Zevenhonderd jaar Torre Del Mangia: reden voor de organisatie van een Straordinario?

De Piazza del Campo én vooral de Torre del Mangia zijn een deel van Sienees zijn. Ze zien hem gang hun leven en als ze overlijden wordt er met de kist een laatste groet aan gebracht. De Torre del Mangia is als een moeder voor iedereen die in Siena geboren is.

Volgens het verhaal van de kroniekschrijver Agnolo di Tura del Grasso werd op 12 oktober 1325 de eerste steen van de Torre del Mangia gelegd. En om het 700-jarig jubileum van één van onze meest gekoesterde bezittingen te vieren, vond het comitato Amici del Palio een Palio Straordinario en juiste keuze. De motivatiebrief ligt op tafel bij de burgemeester.

De voorzitter van hetzelfde comité, Emiliano Muzzi, legde het idee uit. “De Torre del Mangia is het kloppende hart en de ziel van de stad. Ik denk daarom dat het belangrijk is dat wij het initiatief nemen. Sinds 1947 zijn we (als comitato) er altijd geweest om te zien wat er mooi is in onze stad”, zei hij.

Het verzoek, gericht aan burgemeester Nicoletta Fabio, is samengevat in een brief van vijftien regels. Het voorstel om een Palio Straordinario te houden; die de tweede zou zijn in dit nieuwe millennium in de maand oktober (de vorig werd op 20 oktober 2018 gewonnen door Tartuca en werd georganiseerd ter herdenking van de honderdste verjaardag van het einde van de Grote Oorlog) is echter niet het enige voorstel van de commissie. “We hebben ook gevraagd om een ​​gedenkplaat aan te bieden en te plaatsen boven de toegangsdeur van de Torre del Mangia”.

De datum aangegeven in de brief voor het uitvoeren van de Palio zou daarom 12 oktober 2025 zijn.

Het is nu aan de burgemeester om een beslissing te nemen. Vervolgens moeten er minstens 10 contrade instemmen om deel te nemen. Wordt vervolgd!

SienaTV nieuws 14/02/2024: kijken vanaf 2.15