De 10 wijken op een rij voor de Palio van 20 ottobre 2018

Vanmiddag om 17u00 rijden we de Palio van Siena met 10 wijken. Met Torre-Oca en Chiocciola-Tartuca tellen we 2 rivaliteiten.

Er debuteren maar liefst 7 paarden : Uno Per Tutti (Drago),Violenta Da Clodia (Nicchio),Raol (Giraffa),Remorex (Tartuca), Techero (Civetta), Terribile Da Clodia (Chiocciola) en Tonina (Torre).

Opvallend bij de fantini is de terugkeer van Bighino die in juli en augustus een schorsing uitzat en door de Straordinario alsnog een kans krijgt in 2018. Daarnaast zien we ook Tempesta die in 2017 debuteerde en 2 koersen reed maar in 2018 twee maal gepasseerd werd. Ook de afwezigheid van Trecciolino is opvallend.

Tot slot zien we ook het debuut van Federico Arri bij Drago onder de bijnaam Ares.

Een Palio Straordinario is zelden zo spannend en vol onzekerheden geweest. Er is geen echte topfavoriet, maar we zien veel duo’s die kunnen mikken op de overwinning.

Hieronder een overzicht van favorieten, outsiders en mogelijke verrassingen voor de Palio Straordinario van 20 ottobre 2018.

FAVORIETEN

NICCHIO: Heeft het meeste potentieel om deze koers te winnen. Het paard wordt buiten categorie geplaatst door de kenners. Daarenboven is Tittia nog steeds een groot fantino, ondanks het feit dat hij al 3 jaar wacht op een nieuwe overwinning. Nicchio heeft alle troeven in huis om deze koers te winnen.

GIRAFFA: Scompiglio krijgt een grote kans op een paard dat voor hem gemaakt lijkt. Daarenboven zit hij in een positie en contrada waar hij zonder druk en in alle rust zijn koers kan rijden. We verwachten dan ook een koers in de aanval van hem.

OCA: Sorighittu is een van de drie paarden die reeds een palio reed. Dit zou een voordeel kunnen zijn. Gingillo lijkt ontspannen waardoor hij zeker kanshebber is.

OUTSIDERS

CIVETTA: Techero kent veel problemen tussen de touwen. Het zou dus een problematische palio kunnen worden voor Brio. Maar er is geen twijfel over de sterkte van het paard. Als hij goed vertrekt doet hij zeker mee voor de overwinning. 

SELVA: Rombo de Sedini was een van de paarden waar men op wachtte. Tijdens de prove zagen we enkele kleine problemen. Slaagt Brigante erin om alles uit het paard te halen wat er in zit?

CHIOCCIOLA: Terribile da Clodia is het paard dat het meeste gegroeid is de voorbije 4 dagen. De startsnelheid van Turbine zou het verschil kunnen maken. Het valt niet uit te sluiten dag Chiocciola bij de eerste zal draaien in San Martino.

LUPA: Schietta heeft ook reeds een palio op de teller. Met Bighino kiest Lupa voor een fantino met ervaring die zich in een rustige situatie zonder rivaal bevindt. Dit kan zijn taak uiteraard alleen maar makkelijker maken.

ONBEKENDEN

DRAGO: Debutant Ares kan zich zonder enige druk opladen voor de Palio. UNA Per Tutti was de verrassing in het lot van de kapiteins. We weten er dus weinig over.

TARTUCA: zal zich vooral bezig houden met rivaal Chiocciola. Dat lijkt het enige objectief voor Tartuca. Ze hebben weinig kans op een overwinning.

TORRE: ook Torre loopt in de eerste plaats een palio tegen de rivaal. Carburo neemt deze rol niet voor de eerste keer op en weet dus wat hij moet doen.

Contrada Cavallo Fantino
Torre Tonina (0/0) Carburo (4/0)
Lupa Schietta (1/0) Bighino (26/0)
Chiocciola Terribile Da Clodia (0/0) Turbine (4/0)
Oca Sorighittu (1/0) Gingillo (26/3)
Drago Uno Per Tutti (0/0) Ares (0/0)
Tartuca Remorex (0/0) Tempesta (2/0)
Selva Rombo Di Sedini (1/0) Brigante (9/1)
Civetta Techero (0/0) Brio (29/6)
Nicchio Violenta Da Clodia (0/0) Tittia (30/5)
Giraffa Raol (0/0) Scompiglio (22/5)

De Palio wordt uitgezonden op RaiDue en is in Belgie te bekijken via ProximusTV (285). Hopelijk hebben ze in Nederland evenveel geluk! Het zal jammer genoeg onmogelijk zijn de koers op de livestream van Canale3Toscana te zien daar deze verplicht worden deze af te zetten zolang de koers duurt (rechten Rai). Met een beetje goeie wil kan je wel een (illegale) livestream van RaiDue vinden 😉