Na een winterslaap ontwaakt ook Siena en zijn de voorbereidingen voor het Palio-jaar 2024 van start gegaan. In dit schrijven blikken we terug op de sancties die uitgesproken werden in het najaar naar fantini én contrade toe. Daarnaast blikken we vooruit naar de Palio’s van 2024 (Wie doet er mee? Wie doet er zeker niet mee? En wie doet er al zeker 2x mee?). Tot slot vatten we ook de eerste stappen naar de Palio’s van juli en augustus 2024 samen (Wie schildert de drappeloni? Wie is er mossiere? Wanneer moeten de paarden zich inschrijven en wanneer zijn de previsite en de Corse di Addestramento ingepland?).

Sancties na de Palio’s van 2023

We zetten de belangrijkste sancties na het Palio-jaar 2023 even op een rijtje.

Bij de contrade zien we volgende sancties:

 • Torre: 2 palio’s diskwalificatie
 • Aquila: 1 palio diskwalificatie
 • Chiocciola en Tartuca hebben elk 3 censura’s (waarvan ze er elk al 1 uitzaten in augustus). Wanneer ze er 3 hebben (binnen de 5 palio’s) wordt dit een deplorazione; 3 deplorazione’s worden binnen de 9 palio’s een diskwalificatie.
 • Ook Oca en Bruco kregen een censura.

Bij de fantini zien we volgende straffen:

 • Gingillo: 1 diskwalificatie door optelling van amonizioni (ten vroegste in augustus weer van de partij)
 • Carburo: 2 diskwalificaties (ten vroegste in juli 2025 weer van de partij)
 • Bighino: 5 diskwalificaties (ten vroegste in augustus 2026 weer van de partij)
 • Amonizioni zijn er voor Bighino, Gingillo en Grandine (2 amonizioni in 3 palio’s = diskwalificatie)
 • Diffide zijn er voor Scompiglio (3), Brigante en Tittia
Wie doet er mee in juli en augustus 2024?

Voor de Palio van juli 2024 zijn volgende contrade zeker van deelname: Valdimontone, Pantera, Bruco, Leocorno, Lupa, Civetta en Oca. (met Leocorno-Civetta zien we alvast 1 rivaliteit)

In augustus zijn dat: Selva, Lupa, Valdimontone, Onda, Nicchio, Leocorno en Civetta (met Leocorno-Civetta en Valdimontone-Nicchio zien we alvast 2 rivaliteiten).

Civetta zal 2x deelnemen nadat ze vorig jaar hun 2 Palio’s schorsing uitzaten omdat ze uitgeloot werden.

Volgende contrade zullen 2x deelnemen aan de extrazione met het risico niet te rijden in 2024: Aquila, Chiocciola, Drago, Giraffa, Istrice, Tartuca en Torre.

Opgelet: Torre zal niet rijden gezien ze 2 Palio’s geschorst zijn (ze kunnen wel uitgeloot worden waardoor ze een schorsing uitzitten); ook Aquila moet uitgeloot worden om één Palio schorsing uit te zitten. Indien dit in juli gebeurd kunnen ze in augustus bij loting opnieuw deelnemen.

Volgende contrade zullen beide Palio’s rijden in 2024: Civetta, Leocorno, Lupa en Valdimontone.

Wie schildert de Palio’s?

De gemeenteraad van 21 december 2023 benoemde 2 kunstenaars die de drappelloni voor de Palio’s van 2 juli en 16 augustus 2024 zullen ontwerpen. In juli zal schilder Giovanni Gasparro de eer hebben om de Palio te schilderen. Hij werd geboren in 1983 en is een leerling van schilder Giuseppe Modica, door critici bekend als “de laatste van de Caravaggeschi”. In augustus zal het een creatie zijn van Riccardo Guasco, ook bekend onder het pseudoniem “Rik”. Hij is illustrator, schilder en grafisch ontwerper en is een gevestigde waarde in Italië en de rest van de wereld. Hij werd geboren in 1975 en is bekend om zijn posters beïnvloed door stromingen zoals het kubisme en futurisme.

De masgalano zal aangeboden worden door de Gruppo Donatori di Sangue delle Contrade. Het ontwerp wordt toevertrouwd aan kunstenaar Lara Aldrovandi, een Toscaanse, geboren in Piombino en beschouwd als een van de meest verdienstelijke oud-studenten van de Academie voor Schone Kunsten van Carrara.

De masgalano is de prijs die wordt toegekend aan de Contrada wiens verschijning het beste is in termen van elegantie, waardigheid van houding en coördinatie tijdens beide historische parades voorafgaand aan de Palio.

Wie is de mossiere?

Eind januari kwamen de kapiteins van de 17 contrade samen bij de burgemeester. Op dat overleg werd Bartolo Ambrosione aangesteld als mossiere voor het Palio-jaar 2024. Hij zal (in augustus) voor de twintigste (niet opeenvolgende) keer op de verrocchio plaatsnemen.

Wanneer start en eindigt de inschrijving van de paarden voor het Protocollo Equino 2024?

Vanaf 5 februari tot 1 maart (voor 12u00) mogen paardeneigenaars hun paarden inschrijven voor het Protocollo Equino voor 2024. Deze paarden zullen vervolgens meerdere malen medisch gekeurd worden en zijn verplicht om deel te nemen aan enkele prove en lavori di Addestramento.

Die previsite vinden plaats op 8, 9 en 10 maart.

Wanneer worden de Corse en lavori di Addestramento gereden?

De corse en lavori di Addestramento zullen plaatsvinden volgens het volgende programma:

 • dinsdag 19 maart (lavori di  addestramento in Mociano)
 • dinsdag 26 maart (lavori di addestramento in Mociano)
 • dinsdag 2 april (corse di addestramento in Monticiano)
 • zaterdag 13 april (corse di addestraento in Monticiano)
 • dinsdag 16 april (lavori di addestramento in Mociano)
 • dinsdag 30 april (corse di addestramento in Monticiano)
 • dinsdag 7 mei (lavori di addestramento in Mociano)
 • dinsdag 14 mei (corse di addestramento in Monticiano)
 • dinsdag 28 mei (lavori di addestramento in Mociano)
 • dinsdag 4 juni (lavori di addestramento in Mociano)

De kalender kan onderhevig zijn aan wijzigingen in geval van ongunstige weersomstandigheden of andere eventualiteiten.