De geschiedenis van confrontaties tussen niet-rivaliserende contrade : periode 1976-1981

Na de derde aflevering over de periode 1969-1975 gaat onze verzameling feiten die hebben geleid tot confrontaties tussen niet-rivaliserend contrade verder. In deze vierde aflevering sluiten we de jaren zeventig af en gaan we de jaren tachtig in. We overlopen de periode 1976 tot 1981.

Palio 18 augustus 1976: In deze Palio wilde Bruco, die Rimini hadden, beroep doen op Aceto. Deze wilde echter liever naar Civetta met Panezio. Tijdens de prove waren er confrontaties tussen Bruco en Civetta maar ook met Oca die Civetta een “handje wilden helpen”. Na de koers, terwijl de civettini feestvierden, was er een confrontatie tussen Bruco en Oca.

Palio 16 augustus 1977: In die Palio was Torre er zeker van dat Pantera met Canapino en Teseo II de overwinning van Oca met Aceto en Rimini niet zou begunstigen. Tussen de touwen stonden Oca eerste en Pantera tweede. Op het moment van start duwde Canapino de andere Contrade naar boven in het voordeel van Oca, die vervolgens de Palio won. Na de koers probeerden de torraioli Canapino te pakken die te paard van Piazza del Campo ontsnapte.

Palio 16 augustus 1978: In die Palio zat Aceto bij Istrice op Rimini. Tijdens een prova was de re della Piazza beledigd door de torraioli omdat hij de fantino van Oca was. Na die prova kwam er een confrontatie tussen Istrice en Torre. Dit gebeurde opnieuw na de koers.

Palio 16 augustus 1979: Tijdens de Mossa, die erg lang duurde in die Palio, gaf de Barbaresco  van Oca een klap aan Mossiere Carlo Palmieri. In diezelfde Palio, gewonnen door Aquila met Aceto en Urbino, beweerden de contradaioli van de Selva dat Drago Grinta en Zalia de Ozieri Selva met Bastiano en Utrillo had gepareerd. Op de avond van de Palio, terwijl de leiders van Drago samen met fantino Grinta naar Aquila gingen, was er een confrontatie tussen de leiders van Camporegio en enkele contradaioli van de Selva.

Palio 2 juli 1980: In die Palio, in de tweede ronde, kwam Tartuca met Legno en Uana de Lechereo samen met Bruco met Cianchino en Volturno aan in de San Martino. Het paard en fantino van Bruco vielen. De brucaioli dachten dat de val werd veroorzaakt door een actie van Tartuca. Na de Palio was er een confrontatie tussen de twee contrade waarbij ook enkele monturati uit de Corteo Storico betrokken waren.

Palio 16 augustus 1980: Tijdens een prova vonden de chiocciolini dat Civetta met Ercolino en Tessera het koppel van San Marco met Il Faenza en Ascaro de Torralba had belemmerd. Na de prova wilden de chiocciolini Ercolino (vaste fantino van Torre op dat moment) slaan toen die werd weggebracht door de civettini. Er volgde een confrontatie tussen Torre en Chiocciola.

Palio Starordinario 7 september 1980: Deze Palio werd gewonnen door Selva met Aceto en Panezio. Na de koers was er een confrontatie tussen de contradaioli van de Selva, die terugkeerden uit San Domenico waar ze de Palio hadden gebracht, en de ocaioli op Piazza Indipendenza. De motivatie was te vinden in een opeenstapeling van feiten uit eerdere koersen tussen beide contrade.

Palio 2 juli 1981: In die Palio hoorde Chiocciola bij de favorieten met Aceto en Panezio. De Palio werd gewonnen door Aquila met Bastiano en Rimini. Na de race wilden de chiocciolini, die niet tevreden waren over de prestatie van Aceto, hun fantino slaan. Er ontstond een confrontatie tussen chiocciolini en ocaioli die hun fantino gingen verdedigen.

 Foto : Ricordi di Palio