De 10 wijken op een rij voor de Palio van 16 agosto 2018

Vanavond om 19u00 rijden we de Palio van Siena met 10 wijken. Met Civetta-Leocorno en Nicchio-Valdimontone tellen we 2 rivaliteiten.

Er debuteren maar liefst 5 paarden : Rodrigo Baio (Tartuca), Queen Winner (Giraffa),Tale E Quale (Nicchio),Schietta (Valdimontone) en Rexy (Pantera).  We tellen ook 1 ex-winnaar, namelijk : Porto Alabe (Onda augustus 2017) .

Opvallend bij de fantini is de terugkeer van Amsicora (laatste juli 2014), Tremendo (juli 2016) en Grandine (laatste juli 2017).

Hieronder een overzicht van favorieten, outsiders en mogelijke verrassingen :

FAVORIETEN

TARTUCA: debutant Rodrigo Baio wordt aanschouwt als een van de sterkste paarden van het lot. We hebben hem weinig of niet gezien tijdens de prove maar de Sienezen zijn overtuigd van zijn kwaliteiten. Voor Giovanni Atzeni daarentegen is het een belangrijke palio. Na de recente overwinningen van Brio en Scompiglio is het ook voor hem tijd om opnieuw aan te knopen met een overwinning. Net daarom is Tartuca een van de favorieten.

DRAGO: de situatie bij Drago is ideaal om een cappotto te behalen. Phatos is een van de paarden die iedereen wilde en Andrea Mari wil na juli ook augustus winnen. De kansen zijn groot om net als in 2016 opnieuw een wijk te hebben die 2 keer wint.

PANTERA: Scompiglio heeft gekozen om te rijden op zijn Rexy. Het paard heeft een goede galop en wordt bij de sterkste 2 van het lot gezien. Pantera zit in een zetel zonder rivaal op de Piazza. Als scompiglio erin slaagt om zoals steeds snel te vertrekken zal het moeilijk zijn hem in te halen.

OUTSIDERS

LEOCORNO: Leocorno zetten we bij de outsiders omdat ze een rivaal op de piazza hebben. Osama Bin wordt aanschouwd als een paard met ervaring, vooral omwille van de leeftijd want het reed in het verleden maar 1 koers. Carlo Sanna heeft de kans om net als vorig jaar te winnen, als Carburo en civetta het toelaten uiteraard.

NICCHIO: ook hier geldt hetzelfde als bij Leocorno. Tale e Quale zit bij de beste 5 van het lot. Trecciolino is een fantini met heel veel ervaring wat het een topduo maakt. Het enige wat hen tegen zal en kan houden is de rivaal die hen het leven zuur zal maken.

LUPA: Porto Alabe is het enige paard dat reeds gewonnen heeft. Maar of het sterk genoeg is in dit sterke lot valt te bekijken. De wil om te winnen bij Gingillo is groot, zeker na de sancties die hij krijgt na de palio van juli.

BRUCO: Solu Tue Due heeft geen derde ronde, maar het is wel een paard dat tot nu toe steeds in de kop van de koers gelopen heeft. In een palio met heel wat variabelen is er steeds een kans. Het is aan Sebastiano Murtas om zich te bewijzen.

ONBEKENDEN

GIRAFFA: kapitein Tondi heeft voor het zekere gekozen en heeft debutant Queen Winner gekoppeld met zijn trainer Francesco Caria. Het paard heeft kwaliteit maar heeft het niet laten zien tijdens de prove.

CIVETTA: het eerste objectief van Carburo is om Leocorno te stoppen. Tabacco heeft zich getoond deze 4 dagen en lijkt verbetert ten opzichte van juli. We zullen zien wat de strategie van Civetta zal zijn.

VALDIMONTONE: Schietta is een alert en precies paard, maar geen topper in dit lot. De aanwezigheid van Nicchio zal Montone dwingen om een defensieve koers te rijden. Amsicora wil na jaren afwezigheid een indruk nalaten op de piazza. Vanavond kan hij demonstreren wat hij kan. De startvolgorde zal bepalend zijn voor Montone

Contrada Cavallo Fantino
Leocorno Osama Bin (1/0) Brigante (8/1)
Pantera Rexy (0/0) Scompiglio (21/5)
Civetta Tabacco (1/0) Carburo (3/0)
Drago Phatos De Ozieri (1/0) Brio(28/6)
Tartuca Rodrigo Baio (0/0) Tittia (29/5)
Nicchio Tale E Quale (0/0) Trecciolino (50/13)
Giraffa Queen Winner (0/0) Tremendo (9/0)
Valdimontone Schietta (0/0) Amsicora (4/0)
Lupa Porto Alabe (11/1) Gingillo (25/2)
Bruco Solu Tue Due (3/0) Grandine (7/0)

De Palio wordt uitgezonden op RaiDue en is in Belgie te bekijken via ProximusTV (285). Hopelijk hebben ze in Nederland evenveel geluk! Het zal jammer genoeg onmogelijk zijn de koers op de livestream van Canale3Toscana te zien daar deze verplicht worden deze af te zetten zolang de koers duurt (rechten Rai). Met een beetje goeie wil kan je wel een (illegale) livestream van RaiDue vinden 😉