Analyse van de palio van 16 augustus 2017

De Bekroning van een boeiend Palio- jaar

Ik schreef al na 2 juli dat die Palio een les in bescheidenheid was voor wie dacht, zoals ik, dat hij alles had meegemaakt in Siena. En 16 augustus werd uiteindelijk een nieuwe onuitgegeven, bijna historische Palio om meerdere redenen.

Geen nacht- of ochtendritten want compleet verstoord door de eerste stortbui in Toscane na zes weken bloedheet weer en blauwe hemels.

Een batteria op de ochtend van 13 augustus waarbij de starter het starttouw liet vallen om de rincorsa te straffen die minutenlang had geweigerd om binnen te komen. Niet meer gebeurd sedert de jaren ’60 en toen zelfs in een echte prova. Consternatie alom, begrip bij velen en woede bij de ‘puristen’ die kost wat kost de rechten van de rincorsa wensen beschermd te zien.

Alle sterke paarden geselecteerd behalve Preziosa Penelope wegens ‘manifesta superiorità’, en eventueel andere winnaars zoals Occolé en Oppio om eerder obscure redenen.

Morosita Prima (2 vittorie) ging naar Istrice dat de schande van de cappotto van Lupa in 2016 wilde uitwissen en koos onmiddellijk Atzeni (5 vittorie). Rivaal Lupa kreeg Quore de Sedini, een debutant getraind door Bartoletti, en door Bastiano als het sterkste paard omschreven, en koos toch voor de verdediging met killer Carboni, toen men er niet in was geslaagd om Bartoletti te overtuigen in de aanval te rijden.

Polonski (snelste tijd ooit als halfbloed) naar Torre met Mari (5 vittorie) maar met zijn groot probleem onopgelost, dwz hij weigert om bij het touw te gaan staan en vertrekt alleen vanuit een teruggetrokken positie. Rivaal Oca met Renalzos (zeer sterk in juli) kiest voor Pusceddu als killer, die trouwens ook persoonlijk openstaande rekeningen zou hebben met Mari, werd er althans gefluisterd in de stad. Tweede rivaal Onda trok Porto Alabe, en diens aanwezigheid was een verrassing. Porto Alabe is een mooi en zeer gezond paard, heeft als enige 10 opeenvolgende Palio’s gereden van 2013 tot en met 2017, maar hoofdzakelijk kleurloze koersen en vooral de Palio van 2 juli was een ramp : traag weg en geen recuperatie, en dat voor Onda met Atzeni. Men koos Carlo Sanna als fantino, na een uitstekende prestatie op 2 juli voor Aquila.

Grote vreugde bij Valdimontone met Sarbana, de winnaar van 2 juli, en een nieuwe kans voor Bartoletti, die een tweede overwinning kon behalen voor Montone en een ongezien record vestigen van overwinningen in vier opeenvolgende Palio’s. Niet meer gebeurd sedert de 19de eeuw. De rest werd als meelopers bestempeld, ook Rocco Ro bij Aquila met Zedde, een zeer mooi en sterk paard, maar ‘macchinoso’, dwz niet soepel in de bochten en niet precies genoeg. Chiocciola bleef achtervolgd worden door pech, dwz matige paarden : Solo Tue Due, met Elias Mannucci, die een nieuwe kans kreeg na zijn ramp met Istrice tegen Lupa op 2 juli 2016.

Tijdens de redelijk slappe prove zoeken Oca en Torre mekaar, en steigerde S’Othieresu van Bruco voortdurend, nochtans bereden door zijn trainer Bruschelli.

Sensatie vlak voor de koers : Lupa trok zich terug wegens een kwetsuur aan Quore de Sedini en de gehele strategie van de Palio wijzigde ingrijpend. Istrice heeft geen rivaal meer, kan vrijuit zijn kans gaan, ten nadele van de andere grote favoriet Valdimontone waarover wordt gefluisterd dat ze 100.000 euro zouden beloofd hebben aan Pusceddu van Oca om andere favoriet Torre te stoppen. Pech voor Istrice bij de start : slechts 9 contrade nemen deel, maar Istrice moet de start geven. Wat moet Atzeni doen? Zelf zijn kans gaan of toch eventueel Montone lanceren en zijn persoonlijke rivaal Bartoletti helpen? Uitgesloten! Mari van Torre helpen is ook uitgesloten want Atzeni is vooral de fantino van Oca zelf (3 vittorie voor Oca) dat defensief gaat rijden tegen datzelfde Torre.

Zoals verwacht weigert Polonski van Torre bij de koord te gaan staan, plaatst zich achter de rest en wordt daar geblokkeerd door Oca en Pusceddu die alle berispingen van de starter omdat hij zijn positie verlaat, volkomen negeert. Atzeni start verrassend snel en heel zwak, zoals trouwens ook in juli met Onda, terwijl Oca en Torre totaal buiten positie staan. Dus een ongeldige start want de mossiere moet de belangen van alle contrade beschermen, ook van Torre en Oca, maar keurt de start om onbegrijpelijke redenen toch goed. Achteraf zegt een getuige aan de start dat de  mossiere de start eigenlijk wilde afkeuren, dat hij de knop van de mortaretto (het apparaat dat een ontploffing veroorzaakt waarmee een valse start wordt aangegeven) niet onmiddellijk kon vinden, en dat hij, zoals voorgeschreven door de veiligheidsregels en zoals steeds gebruikelijk is, onmiddellijk van de verrocchio werd getrokken door bodyguards die hem naar zijn vertrekkensklare vluchtauto hebben gesleurd. Only in Siena !!!! Deze redelijk straffe bewering vindt toch enigszins bevestiging in de verklaring achteraf van de mossiere dat hij de start goed gaf om verdere chaos te vermijden. Hij geeft dus twijfel toe over de geldigheid.

