ANALYSE: Giovanni Atzeni, topfantino op alle wenken bediend

Atzeni mag niet klagen. Na de estrazione in mei bleken 8 van de 10 contrade bereid hun poorten wijd open te zetten voor hem. Dan bewerkte hij de capitani om maar één toppaard te kiezen en zo geschiede. Op 29 juni koos men wel de sterke Violenta Da Clodia maar niet de even of meer gevreesde Tale e Quale. Atzeni had dus 80% kans op het enige toppaard te rijden. Violenta ging naar Selva, contrada zonder rivaal, waar Atzeni reeds twee keer was gewonnen. En nog beter: de twee contrade die hun deuren voor Atzeni hadden gesloten, hadden hun rivaal aanwezig op de Piazza. Torre lootte Zio Frac, ook winnaar in 2022 met Atzeni maar met een kleinere motor, gecounterd door Onda met Carlo Sanna, vriend van Atzeni. Chiocciola lootte Anda e Bola, een debutant met een goede reputatie, met Bartoletti, de belangrijkste rivaal van Atzeni, maar gecounterd door Tartuca met Sebastiano Murtas, ook een vriend van Atzeni. En alsof het nog niet genoeg was. Bij de start rivalen Onda en Torre naast elkaar en dan Atzeni op de zeer gunstige derde plaats en Chiocciola rincorsa terwijl Tartuca op de zesde plaats stond om hem van daaruit te counteren, wat ook is gebeurd. Atzeni won zijn tiende Palio, zijn vijfde achtereenvolgende, nooit gebeurd in de geschiedenis van de Palio, en verbeterde zijn recordtijd van snelste Palio die hij reeds vorig jaar had gezet op diezelfde Violenta.

Twee vragen van één miljoen

Vooreerst: waarom wordt Atzeni op al zijn wenken bediend door de capitani?

Omdat men alleen nog vertrouwen heeft in zijn capaciteiten en men alle andere fantini minderwaardig vindt, inclusief Bartoletti die niet meer gewonnen is sinds 2017. De overweging dat Atzeni 8 kansen op 10 heeft om het enige toppaard te krijgen en de contrade maar 1 kans op 8 om paard en Atzeni binnen te halen is onbelangrijk geworden. Zelfs dat met Tale e Quale hun kansen op een tweede toppaard zouden verdubbelen is onbelangrijk geworden.

Het gerucht in de stad dat er een anti-Atzeni-groep zou groeien, “hij mag geen 5x na elkaar winnen”, is complete onzin. Elke contrada denkt aan het eigen belang en samenwerking met andere is uitgesloten. Hoe minder Atzeni willen, hoe groter onze kansen, is de redenering. Dus iedereen wil Atzeni.

Tweede vraag: als Atzeni zo oppermachtig is, waarom probeert men dan niet met andere fantini als deze minderwaardige generatie?

De jongste actuele fantino is Guglielmi, 28 jaar. Vroeger wonnen Il Pesse op 19, Cianchino op 20, Dè en Massimino op 22, Bastiano en Aceto op 23, en Il Bufera op 24. Opnieuw moet het antwoord gezocht worden in de oppermacht van Atzeni die een groep van getrouwen rond zich heeft die hij plaatst in bevriende contrade: Sanna, Murtas, Arri, Piras, Caria, Coghe en Pusceddu blijven kansen krijgen.

Hoogmoed of overmoed?

Giovanni Atzeni is een intelligente, beschaafde, bedachtzame, minzame en zelf bescheiden man. Altijd een vriendelijk woord voor iedereen. Achter dit masker verschuilt zich een intelligente, scherp analyserende en koel redenerende machine, die beleefd luistert naar advies en vervolgens zijn keuze maakt. Na deze koers heeft hij drie uitspraken gedaan die daar scherp van afwijken.

  • Eerste uitspraak: toen ik derde stond bij de start wist ik dat ik gewonnen was.
    Zou hij vroeger nooit gezegd hebben uit respect voor de anderen.
  • Tweede uitspraak: ik ben blij met deze tiende overwinning, maar jullie hebben het laatste nog niet gezien
    Een uitdaging van iedereen, contrade en capitani en fantini. Ook niet gewoon.
  • Derde uitspraak: ik ben geen kannibaal. De andere fantini moeten meer hun best doen.
    Vooral deze uitspraak heeft iedereen doen perplex staan. Dit is ook een afvallen van iedereen die hem omringt.

Wat nu?

We kennen reeds 7 contrade die op 16 augustus zullen rijden. Vijf ervan hebben de deuren reeds opengezet. Torre niet, en Pantera evenmin want hij heeft een goede relatie met rivaal Aquila. Volgende zondag volgt de estrazione van de drie anderen en weten we meer.

We kunnen ons niet voorstellen dat de capitani Atzeni zullen afvallen, maar wat met de fantini? Voor enkele dagen pleitte ex-topfantino Il Pesse ervoor om de huidige generatie te laten vallen en veel jongeren een kans te geven. En vandaag op maandag 3 juli merkte Franco Masoni, moderator van Canale 3 Toscana, zeer terecht op dat er deze keer vijf batterie zijn gereden op de tratta zoals we ze in jaren niet meer hebben gezien. Met hoge intensiteit en door nieuwe jonge fantini waarvan geen enkele een kans heeft gekregen tijdens deze Palio. Waarop wachten de capitani?

Selva: geen contrada als de anderen

Selva heeft zijn 18e Palio gewonnen sinds 1945, de absolute top. Selva heeft geen rivaal, soms een verstoorde relatie met Oca, organiseert op zeer eigenzinnig wijze de Palio, dit wil zeggen: laat jonge debuterende fantini op toppaarden rijden (Bastiano, Bonito, Sgaibarre) en die winnen dan nog. Selva heeft een reeks hyperintelligente en soms zeer exentrieke capitani gehad (Marini en vooral Rugani, en pastoor Donvi) die hun hand niet omdraaiden voor gecompliceerde en verraderlijke intriges. Selva is er voor beloond.