De 10 wijken op een rij voor de Palio van 16 agosto 2017

Vanavond om 19u00 rijden we de Palio van Siena met 10 wijken. Met Istrice-Lupa, Torre-Oca en Onda-Torre tellen we 3 rivaliteiten.

Er debuteren maar liefst 4 paarden : Quore de Sedini (Lupa), Rocco Ro (Aquila) en S’Othieresu (Bruco).  We tellen ook 3 ex-winnaars, namelijk : Sarbana (Giraffa juli 2017) – Polonski (Selva augustus 2015) en Morosita Prima (Onda augustus 2013 en Torre juli 2015) .

Ten opzichte van juli tellen we maar liefst 4 andere fantini : Bighino (Oca) – Carburo (Lupa) – Gingillo (Aquila) en Turbine (Chiocciola).

Nog een klein wist-je-datje : Polonski en Rocco Ro zijn 2 broers. Ze hebben dezelfde vader (Vidoc III – vader van veel Palio-paarden) én moeder (Miss Musco).  Polonski is uiteraard meer ervaren en 2 jaar ouder dan debutant Rocco Ro.

Hieronder een overzicht van favorieten, outsiders en mogelijke verrassingen :

FAVORIETEN :

ISTRICE: is de topfavoriet bij uitstek. Tittia gaat op zoek naar een nieuwe overwinning sinds 2015. De aanwezigheid van Lupa kan echter wel gaan doorwegen want zij willen er na de Cappotto van vorig jaar alles aan doen opdat Istrice zou winnen. Slaagt Tittia erin om zich te bevrijden van Carburo?

VALDIMONTONE: zit in een ideale situatie : geen rivaal, geen druk en met de mogelijkheid om te winnen. Ook voor Scompiglio de kans om onsterfelijk te worden en 4 palio’s achter elkaar te winnen. Sarbana heeft getoond een snelle starter te zijn; een perfect koppel dus met Scompiglio die ook snel kan vertrekken.

TORRE: Brio verstopte zich goed de laatste dagen. Startte steeds vanop de tweede rij om Polonski niet te moeten stresseren aan de koord. Niet vergeten : Polonski heeft nog altijd de snelste tijd ooit! De kwaliteiten om er een toppalio van te maken zijn er, al hangt er veel af van rivalen Oca en Onda.

OUTSIDERS

AQUILA: Gingillo heeft alles te bewijzen nadat hij in juli geen kans kreeg. Rocco Ro is een sterk paard, maar niet makkelijk te besturen. Aquila heeft niets te verliezen en is daardoor de ideale outsider.

CHIOCCIOLA: heeft niets te verliezen. Een ideale situatie dus. Het duo Turbine-Solu Tue Due is gegroeid tijdens de prove en was bijna altijd bij de eerste weg. Chiocciola zou wel eens de verrassing van deze Palio kunnen worden.

OCA: De strategie van Oca is duidelijk : Torre van de overwinning houden. Renalzos heeft in juli bewezen een sterk paard te zijn, en het klikt duidelijk met Bighino. De start wordt dus essentieel. Als ze bij de eerste weg zijn kan het evengoed een offensieve Palio worden van Oca… In het oog houden dus.

ONBEKENDEN

ONDA: we hebben de afgelopen 4 dagen weinig of niets gezien van Onda. Porte Alabe kennen we goed na 9 deelnames. Het heeft nog geen enkele keer hoge ogen gegooid en het zou ons verbazen mocht het dit deze keer wel doen. Torre afstoppen lijkt ons de enige haalbare strategie.

SELVA: was de wijk die het meest geprobeerd heeft de laatste dagen. Tempesta heeft het paard veel getest en het is een nieuwe kans voor hem na juli. Maar we moeten eerlijk zijn, met de 3 “big” op het plein wordt het zeer moeilijk voor Selva om te winnen. Maar het is niet uitgesloten dat ze zich zullen tonen tijdens de koers.

LUPA: verhinderen dat Istrice de Palio wint is het enige objectief na de cappotto van vorig jaar. Ze hebben echter een paard geloot dat gewild was door velen. Het valt dus te bekijken of Carburo er in slaagt om Tittia af te stoppen.

Update : Lupa loopt de Palio niet omwille van een lichte blessure van het paard.

BRUCO: dit is wellicht het moeilijkste paard van het lot. Tijdens de prove was S’Othieresu onhandelbaar tussen de touwen. Snel is het wel bewees het tijdens de prove nadat de koord gevallen was. De uitdaging voor Trecciolino is dus om het paard kalm te houden aan de koord. Het wordt een moeilijk Palio voor Bruco dat niets te verliezen heeft…

Contrada Cavallo Fantino
Chiocciola Solu Tue Due (1/0) Turbine (2/0)
Selva Quasimodo di Gallura (2/0) Tempesta (2/0)
Oca Renalzos (2/0) Bighino (25/0)
Valdimontone Sarbana (1/1) Scompiglio (19/5)
Torre Polonski (4/1) Brio (26/5)
Istrice Morosita Prima (6/2) Tittia (27/5)
Onda Porto Alabe (9/0) Brigante (6/0)
Lupa Quore de Sedini (0/0) Carburo (2/0)
Aquila Rocco Ro (0/0) Gingillo (23/2)
Bruco S’Othieresu (0/0) Trecciolino (49/13)

De Palio wordt uitgezonden op RaiDue en is in Belgie te bekijken via ProximusTV (285). Hopelijk hebben ze in Nederland evenveel geluk! Het zal jammer genoeg onmogelijk zijn de koers op de livestream van Canale3Toscana te zien daar deze verplicht worden deze af te zetten zolang de koers duurt (rechten Rai). Met een beetje goeie wil kan je wel een (illegale) livestream van RaiDue vinden 😉

Een overzicht gemaakt door de Stad Siena vind je hier.