Oca en Torre vertrekken een eind achter de groep, achter de slecht gestarte Istrice. Op dat ogenblik denk je onmiddellijk een koers te zullen zien op maat van Montone en Bartoletti in tweede positie achter een kansloos Chiocciola, wel goed vertrokken maar geen motor. Onda zit in derde positie en volgt goed. Chiocciola pareert een aanval van Montone en een tweede aanval van Onda, ondertussen over Montone gegaan, in de tweede ronde, maar dan bij de aanvang van de derde ronde ziet men Montone duidelijk kracht te kort komen (uitgeblust na 2 juli ?) en passeert Onda Chiocciola en gaat onbedreigd winnen. Een verrassing van formaat. Die vervelende Porto Alabe rijdt een prachtkoers, perfect geleid door Carlo Sanna, die zijn eerste Palio wint na reeds een mooie koers in juli.

In de achtergrond beleefden we spectaculaire en vreemde valpartijen. In de eerste San Martino botste Morosita Prima tegen de matrassen, Mari zou ‘weg’ geroepen hebben naar Atzeni voor hem die net voor de tweede Casato uitgleed, zich herstelde en zeer zwaar werd aangereden door Mari. Beiden vielen achter de bocht. In de tweede San Martino reed Bruschelli voor Bruco zo plomp in  de matrassen dat men moet denken dat het afscheid nadert, en sprong Pusceddu van Oca in complete verwarring van zijn paard, vluchtte de Cappella in voor het stadhuis waar het Rode Kruis staat, en moest na de koers door 40 gewapende carabinieri beschermd worden voor de woedende Torraioli. Waarom was hij niet doorgereden tot aan de palco van Oca?

Maar het gespreksonderwerp van de dag is wat er daarna is gebeurd in de tweede Casato na de val van Istrice en Torre. Mari staat op, duwt de toegesnelde verplegers en een politievrouw weg die daaraan een gebroken rib overhoudt, en begint vervolgens met zijn zweep te meppen op de rug van Atzeni en geeft hem zelfs een vuistslag. Nooit gezien !!! En voer voor de commissie die straffen moet uitdelen. Pronostiek : zeker 2 Palio’s schorsing. Verzachtende omstandigheid in het achterhoofd van de rechter : voor enkele jaren werd Mari voor Lupa na een zware val bij de aankomst stevig in mekaar geramd door Istricaioli, en diende geen klacht in want ‘onderdeel van het spel’ .

Atzeni en Mari zijn zeer zwaar geredimensioneerd na dit en ook vorig Paliojaar. Atzeni heeft nog als excuus dat hij twee keer rincorsa was, maar startte telkens met weinig overtuiging en kwam in de beide koersen niet voor. Bartoletti is de onbetwiste koning en Carlo Sanna, detto Brigante, heeft zich gepositioneerd als coming man. Geen overbodige luxe want de Palio is aan vernieuwing toe na de afgangen van de oude meester Bruschelli, de meteoor Minisini, Zedde en de ouder wordende Ricceri, en de zwakke prestaties van Atzeni en Mari. Elias Mannucci, detto Turbine, kan ook terugblikken op een behoorlijke prestatie in zijn derde Palio. Maar, je kan er niet naast zien : Sanna is 28 en Mannucci 26. Dat zijn geen jonge veulens meer zoals Cianchino die op zijn 20ste won, Pes en Bonito op hun 19de, Bastiano op zijn 24ste en Aceto op zijn 22ste. Bovendien wonnen Bastiano en Pes in hun debuutkoers. Je ziet weinig jong talent aankomen. Atzeni en eventueel Mari zullen ook volgend jaar mee de eerste keuze hebben.

Een bewogen dag en het meest ongelooflijke moest nog komen. Terwijl wij in de bars voor de 50ste keer naar een herhaling zaten te kijken van de koers, schoot de Torre del Mangia in brand. Het is de gewoonte in Siena om na de koers de kantelingen (Stadhuis, Toren en Palazzo Sansedoni) op de Piazza del Campo feestelijk te verlichten met grote olievuren. Die van de Torre hebben de plankenvloer boven in brand gestoken. Huilende sirenes van pompiers tussen de trommels van de zegevierende Ondaioli. Gelukkig werd alles snel geblust en met kleine restauratiekosten.

Zeg nu zelf : je kan dit toch niet allemaal verzinnen. Het komt vanzelf in Siena. Nog hoeveel keer slapen ? Afspraak op 2 juli 2018.

Jan Gilliams