Burgemeester Fabio zegt nee tegen voorstel Palio Straordinario in 2025.

“Er zal geen Palio Straordinario zijn in 2025”. Dit is het commentaar van de burgemeester van Siena, Nicoletta Fabio, met betrekking tot het verzoek van het Comité Amici del Palio voor de organisatie van een Palio Straordinario voor de zevenhonderd jaar sinds de eerste steenlegging van de Torre del Mangia.

“Terwijl ik rekening houd met het belang van deze herdenking, zou ik willen specificeren dat een jubileum geen buitengewone gebeurtenis is – voegde burgemeester Fabio eraan toe – Belangrijke jubilea voor onze stad zijn goed beken. Het idee is in feite om het symbool bij uitstek van onze stad, de Torre del Mangia, te vieren in de Palio van juli 2025, voor de zevenhonderd jaar sinds de eerste steenlegging, zoals terecht herinnerd door het Comité Amici del Palio. De Palio van augustus 2025 zal in het teken staan van de vijfhonderd jaar sinds de geboorte van de Sienese Academie van de Intronati”.

“Ook in 2025 – zo concludeerde de burgemeester – evalueren we de organisatie van een wedstrijd, gereserveerd voor de Sienezen, om de kunstenaar te identificeren die de drappellone van 2 juli zal schilderen”.

Voorzitter Emiliano Muzzi had niet verwacht dat er een voor de hand liggend positief antwoord zou komen, omdat, zoals hij meerdere malen zei, “we allemaal heel goed weten dat het organiseren van een buitengewone Palio niet eenvoudig is”. Wat de voorzitter van het Comité Amici del Palio misschien niet had verwacht, was zo’n snelle, negatieve reactie van het gemeentebestuur. Gisteren was de mededeling van de commissie over het voorstel voor een buitengewone Palio voor de 700 jaar Torre del Mangia, die in oktober 2025 zou plaatsvinden, en 24 uur later kwam de dwingende nee van burgemeester Nicoletta Fabio.

Emiliano Muzzi was te gast in het programma ‘Palio d’Inverno’ waarvan u hieronder de beelden kan vinden. Hij zei daarin dat ze het voorstel anderhalf jaar op voorhand gedaan hadden net om er genoeg tijd over te laten gaan om goed na te denken…

SienaTV nieuws 15/02/2024: kijken vanaf 1.05

Palio D’Inverno 15/02/2024