Contrade doen afstand van deelname

Met de Straordinario in aantocht hebben we ons verdiept in de geschiedenis van de Straordinario. Zoals jullie weten stemmen de 17 wijken of het voorstel er door komt of niet. Dit jaar stemden de nodige 10 wijken voor. In 2009 stemden maar liefst 13 wijken tegen. Indien we de nodige 10 wijken hebben mogen de nee-stemmers alsnog beslissen om deel te nemen. Dit jaar stemden ze allemaal ja. In tegenstelling tot wat je zou aannemen is dit echter niet altijd zo geweest.

In de geschiedenis van de Palio zijn er precedenten te vinden van contrade die vrijwillig besloten hebben NIET deel te nemen. Zowel aan de ordinari (juli-augustus) als de straordinari.

De eerste keer dat een wijk afstand deed van deelname was Aquila voor de Palio van 25 augustus 1896 uit protest.

In tegenstelling tot wat je zou denken als je de datum ziet ging het hier over een gewone Palio. De palio van 16 augustus van dat jaar was een straordinario geworden waardoor de ordinario werd uitgesteld naar 25 augustus. Aquila had, zoals gezegd, besloten om niet deel te nemen. Ze werden vervangen door Torre, die ironisch genoeg wonnen met Scansino op Febo. Ook voor de Straordinario van 16 augustus van datzelfde jaar had Aquila bedankt voor deelname.

Ter gelegenheid van de Palio alla romana van 18 augustus 1901, die niet erkend werd door de stad Siena deed Leocorno afstand van deelname. De koers werd echter niet gereden na een invasie van de piste.

Hetzelfde Leocorno bedankte samen met Aquila en Drago voor deelname aan de Straordinario van 28 september 1902 (ter gelegenheid van het 13e Congresso della Societa Dante Alighieri).

Het laatste geval van vrijwillige afstand van de deelname van een Palio door een wijk vond plaats in 1967. In dat jaar, op 24 september, werd de Straordinario gelopen (ter ere van het congres voor wetenschap in Siena). Istrice, die niet akkoord gingen met het gekozen thema, besloot om niet deel te nemen aan de Palio.

Dank aan Roberto Filiani en Francesco Zanibelli