De 10 paarden op een rij, 6 onder hen zijn Anglo Arabo Sardo en verder zien we 3 debutanten.

Het lot was zoals we weten gunstig voor Torre, Selva, Onda en Istrice. Zij kregen Violenta Da Clodia, Remorex, Porto Alabe en Oppio toegewezen. Deze paarden worden door iedereen als eerste garnituur gezien. Afgezien van Violenta da Clodia die twee Palio’s reed en evenveel keer tweede werd, hebben de drie andere minstens één keer gewonnen op de Piazza del Campo.

De drie debutanten zijn alle drie Anglo Arabo Sardo (Arabisch-Sardijnse bloedlijn), we denken aan Unidos, Tornada en Tottugoddu.

Maar liefst 6 van de 10 paarden die deze Palio van 16 augustus zullen lopen zijn geboren en getogen in Sardinië : Porto Alabe, Remorex, Tabacco, Schietta, Unidos en Tornada. De andere 4 zijn Violenta da Clodia, Una Per Tutti, Tottugoddu en Oppio.

Op Spoonriver.biz vonden we enkele interessante weetjes om te delen.

Bruco – Schietta:

Fondo Inglese, dochter van Vidoc en La Giralda, geboren in Bolotana (NU) in 2011, en daar opgeleerd door Antonello Puddu. Ze reed 7 koersen zonder podiumplaats alvorens Giosuè Carboni haar opleidde richting Palio, door veel koersen in de provincie te gaan rijden. Ze reed twee Palio’s, beide in 2018 in augustus en oktober, waarin ze haar precisie en regelmaat liet zien. Een extra jaar ervaring kan de sleutel zijn om als een protagonist op te duiken.

Chiocciola – Una per Tutti:

Fondo Inglese, dochter van Pantuosco en Piromane, geboren in 2013, werd de eerste jaren opgeleid door Az. Agr. Le Casacce. Het was een van de eerste kinderen van Pantuosco die opviel in de reguliere competitie, met 9 top 3-plaatsen in 12 koersen. Daarna volgde twee jaar voorbereidend werk in de provincie alvorens te debuteren op de Palio Straordinario in oktober 2018. Deze Palio zal ons vertellen tot wat ze echt in staat is.

Torre – Violenta da Clodia:

Fondo Inglese, dochter van Bombon en Dune D’Azur, geboren in 2013, werd opgevoed door Alessandra Capparella. Ze komt uit de Clodia-clan en bewees op drie-jarige leeftijd een goede merrie te zijn. Ze slaagde erin om twee toppers als Ribelle da Clodia en Unico de Aighenta te verslaan. Deze kwaliteiten toonde ze ook op Piazza del Campo. In de twee gelopen koersen werd ze steeds tweede. Ze wordt altijd in topconditie aangeboden door het team Milani. We verwachten dus alweer een geweldige Palio van haar.

Selva – Remorex:

Fondo Inglese, zoon van Dankeston en Ghaya, geboren in Sedilo (NU) in 2010, werd opgevoed door Antonello Puddu. Op 3-jarige leeftijd debuteerde hij in Chilivani, waar hij ook trainde met Tonino Fresu en zijn zoon Gianluca. Hij voltooide het veulenrace-seizoen, en kwam dan terecht bij Massimo Columbu detto Veleno, met wie hij verschillende koersen reed. In oktober 2018 won hij de straordinario voor Tartuca. In juli van dit jaar liet hij zien dat het geen toeval was door een goede koers te rijden bij Drago. Ook nu wordt hij op de eerste rijen verwacht.

Pantera – Tabacco:

Fondo Arabo, zoon van Vidoc en Fedrabella, geboren in Sardinië in Pozzomaggiore (SS) in 2012, opgevoed door Angelo Sanna. Hij is gerijpt en deed ervaring op in de stallen van Francesco Oppes. Met Antonio Siri reed hij 8 koersen zonder podiumplaats. Diezelfde Amsicora nam hem mee naar zijn stal in Radi, waar hij een aanpassingsproces in de provincie begint, tot hij debuteerde in 2018 wanneer hij zowel in juli als in augustus reed. Ook in juli van dit jaar was hij erbij. De echte Tabacco hebben we nog niet gezien, hij werd immers altijd ingezet om een defensieve koers te rijden tegen de rivaal i.p.v. de kans te krijgen om eens als protagonist deel te nemen. Wie weet is het nu de juiste moment om hem als één van de hoofdrolspelers te zien.

Onda – Porto Alabe:

Fondo Inglese, zoon van Vidoc en Tiberia, geboren in Sardinië in Mores (SS) in 2008, opgevoed door Cossu Giuseppe en zijn zoon Piero, die met hen goede resulaten behalen. Daarna aangekocht door Fabrizio Brogi, en ondergracht in het team Milani. Hij paste zich goed aan en wordt als een nuttig en flexibel paard gezien. Maar liefst 13x reed hij de Palio, en won in 2017 voor Onda met Brigante en een jaar later voor Lupa met Gingillo.Zal hij na 11 jaar op de Piazza afscheid nemen in stijl ?

Istrice – Oppio:

Fondo Arabo, zoon van Bombolino en Afara, geboren in 2007, opgevoed door Giuliano Brandini. Paard dat al heel wat bewezen heeft in koersen zonder zadel. In 2014 won hij grandioos voor Drago met Salasso. Het leek het begin van een glorieuze carrière, maar in plaats daarvan hielden enkele karakterproblemen hem weg van Piazza del Campo. Dit jaar is hij weer terug, zeer goed gepresenteerd door zijn trainer Giuseppe Angioi. Istrice was dan ook zeer blij met zijn komst naar de wijk. Hij is een van de 4 ‘big’.

Aquila – Tottugoddu:

Fondo Inglese, zoon van Lord de Bonorva en Ellery, geboren in 2012, opgevoed door Simone Berni. Reed één koers op een Hippodroom zonder indruk na te laten. Werd gekocht en gecoacht door Andrea Coghe. Een goede tratta overtuigde de kapiteins om het bij de 10 op te nemen. Hij is de zoon van Ellery, een ongelukkige merrie die de mensen van Aquila zeker nog steeds herinneren met een bittere smaak. In 2006 werd ze in de laatste meters voorbijgegaan door rivaal Pantera. Is dit de wraak van 2006? Dromen mag.

Drago – Tornada:

Fondo Arabo, dochter van Vidoc en Bolina Sarda, geboren in 2012 in Sardinië in Sedilo (OR), grootgebracht door Bachisio Carta. Werd rechtstreeks naar de provincie gebracht waarop hij voorbereid werd door Andrea Chessa. Na een zeer goede batteria werd ze als een van de hoofdrolspeelsters gezien van de assegnazione. Het is de zus van de Istriceddu (tweevoudig winnaar), een zware erfenis om te dragen.

Oca – Unidos:

Fondo Inglese, zoon van Sound Of Desert en Ma Questa Si, geboren in 2013 in Sardinië in Sassari, opgevoed door Ferdinando Bruzzi. Zijn eerste optredens voordat hij in Toscane landde, waren in Chilivani en Sassari, waar hij echter geen brokken maakte en 5 keer reed zonder podiumplaats. Onder leiding van Bastiano Sini reed hij een zeer goed voorjaar, beloond met dit verdiende debuut.