2 luglio 1993 : een zwarte palio, zowel de drappellone als het koersverloop

De zwarte drappellone van Massimo Lippi werd al felbesproken voor ze voor het eerst getoond werd aan het publiek. De artiest had de bedoeling om een boodschap van broederschap en vrede maar ook het duistere Siena weer te geven. Maar achteraf gezien leek het een voorgevoel van de artiest dat het een zwarte Palio zou worden.

De Palio gewonnen door Beppino Pes op Barabbas en kan aanschouwd worden als een “ouderwetse” Palio. De ongevallen waarbij drie paarden betrokken waren, waarvan er twee moesten worden afgemaakt – Pinturetta en Way to Sky – zorgden ervoor dat dierenactivisten vrij spel kregen en gesteund werden door beelden om zo naar de rechtbank voor dierenmishandeling te trekken. De valpartij in de eerste San Martino leek een gewoonte te worden in de moderne Palio.

Het was echter ook een ouderwetse Palio omdat Leocorno won vanuit de achtergrond. Het was vanaf juli 1987 geleden dat een Contrada won die niet onmiddellijk de leiding genomen had. Selva profiteerde toen van een enorme valpartij in de eerste San Martino.

Dat was deze keer echter niet het geval. Barabba en Pes hadden na die eerste San Martino nog steeds twee, drie Contrade voor zich. Pas daarna kan hij beginnen aan zijn comeback. Na de koers geen enkele contrada blij met het behaalde doel, enkel Leocorno was aan het feest.

Er waren enkele cruciale momenten in deze koers. Mossiere Amos Cisi riep de Contrade als volgt binnen : Giraffa, Selva, Onda, Civetta, Tartuca, Torre, Drago, Chiocciola en Lupa. Alsof het lot beïnvloedt werd moest Giuseppe Pes detto Il Pesse op Barabba voor Leocorno de start geven. Barabba was de eerste prova tegen de touwen gebotst en wilde de andere prove nooit rustig zijn plaats innemen tussen de touwen.

Mossiere Amos Cisi

De start duurde lang; de mossiere wijst naar Leocorno terwijl het eigenlijk Torre is die het meest onrustig is. Bij een eerste, valse start is Selva goed weg. Giraffa wordt nerveus en het paard Co Ho krijgt een stamp van Oriolu. De volbloed van via delle Vergini hint en wordt naar het stadhuis gebracht. Giraffa zal dus niet deelnemen aan de Palio.

Na een tweede valse start volgt de goede. Leocorno komt snel bij de anderen en zoals iedereen verwachtte is het Selva die de kop neemt. Gevolgd door Onda en Drago langs de binnenkant. Tartuca en Chiocciola lopen langszij aan de buitenzijde. Civetta was ingesloten tegen het hek en Lupa en Torre bevinden zich in het midden van de piste.

Ter hoogte van Fonte Gaia loopt Selva nog steeds op kop met een stevige galop. Chiocciola is tweede gevolgd door Tartuca en Onda. Civetta komt sterk opzetten langs de binnenzijde van de piste. De andere volgen op een rij maar het drama is al begonnen. Way to Sky tracht vooraan te geraken.

In San Martino draait Selva als eerste. Ze lijken onbereikbaar behalve voor Civetta die een onmogelijk traject gekozen hebben en die alleen tot een valpartij kan leiden. Dat is dan ook wat er gebeurd. Pinturetta komt ten val en sleurt fantini van twee contrade mee.

Oriolu loopt scosso verder. Daarachter wordt men gedwongen om een ander traject te nemen. Tartuca, Chiocciola, Lupa en Leocorno slagen hierin. Onda en de vallende Torre echter niet.

De koers gaat verder … In de eerste Casato probeert Tartuca buitenom te gaan om een aanval in te zetten op de scosso van Civetta. Het blijkt een vergissing te zijn. Oriolu draait breder dan verwacht en Figaro verliest zijn ritme. Als derde draait Lupa gevolgd door Leocorno die de bocht heel scherp aansnijdt. Tartuca wordt ingehaald door Lupa en Chiocciola.

De scosso van Civetta rijdt nog steeds op kop richting tweede San Martino, op afstand gevolgd door Leocorno, Lupa, Tartuca en Chiocciola. In de bocht draait Oriolu de Zamaglia weer breed en rijdt kwasi rechtdoor richting het begin van de matrassen. Leocorno maakt van de gelegenheid gebruik en neemt stevig de leiding. Lupa volgt maar Icaro lijkt het manoeuvre van Oriolu te kopiëren. Chiocciola wordt tweede gevolgd door Tartuca.

In de tweede Casato draaien Leocorno, Chiocciola, Tartuca en Lupa in ongewijzigde posities. Barabba strekt zich nog steeds uit in zijn galop. Enkel Chiocciola lijkt klaar en in staat om gebruik te maken van  eventuele fouten.

In de derde en laatste Casato botst Pes tegen de paal, blijft te paard en kan zijn zegetocht verderzetten richting finish. Beppino Pes steekt de finish over met zijn tong uit zijn mond. De vorige twee overwinningen waren op Pytheos en met een enorme glimlach op zijn gezicht. Il Pesse reed een geweldige Palio.

Het succes werd echter overschaduwd door de dramatische scènes die live werden uitgezonden in het ganse land. De volbloed van Drago rende door met drie gebroken ledematen tot hij neerstortte, Pinturetta werd overlopen door zijn achtervolgers en Quimper kon gered worden dankzij een spoedoperatie. Hij zou echter nooit meer terug kunnen keren naar de Piazza.

Deze slideshow vereist JavaScript.

2 luglio 1993