca.

In de tweede San Martino vertraagt Bastiano voorzichtig voor de bocht om erna opnieuw het paard aan te sporen. Hij wordt nog altijd gevolgd door Torre en Oca die dichter bij zijn rivaal komt. In vierde positie Uberto voor Aquila die niet opgeeft en Istrice gevolgd door Montone. Torre voelt de hete adem van Oca in zijn nek. Francesco Ticci draait erg kort en kan de paal niet vermijden. Tredici’s koers komt hier tot een einde maar niet zonder zijn rivaal te ontdoen van eventuele ambities.

Giraffa heeft een aanzienlijke voorsprong, alleen een fout van Bastiano zou de achtervolgers nog een kans kunnen geven op een overwinning. Istrice heeft ondertussen Oca gepasseerd en Chartreuse bijgehaald en geeft niet op. Silvano Vigni begint de derde ronde met een aanzienlijk voordeel, de Palio is gelopen. Achter hem volgen Chartreuse, Istrice, Oca, Uberto, Leocorno, Montone en verderop ook Pantera.

De laatste San Martino nadert. De triomfantelijke koers van Bastiano is bijna ten einde. De achtervolgers worden opgehouden door de scossi van Torre en Aquila die pogingen van Istrice, Montone, Oca, Leocorno en Pantera om terug te komen belemmeren.

Giraffa wint zijn derde Palio in zeven jaar, evenveel als de periode dat Bastiano moest wachten op een nieuwe overwinning. Hij komt lachend en met de zweep omhoog de meet over!

Deze slideshow vereist JavaScript.

2 luglio 1990