De Drappellone van Milo Manara: welke voortekens zien jullie ?

Net zoals in juli gingen we op zoek naar voortekens in de drappellone van Milo Manara. Elke contradaiolo ziet er wel iets in waardoor hij kan dromen van een voorteken op de overwinning, al is het maar voor vier dagen.

Alle 10 hebben ze een reden om iets te interpreteren dat in hun ‘kraam’ past. Het paard, de hemel en de wolken, de band waarop de 10 wijken afgebeeld staan,…

We zien veel symboliek. De kleuren die onmiddellijk opvallen zijn blauw-rood. Maar er zijn ook andere elementen die ons kunnen beïnvloeden. Mocht Giraffa opnieuw gelopen hebben hadden wenu al kunnen stoppen met praten, niet alleen omdat meestal de mooiste drappelloni naar Provenzano gaan. De Madonna van vandaag doet ons denken aan Vespignani, Tommasi Ferroni en andere meesterwerken in de Via delle Vergini.

Maar zonder aan Giraffa te denken zien we veel meer. Denken we aan de blauw-witte lucht. Dit element kunnen we niet over het hoofd zien. En wie aandachtig naar de Madonna kijkt ontdekt welke wijk er in het hart van de Assumptie rust.

Verder zien we een hoef van een paard rusten op één van de 10 wijken. We zien ook geel bovenaan, waar alles van de drappellone lijkt samen te komen. Het rood, blauw en geel dat we bovenaan zien brengt ons dan weer bij een andere wijk.

Dan is er de volgorde van de Contrade die Manara hanteert. Wie staat er bovenaan? En wie ziet zich onderaan? En van welke kant moeten we beginnen ‘lezen’.

Zoals je zeker hebt gemerkt, hebben we nooit de naam van een Contrada genoemd. Die kan je zelf invullen naar eigen wens en verwachting. Het enige wat ontbreekt is om de onvermijdelijke Paolo Conte op de achtergrond te horen: ” “Entra e fatti un bagno caldo, c’è un accappatoio azzurro, fuori piove è un mondo freddo…”